Σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας ξεπηδούν τα πύρινα μέτωπα σε ολόκληρη την επικράτεια, υποβοηθούμενα από τον παρατεταμένο καύσωνα και τους ισχυρούς ανέμους. Μετά την καταστροφή σε Αττική και Κορινθία, και ενώ η μάχη με τις φλόγες σε Ρόδο και Κέρκυρα συνεχιζόταν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, νέες πυρκαγιές ξέσπασαν σήμερα σε Βόλο, Λαμία και Βοιωτία.

Τρίτος νεκρός από τις φωτιές: Απανθρακωμένος βρέθηκε ο 45χρονος βοσκός στη Μαγνησία

Παράλληλα μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων από τις φωτιές, καθώς στους δύο χειριστές του Canadair και τον κτηνοτρόφο που έχασαν τη ζωή τους χθες στην Καρυστία προστέθηκαν άλλοι δύο άνθρωποι που άφησαν την τελευταία τους πνοή από τις φλόγες, στη Μαγνησία.

Δύσκολη η κατάσταση στον Βόλο

Το βράδυ της Τετάρτης εστάλη νέο μήνυμα από το 112 σε όλους τους κατοίκους του Βόλου το οποίο τους ενημερώνει ότι ο πληθυσμός πρέπει να παραμείνει κλεισμένος στα σπίτια του με κλειστά παράθυρα και πόρτες διότι πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ήδη μέσα στην πόλη του Βόλου η κυκλοφορία είναι ελάχιστη και η ορατότητα πολύ περιορισμένη από τους πυκνούς καπνούς που έχουν σκεπάσει τον ουρανό.

Την ίδια ώρα, συνεχιζόταν η εκκένωση των οικισμών Σέσκλο, Διμήνι, Παλιούρι καθώς και των ΒΙΠΕ Βόλου ύστερα από μήνυμα του 112 που έλαβαν οι κάτοικοι εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή. Νωρίτερα είχε εκκενωθεί ο Άγιος Γεώργιος Φερών.

Προληπτικά η Αστυνομία έχει κλείσει τον αυτοκινητόδρομο Βόλου-Βελεστίνου από τον ανισόπεδο κόμβο της περιφερειακής οδού και πάνω, ενώ πλέον η φλόγες έχουν μπει μέσα στις εγκαταστάσεις της Α’ ΒΙΠΕ και κατακαίουν αύλειους χώρους βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, ενώ έχουν σταματήσει να κινούνται και τα τρένα, αφού η σιδηροδρομική γραμμή διέρχεται από την καιόμενη περιοχή.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνεται από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τους πολύ ισχυρούς ανέμους που κάνουν τη φωτιά να κινείται με μεγάλη ταχύτητα και προς κάθε κατεύθυνση.

Στην περιοχή από αέρος επιχειρούν δύο ελικόπτερα, πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, εθελοντές μαζί με τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Βόλου καθώς και πεζοπόρα τμήματα του Στρατού.

Πού θα διανυκτερεύσουν οι πολίτες

Από την περιοχή όπου μαίνεται το πύρινο μέτωπο, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «πρώτο μέλημά μας είναι να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες και προσπαθούμε με κάθε τρόπο και μέσο να ελέγξουμε τη φωτιά που κατακαίει τα πάντα. Προσπαθούμε να ανακόψουμε τις φλόγες πριν μπουν σε καθαρά κατοικημένες περιοχές στα προάστια του Βόλου. Ζήτησα και ήρθαν πυροσβεστικές ενισχύσεις από όλη τη Θεσσαλία και οι πυροσβέστες μας δίνουν μάχη για να ελέγξουν τη φωτιά».

Νέο μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους των οικισμών Γλαφυρά, Κάκαβος, Μελισσάτικα, Φυτόκο, Λούτζιγκα και Κογιάτικα να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.

Μεγάλα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τη φωτιά που μαίνεται μεταξύ Βόλου και Βελεστίνου και την εκκένωση πολλών οικισμών στην περιοχή, για το λόγο αυτό ανακοινώθηκε από τον Δήμο Βόλου ότι για την άμεση και πρακτική αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων, που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, θα δοθεί σε χρήση ο Εκθεσιακός Πολυχώρος του Δήμου για την διαμονή τους.

Οσοι το επιθυμούν μπορούν να διανυκτερεύσουν στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, με πλήρη κλιματισμό, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα και για την διατροφή τους και την παροχή νερού, ενώ παράλληλα έχουν επιταχθεί δύο λεωφορεία για την μετακίνησή τους.

Μάχη με τις φλόγες στη Λαμία

Μάχη με τις φλόγες έδιναν ως αργά το βράδυ της Τετάρτης πυροσβέστες και εθελοντές και στη Λαμία.

Με μήνυμα του 112 που απεστάλη στους κατοίκους της Λαμίας που μένουν στις ανατολικές περιοχές Νέα Μαγνησία, Μεγάλη Βρύση και Αγία Παρασκευή, τους ζητήθηκε να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να απομακρυνθούν προς την πλευρά της Στυλίδας και όχι προς το κέντρο της Λαμίας.

Αργά το απόγευμα η φωτιά βρισκόταν στο ύψος της Νέας Μαγνησίας, ανατολικά της πόλης, αφού πέρασε τον δρόμο Λαμίας-Δομοκού, όπου υπάρχουν και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Το μέτωπο ξεπερνούσε τα 2,5 χιλιόμετρα.

Ο δήμαρχος Λαμίας Θύμιος Καραΐσκος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για μία ακόμη φορά ζητά ενισχύσεις από εναέρια μέσα σημειώνοντας πως «εδώ και τρεις ώρες ζητάμε να μας ενισχύσουν με εναέρια μέσα. Δεν τα βγάζουμε πέρα. Θα καεί ο κόσμος, θα καούν τα σπίτια. Εκκενώνουμε τις περιοχές τη μία μετά την άλλη, με βαριά χωματουργικά μηχανήματα δημιουργούμε αντιπυρικές ζώνες γύρω από εγκαταστάσεις αλλά και οικιστικές περιοχές» και συμπληρώνει «όσο έχουμε καιρό ακόμη, όσο είναι ημέρα ζητάμε ενισχύσεις από αέρος για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Διαφορετικά θα είναι εφιαλτική η νύχτα»

Διακόπτονται τα δρομολόγια της Hellenic Train

Λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής, της Τιθορέας, αλλά και του Βελεστίνου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία διέταξε την διακοπή των δρομολογίων με ταυτόχρονη διακοπή του ρεύματος στις συγκεκριμένες περιοχές.

H αμαξοστοιχία IC55 παραμένει στο Λιανοκλάδι και η επιβάτες θα προωθήθηκαν στον προορισμό τους που είναι η Αθήνα με λεωφορεία. Οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας IC54 που έχει σταματήσει στο σταθμό της Λιβαδειάς θα μετακινηθούν στους προορισμούς τους επίσης με λεωφορεία. Ακόμη, τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 56 (Αθήνα -Θεσσαλονίκη) και 887 (Καλαμπάκα – Αθήνα) πραγματοποιούνται με λεωφορεία.

Με εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η διακοπή της κυκλοφορίας είναι πλήρης στο τμήμα Λιανοκλάδι – Λιβαδειά και στο τμήμα Λάρισα -Βόλος λόγω πυρκαγιάς στο Βελεστίνο.

«Η πιο δύσκολη ημέρα του καλοκαιριού»

Για την πιο δύσκολη ημέρα του καλοκαιριού έκανε λόγο ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Aντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, κατά την απογευματινή ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από το τραγικό δυστύχημα στην Κάρυστο. Εκεί, όπου δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους οι 2 πιλότοι μας κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς. Εκφράζουμε το σεβασμό μας στη μνήμη τους και τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειές τους», ανέφερε αρχικά.

Όπως σημείωσε, «η μάχη με τις καταστροφικές πυρκαγιές συνεχίζεται σε αρκετά τα μέτωπα και σήμερα από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας σε ακραίες συνθήκες, δεδομένου ότι η σημερινή ημέρα είναι η δυσκολότερη του φετινού καλοκαιριού.

61 νέες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν συνολικά 90 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Οι σοβαρότερες που εκδηλώθηκαν σήμερα και είναι:

  • στο Βελεστίνο Μαγνησίας, όπου η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 που ενημέρωσε τους κατοίκους των οικισμών Βελεστίνο, Σέσκλο και Άγιο Γεώργιο Φερών για την πυρκαγιά που εξελίσσεται στην περιοχή τους, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα και αν απαιτηθεί να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Στη συνέχεια, εκδόθηκε νεότερο μήνυμα για την εκκένωση των οικισμών Διμήνι, Παλιούρι και της Βιομηχανικής περιοχής του Βόλου, προς την πόλη του Βόλου. Πριν από λίγο εκδόθηκε ακόμη ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς τους κατοίκους της πόλης του Βόλου προκειμένου να προστατευτούν από τους καπνούς της πυρκαγιάς. Στην πυρκαγιά επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.
  • Επίσης, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Κάστρο Φθιώτιδας έλαβε γρήγορα διαστάσεις. Γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την εκκένωση του βόρειου τμήματος της Λαμίας προς το κέντρο και νότια της πόλης. Πριν από λίγα λεπτά εκδόθηκε νεότερο μήνυμα από το 112 για την εκκένωση των οικισμών, Νέα Μαγνησία, Μεγάλη Βρύση και Αγία Παρασκευή προς Στυλίδα. Για την αντιμετώπισή της επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ομοίως και στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο Κρόκιο Αλμυρού Μαγνησίας και στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού Φθιώτιδας.
  • Στη Ρόδο, οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν εχθές στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού έλαβαν διαστάσεις, γι’ αυτό το λόγο ενεργοποιήθηκε, τρείς φορές το 112 για εκκένωση οικισμών. Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς συνεχίζουν και επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος περιοδικά 5 αεροσκάφη εκ των οποίων τα 2 από Τουρκία και 5 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους.
  • Στην Κέρκυρα, επίσης οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν εχθές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού ήταν πολλές. Χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί τέσσερις φορές το 112 για εκκένωση οικισμών. Στην πυρκαγιά επιχειρούν 112  πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 36 οχήματα συμπεριλαμβανομένων και 50 πυροσβεστών με 15 οχήματα από Βουλγαρία, ενώ από αέρος περιοδικά επιχειρούν 1 αεροσκάφος και 4 ελικόπτερα.

Στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών επιχειρούν στο πλευρό των Ελληνικών δυνάμεων, πυροσβέστες υδροφόρα οχήματα και εναέρια μέσα από 11 χώρες.

Και για αύριο Πέμπτη, παραμένει ακραίος ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε περιοχές της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου της Δυτικής Ελλάδας, της Θεσσαλίας της Κεντρικής Μακεδονίας και στα Ιόνια Νησιά ενώ πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην υπόλοιπη χώρα.

Αναμένονται πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι και θα διατηρηθούν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Είμαστε όλοι σε επιφυλακή.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αλεξοπούλου: Το αεροδρόμιο «Λυδία» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
Επικαιρότητα |

Θεμελίωση του αεροδρομίου «Λυδία» στην Καβάλα

Το αεροδρόμιο θα υπηρετεί τη Γενική Αεροπορία, στην οποία εντάσσονται πτητικές δραστηριότητες που δεν αφορούν σε μείζονες εμπορικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς, όπως η εκπαίδευση των επαγγελματιών πιλότων

Ακρίβεια: «Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Απεργία στο Δημόσιο στις 21 Μαΐου
Επικαιρότητα |

«Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Σε απεργία το Δημόσιο

Η ακρίβεια συνεχίζει να «ροκανίζει» το εισόδημα των Ελλήνων – Οι αυξήσεις στα τρόφιμα και τα καύσιμα «στριμώχνουν» τους πολίτες, ενώ το πρόβλημα της πανάκριβης στέγασης διογκώνεται