Αύξηση των επενδύσεων στον ιατρικό τουρισμό αλλά και σημαντική προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό που θα αναζητούν ιατρικές λύσεις σε προβλήματα που τους απασχολούν στην Ελλάδα, βλέπουν οι αρμόδιοι φορείς μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Ο τουρισμός υγείας και ευεξίας είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας σε πολλές περιοχές της χώρας, τόνισε πριν από λίγες ημέρες ο περιφερειάρχης Αττικής, πρόεδρος του ΙΣΑ και της ELITOUR Γιώργος Πατούλης με αφορμή διεθνή ημερίδα για το θέμα που έγινε στην Κρήτη. «Έχει μπει το νερό στο αυλάκι και ο ιατρικός τουρισμός πλέον δημιουργεί μεγαλύτερες δυνατότητες και εύκαιρες, με αποτέλεσμα να  βλέπουμε περισσότερες συμμετοχές σε αυτό το εγχείρημα. Η βάση είναι  το πολύ καλό ιατρικό δυναμικό και οι δομές που συνεχώς βελτιώνονται» ανέφερε.

ΕΛΣΤΑΤ: Πόσοι Έλληνες έκαναν τουρισμό το 2022 – Πού πήγαν, με τι μεταφορικό μέσο, που διέμειναν

Τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι απτά τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας  και θα ανέβουμε θέσεις διεθνώς, εκτίμησε ο Γ. Πατούλης προσθέτοντας πως «Θα ανέβουνε από την 5η θέση που είμαστε τώρα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή , θα ανέβουμε και σε άλλους τομείς,  όπως η οφθαλμολογία, η πλαστική και η ρομποτική χειρουργική. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια πηγαίναμε στο εξωτερικό να χειρουργηθούμε και τώρα έρχονται εδώ ασθενείς από το εξωτερικό για να χειρουργηθούν». Όμως ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον τουρισμό ευζωίας, ο οποίους αφορά κυρίως ανθρώπους μετά τη μέση ηλικία που είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν ποιοτικό χρόνο και χρήμα για να βελτιώσουν συνολικά τα επίπεδο ζωής τους με σωστή διατροφή, άσκηση, και δραστηριότητες ευζωίας σε ένα ελκυστικό περιβάλλον όπως αυτό της Ελλάδας.  «Απευθύνεται στους υγιείς πολίτες του κόσμου που μετά την πανδημία έχουν δει διαφορετικά τον τρόπο ζωής τους. Θέλουν να κερδίσουν χρόνια και να ζουν καλά μέσα σε οργανωμένα κέντρα ευζωίας τα οποία ήδη σχεδιάζουμε στην Αττική», κατέληξε.

Ιατρικός τουρισμός και τουρισμός ευεξίας

Τις προοπτικές του ιατρικού τουρισμού στην Κρήτη και ειδικότερα τις δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού που αφορά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στη χώρα, συζήτησαν ειδικοί στην διεθνή ημερίδα Τουρισμός Υγείας 2023,  που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Όπως είπε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας, Αντώνης Πολυδώρου, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, έχει ήδη δημιουργηθεί  η πρώτη ομάδα 34 γιατρών της χώρας που ασχολούνται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, με σκοπό οι υπηρεσίες τους να πιστοποιηθούν στο εξωτερικό, και η παρουσία τους να γίνει πιο αισθητή εκεί, ώστε να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τουρίστες που θα έρχονται στη Ελλάδα για να προχωρήσουν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Μάλιστα πρόσθεσε πως παρότι υπάρχει η υποδομή για αυτόν τον ιατρικό τουρισμό στη χώρα, αυτή  θα πρέπει να συμπληρωθεί με νέες επενδύσεις που φαίνεται πως θα έχουν μεγάλες προοπτικές τα επόμενα χρόνια.

Σύμμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, με αφορμή τα εγκαίνια μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Ηράκλειο, ο γ.γ. της Ελληνικής εταιρείας αναπαραγωγικής Ιατρικής και αντιπρόεδρος της Elitour Κωσταντίνος Πάντος, είπε στην ημερίδα πως στόχος είναι «να προσελκύσουμε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβληματα αναπαραγωγής στη χώρα τους,  τα οποία σχετίζονται με την δωρεά ωαρίων, την παρένθετη μητέρα, την ηλικία της γυναίκας και να τους προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Η πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα και να δώσει κίνητρα σε όσους ταξιδεύουν στη χώρα μας για ιατρικό τουρισμό π.χ μειώνοντας τον ΦΠΑ στα αεροπορικά τους εισιτήρια και δίνοντας τους και άλλες διευκολύνσεις, κερδίζοντας έτσι το κράτος από όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες τους, την διαμονή, την εστίαση και τις ιατρικές υπηρεσίες που τους προσφέρονται».

Εκτιμάται, όπως είπαν οι ομιλητές πως οι τουρίστες υγείας και ευεξίας ξοδεύουν τουλάχιστον 60% παραπάνω χρήματα  από τον μέσο τουρίστα.

Τουλάχιστον 5.000 άτομα κάθε χρόνο έρχονται στην Ελλάδα για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αριθμός που μπορεί στο πλαίσιο του ιατρικού τουρισμού να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί τα αμέσως επόμενα χρόνια όπως εκτίμησε ο πρόεδρος  της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Νίκος Βραχνής. Ισχυρό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι ο νέος νόμος που ψηφίστηκε με βάση τον οποίο έγιναν σημαντικές αλλαγές ώστε να βοηθηθούν τα ζευγάρια για την απόκτηση ενός παιδιού.  Όπως είπε «Οι αλλαγές που έγιναν στα ηλικιακά όρια δίνουν την δυνατότητα στις γυναίκες από την Ελλάδα ή το εξωτερικό να τεκνοποιούν έως και τα 54 έτη τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Τι είναι το «Gig-Tripping» που κυριαρχεί στις ταξιδιωτικές τάσεις
Τουρισμός |

Το «Gig-Tripping» είναι η τελευταία ταξιδιωτική τάση που επιβάλλεται να δοκιμάσετε

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αυτός ο δημοφιλής όρος αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς - Ποιες πόλεις και χώρες είναι ιδανικές και οικονομικές για το συγκεκριμένο τύπου διακοπών

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών
Τουρισμός |

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ προ των πυλών, οι ηγέτες του κλάδου της φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συναποφασίσουν για τις πολιτικές προτεραιότητες