Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 χρόνων.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς  αύξησε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων (Federal Funds) σε ένα νέο εύρος-στόχου μεταξύ 5,25% και 5,5%, συνεχίζοντας την πιο επιθετική εκστρατεία νομισματικής σύσφιγξης των τελευταίων δεκαετιών.

Η αύξηση έρχεται μετά από μια σύντομη παύση που αποφασίστηκε από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην προηγούμενη συνεδρίαση του Ιουνίου. Τότε, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που ακολουθεί της διήμερης συνεδρίασης για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής τόνισε ότι « Η  επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις»

Η δήλωση μετά τη συνεδρίαση προσφέρει μόνο μια αόριστη αναφορά στο τι θα καθοδηγήσει τις μελλοντικές κινήσεις της FOMC.

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί τις πρόσθετες πληροφορίες και τις επιπτώσεις τους στη νομισματική πολιτική», ανέφερε η ανακοίνωση σε μια γλώσσα που άλλαξε ελάχιστα από τη δήλωσή της τον Ιούνιο και άφησε τις επιλογές πολιτικής της κεντρικής τράπεζας ανοιχτές καθώς αναζητά ένα σημείο διακοπής του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης. Αυτό απηχεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα – σε αντίθεση με ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα – την οποία έχουν υιοθετήσει σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας στις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις τους.

Η αύξηση έλαβε ομόφωνη έγκριση από τα μέλη της επιτροπής που ψήφισαν.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας παραμένει «ισχυρή», δήλωσε η Fed, ενώ αναβάθμισε την οικονομικής ανάπτυξη σε «μέτρια» από «ήπια». Η αμερικανική κυβέρνηση την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσει ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,8% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ωστόσο, με περίπου οκτώ εβδομάδες μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Fed, ένα διάστημα μεγαλύτερο από το συνηθισμένο, η συνεχιζόμενη συγκράτηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να καταστήσει αυτή την τελευταία αύξηση των επιτοκίων σε μια διαδικασία που ξεκίνησε με μια προσεκτική αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2022 προτού επιταχυνθεί στην ταχύτερη νομισματική σύσφιγξη από τη δεκαετία του 1980.

Μαζί με την αύξηση των επιτοκίων, η Επιτροπή ανέφερε ότι θα συνεχίσει να μειώνει τα ομόλογα που κατέχει στον ισολογισμό της, ο οποίος κατείχε ομολογιακούς τίτλους αξίας 9 τρισ. δολάρια πριν η Fed ξεκινήσει τις προσπάθειες ποσοτικής σύσφιγξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή