Η καλή πορεία των κρατικών εσόδων, και με προϋπόθεση την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από το φθινόπωρο, θα ανάψει το πράσινο φως για τη νέα προεξόφληση δανείων του πρώτου Μνημονίου.

Το «μυστικό σχέδιο» της ελληνικής κυβέρνησης είναι να «ξεφορτωθεί» τα ακριβά δάνεια του πρώτου Μνημονίου από την ευρωζώνη, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 52,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο Euribor 3 μηνών +0,5%.

Scope Ratings: Στο 2,3% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2023

Τα στοιχεία της Eurostat δίνουν μία αισιοδοξία καθώς η Ελλάδα παραμένει «πρωταθλήτρια» στον ρυθμό μείωσης του δημόσιου χρέους, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτω από το επίπεδο του 170% του ΑΕΠ.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους η χώρα μας κατάφερε να βελτιώσει την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η σωρευτική συρρίκνωση του χρέους από τις αρχές του 2022 ανέρχεται πλέον στις 21,2 μονάδες.

Το οικονομικό επιτελείο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους τρέχουν, έτσι, επιθετικές κινήσεις στη διαχείριση χρέους, τέσσερις επανεκδόσεις ομολόγων έως το τέλους του έτους και τόνωση του ΑΕΠ.

Το κρατικό σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους έχει κεντρικό στόχο να μειωθεί κάτω από το 140% του ΑΕΠ στην 4ετία. Στην εξίσωση μπαίνουν δύο δύσκολοι παράγοντες που είναι μέση ετήσια ανάπτυξη στο 3% (άρα επενδύσεις) και πλεονάσματα στο 2%. Αμεσα, δηλαδή, στον σχεδιασμό για το δεύτερο μισό του έτους βρίσκονται τα τακτικά ραντεβού της Ελλάδας με τις αγορές και η επαναγορά μνημονιακών δανείων.

Παρά το γεγονός ότι ο φετινός στόχος για τον δανεισμό έχει ήδη καλυφθεί με την άντληση έως σήμερα περί περίπου 10,5 δισ. ευρώ, το ταμειακό μαξιλάρι των άνω 37 δισ. ευρώ πρόκειται να ενισχυθεί με νέες επανεκδόσεις, που μπορεί να φτάσουν συνολικά και τα 2-3 δισ. ευρώ.

Ο ΟΔΔΗΧ προγραμματίζει δημοπρασίες για τις 20 Σεπτεμβρίου, τις 18 Οκτωβρίου και τις 15 Νοεμβρίου και στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Ο Οργανισμός, επίσης, σχεδιάζει και την έκδοση του λεγόμενου πράσινου ομολόγου, το οποίο συνδέεται με επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι πρώτες κινήσεις

Η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία από τον Σεπτέμβριο πρόκειται να λύσει τα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για να κλείσει εκκρεμότητες που αφορούν το πρώτο Μνημόνιο.

Ετσι, το κυβερνητικό σχέδιο «κρύβει» στις πρώτες του κινήσεις την προεξόφληση μέρους του ευρωπαϊκού χρέους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν το σενάριο να γίνει με την καταβολή δύο δόσεων, ύψους 5,29 δισ. ευρώ.

Αυτό θα γίνει από το ταμειακό μαξιλάρι που μπορεί να ξεπεράσει τα 37 δισ. ευρώ. Το δεύτερο σενάριο είναι να αποπληρωθούν πρόωρα τα δάνεια του 2024 που ανέρχονται σε 2,645 δισ. ευρώ και να επανεξεταστεί η επόμενη κίνηση ανάλογα με τις μακροοικονομικές εξελίξεις. Αυτή η κίνηση αποτελεί τη δεύτερη προεξόφληση μετά τα 2,645 δισ. ευρώ την άνοιξη του 2022.

Να σημειωθεί επίσης ότι από εφέτος αρχίζει η αποπληρωμή των δανείων του EFSF (141,8 δισ. ευρώ με αποπληρωμή το 2056), ενώ από το 2034 προστίθενται και τα 86 δισ. ευρώ από τον ESM έως το 2060. Οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου ανέρχονται σε 9,43 δισ. ευρώ για το 2024 και σε 9,29 δισ. ευρώ για το 2025, ενώ το 2026 ανεβαίνουν στα 13,17 δισ. ευρώ.

Πηγή in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Η Πειραιώς μεταμορφώνεται: Οι πίστες και τα φουγάρα γίνονται γραφεία και κατοικίες
Ακίνητα |

Η Πειραιώς μεταμορφώνεται - Οι πίστες και τα φουγάρα γίνονται γραφεία και κατοικίες

Τα έρημα βιομηχανικά κτίρια μετατρέπονται σε συγκροτήματα πολλαπλών χρήσεων – Γραφεία, κατοικίες, ξενοδοχεία και χώροι αναψυχής και πολιτισμού κατακλύζουν την οδό Πειραιώς