Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή οι Ισπανοί σε μια εκλογική αναμέτρηση με αυξημένες πιθανότητες να φέρει την ακροδεξιά στην εξουσία για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία του Φράνκο.

Ισπανία: Τα προφίλ των πρωταγωνιστών των αυριανών βουλευτικών εκλογών

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στους συντηρητικούς του ΡΡ (Partido Popular) με ποσοστό γύρω από το 34%, το οποίο, ωστόσο, δεν αρκεί για να σχηματιστεί κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το PP θα ενώσει τις δυνάμεις του με το ακροδεξιό κόμμα Vox, το οποίο πιθανολογείται ότι θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη σε αυτές τις εκλογές συγκεντρώνοντας διψήφιο ποσοστό του εκλογικού σώματος.

«Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού με το PP να ηγείται και να ελέγχει σταθερά τα περισσότερα βασικά υπουργεία και τον Vox ως τον μικρότερο εταίρο», δήλωσε ο Federico Santi, ανώτερος αναλυτής του Eurasia Group.

Πρόσθεσε ότι αυτό το σενάριο «θα ήταν μετρίως θετικό για την αγορά, όπως αντικατοπτρίζεται στις ισπανικές τιμές περιουσιακών στοιχείων τις τελευταίες εβδομάδες, με μέτρια υπεραπόδοση των δεικτών ισπανικών μετοχών, σε σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς ομολόγους, ενώ το κρατικό πιστωτικό spread έναντι της Γερμανίας παρέμεινε γενικά σταθερό».

Δεν είναι η πρώτη φορά

Το συντηρητικό κόμμα PP και το ακροδεξιό Vox έχουν συνεργαστεί και άλλες φορές στο παρελθόν για να ηγηθούν τριών περιφερειακών αρχών Ισπανίας και άλλων μικρότερων πόλεων.

Ωστόσο, η σχέση τους μοιάζει περισσότερο ως αναγκαστική συμβίωση παρά ως αρμονική σύμπραξη.

Σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ ενόψει των εκλογών, ο ηγέτης του PP Alberto Feijóo έδειξε ότι θα κυβερνούσε με το Vox, εάν χρειαζόταν τις ψήφους του.

Μέλη του συντηρητικού κόμματος έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις αντι-LGBT και αντιμεταναστευτικές θέσεις του ακροδεξιού κόμματος.

Το Vox έχει επίσης επικριθεί από κυρίαρχους πολιτικούς για την αντίθεσή του στα δικαιώματα των αμβλώσεων και την άρνηση της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων.

Στο ντιμπέιτ με τον σημερινό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο Feijóo τον επέκρινε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει μαθήματα στους πολιτικούς αντιπάλους του για συνεργασίες. Και αυτό, προφανώς επειδή ο Σάντσεθ έκανε συμφωνίες με αυτονομιστικά κόμματα για να εξασφαλίσει μια λειτουργική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Είναι πολιτιστική η αναμέτρηση

Αυτές οι εκλογές αφορούν λιγότερο οικονομικά θέματα και περισσότερο ζητήματα κουλτούρας, σχολίασε ο Τάτσο Ρουφίνο, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, μιλώντας στο CNBC, εννοώντας τα θέματα του εθνικισμού, των δικαιωμάτων LGBT και της κλιματικής αλλαγής.

Από την πλευρά του, ο Σάντσεθ έχει επικριθεί για πολιτικές που υποστηρίζουν την περιφερειακή ανεξαρτησία, για παράδειγμα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, υπήρξαν, επίσης, ζητήματα με τον νόμο περί σεξουαλικής συναίνεσης «μόνο ναι σημαίνει ναι», ο οποίος μείωσε τον χρόνο υπηρεσίας για πολλούς καταδικασμένους βιαστές μέσα από ένα κενό.

Η ψηφοφορία της Κυριακής μπορεί επίσης να επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή, καθώς αυτές είναι οι πρώτες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στην καρδιά του καλοκαιριού και εν μέσω έντονου αύσωνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αλεξοπούλου: Το αεροδρόμιο «Λυδία» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
Επικαιρότητα |

Θεμελίωση του αεροδρομίου «Λυδία» στην Καβάλα

Το αεροδρόμιο θα υπηρετεί τη Γενική Αεροπορία, στην οποία εντάσσονται πτητικές δραστηριότητες που δεν αφορούν σε μείζονες εμπορικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς, όπως η εκπαίδευση των επαγγελματιών πιλότων

Ακρίβεια: «Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Απεργία στο Δημόσιο στις 21 Μαΐου
Επικαιρότητα |

«Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Σε απεργία το Δημόσιο

Η ακρίβεια συνεχίζει να «ροκανίζει» το εισόδημα των Ελλήνων – Οι αυξήσεις στα τρόφιμα και τα καύσιμα «στριμώχνουν» τους πολίτες, ενώ το πρόβλημα της πανάκριβης στέγασης διογκώνεται