Χρονιά νέων ρεκόρ θα είναι το 2023 για την Aegean Airlines, η οποία θα έχει φέτος το πρώτο κερδοφόρο πρώτο εξάμηνο στην ιστορία της, όπως αναφέρθηκε πριν από λίγο στη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας από την διοίκηση της. Παράλληλα ο πρόεδρος της κ. Ευτύχης Βασιλάκης  επεσήμανε αναφορικά με το warrant ότι η εταιρεία έχει την κεφαλαιακή επάρκεια να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Aegean θα εξετάσει την μερισματική της πολιτική μετά την ολοκλήρωση της φετινής χρήσης και διευκρίνισε ότι η διανομή μερίσματος εξαρτάται από τα διαθέσιμα της και όχι από το πότε θα ασκήσει τα δικαιώματα του αναφορικά με το warrant το ελληνικό δημόσιο.

Για το warrant ο κ. Βασιλάκης επανάλαβε ότι είναι στην ευχέρεια  του ελληνικού δημοσίου πότε θα ασκήσει το δικαίωμα του αλλά σε κάθε περίπτωση η εταιρεία έχει διασφαλίσει την κεφαλαιακή επάρκεια για να προχωρήσει χωρίς δάνεια ή συμμέτοχή τρίτου  στην κάλυψη των υποχρεώσεων της απέναντι στο ελληνικό δημόσιο.

Παπαστράτος, ΙΟΝ και Aegean Airlines οι καλύτεροι εργοδότες στην Ελλάδα

Ο κ. Βασιλάκης διευκρίνισε στο σημείο αυτό,  ότι τα 120 εκατ. ευρώ που δόθηκαν ως στήριξη στην εταιρεία ήταν grants και όχι επιστρέψιμο δάνειο. Τέτοιου είδους στηρίξεις δόθηκαν στην ΕΕ  και σε άλλες εταιρείες και δεν είναι επιστρέψιμες.

Πάντως στο πλαίσιο τη συμφωνίας το ελληνικό δημόσιο από τις 3 Ιουλίου 2023 μέχρι και τις 3 Ιουλίου 2026 μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα του και να ζητήσει να γίνει μέτοχος της εταιρείας στη τιμή που έγινε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 60 εκατ. ευρώ (3,2 ευρώ). Αμέσως μετά η Aegean έχει περιθώριο 60 ημερών όπως είπε να αποφασίσει αν θα δεχθεί τη συμμετοχή του δημοσίου ή θα εξαγοράσει το δικαίωμα του καταβάλλοντας τη διαφορά μεταξύ της τιμής της μετοχής κατά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και του μέσου όρου των τελευταίων 60 ημερών από την άσκηση του δικαιώματος του δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε είναι καθαρά επιλογή του ελληνικού δημοσίου πότε θα ασκήσει και αν ασκήσει το δικαίωμα του.

H πορεία της εταιρείας το πρώτο εξάμηνο

Μιλώντας για την πορεία της εταιρείας το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Γερογιάννης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «θα έχουμε το πρώτο κερδοφόρο πρώτο εξάμηνο στην ιστορία της λειτουργίας της εταιρείας μας.  Εδώ μάλιστα μπορώ να αναφέρω ότι η βελτίωση στο αποτέλεσμα του δεύτερου τριμήνου σε σχέση με το προηγούμενο έτος αναμένεται να είναι ποσοτικά τουλάχιστον αντίστοιχη με τη βελτίωση που είδαμε στο πρώτο τρίμηνο του έτους».

Το 2023 είναι για την ΑEGEAN ένα  έτος ιδιαίτερα δυναμικής ανάπτυξης όπως τόνισε καθώς προσφέρει συνολικά 18 εκατ. θέσεις, εκ των οποίων 11 εκατ. θέσεις εξωτερικού, 2 εκατ. περισσότερες δηλαδή συγκριτικά με το 2022. Η εταιρεία  επιχειρεί σε 165 προορισμούς, σε 46 χώρες με 272 απευθείας δρομολόγια, με ένα στόλο 76 αεροσκαφών Το μεγαλύτερο δίκτυο και ο μεγαλύτερος στόλος στην ιστορία μας.

Με τις 2 εκατ. επιπλέον θέσεις η AEGEAN αποτελεί για το 2023 το βασικό αρωγό ανάπτυξης του μεταφορικού έργου αλλά και του τουριστικού προϊόντος στην χώρα.

Ήδη, κατά  το πρώτο εξάμηνο του έτους η AEGEAN μετέφερε συνολικά  6,7 εκατ. επιβάτες, 42% περισσότερους συγκριτικά με το εξάμηνο του 2022, προσφέροντας 8,7 εκατ. χιλιομετρικές θέσεις (34% περισσότερες θέσεις σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022).

Εξίσου σημαντική είναι και η βελτίωση των συντελεστών πληρότητας που έφτασαν το 82% το πρώτο εξάμηνο του 2023 από 74% το 2022, φέρνοντας και σημαντικά υψηλοτέρα έσοδα ανά πτήση.

Στο αποτέλεσμα αυτό συντέλεσε, (πέραν της σύγκρισης με την αδύναμη αφετηρία του 2022) η διεύρυνση της δραστηριότητας της AEGEAN με 16 νέα δρομολόγια (και 27 μαζί με charter) στο εξωτερικό, αλλά και η ενίσχυση συχνότητας σε προορισμούς της Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Σκανδιναβίας, Ισραήλ, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας.

Είναι χαρακτηριστικό της κάλυψης του δικτύου ότι πετάει πλέον σε 11 προορισμούς στην Γαλλία, 13 στην Γερμάνια, 10 στην Ιταλία αλλά και 10 στην Ιβηρική χερσόνησο ενώ και στο δίκτυο της μέσης Ανατολής πετάει πλέον σε 10 προορισμούς.

Αξιοποιώντας τη δυναμική και τις ιδιαίτερα θετικές ταμειακές ροές μας, ήδη από τον Μάρτιο του 23, έχουμε ολοκληρώσει την αποπληρωμή του συνόλου των δανείων που έλαβε η εταιρεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πρόσθεσε ο κ. Γερογιάννης. Είναι μάλιστα λίγες οι εταιρείες στην Ευρώπη που έχουν καταφέρει κάτι αντίστοιχο. Επιπρόσθετα τον Ιούνιο παραλάβαμε αεροσκάφος Α320 neo χρησιμοποιώντας  μόνο ταμειακά διαθέσιμα της Εταιρείας ενώ ταυτόχρονα αποπληρώσαμε ένα προϋπάρχουν δάνειο του 2020 για 1 A321 neo.

Έτσι τα ελεύθερα βαρών (μισθώσεων  ή δάνειων) αεροσκάφη έφτασαν συνολικά τα 11 (2 Airbus neo, 6 Airbus CEO , 3 ATR 72 -600) από μόλις 4 στις 31/12/2019.

Είναι σημαντικό για τη διαμόρφωση του κόστους μας στο μέλλον όταν οι ταμειακές ροές μας το επιτρέπουν, σταδιακά φυσικά, να χτίζουμε ένα portfolio αεροσκαφών ελεύθερο βαρών ή κόστους μισθώσεων.

Συνολικά το 2023 η Aegean έχει παραλάβει 7 νέα αεροσκάφη,  ενώ 2 ακόμη αναμένονται τις επόμενες μέρες φτάνοντας τα 28 neo αεροσκάφη συνολικά μέχρι σήμερα.

Ήδη, είπε ο κ. Γερογιάννης, καλύπτουμε το 50% της συνολικής δραστηριότητάς μας σε ώρες και χιλιομετρικούς επιβάτες που πραγματοποιείται από JET αεροσκάφη με τα νέα μας αεροσκάφη επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση κόστους και μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα ανά επιβάτη.

Για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους θα επιχειρήσουμε με 10% και 15% αντίστοιχα περισσότερες χιλιομετρικές θέσεις από το 2022  στηρίζοντας την διάχυση του μεταφορικού έργου, σε περισσότερες περιοχές αλλά και επενδύοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Εξακολουθούμε, σε συνέχεια του εξαιρετικού πρώτου εξάμηνου,  να βλέπουμε ισχυρή ζήτηση για την καλοκαιρινή περίοδο, που όπως πάντα με το βάρος του θα διαμορφώσει το αποτέλεσμα της χρονιάς, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος.

Τέλος αναφερόμενος στη διάχυση του μεταφορικού έργου της Aegean αλλά και του τουριστικού προϊόντος (μέσω αερομεταφοράς) επεσήμανε ότι ο αριθμός των επιβατών της Aegean κατά το διάστημα 1/6-15/7/2023 σε νησιά όπως η Ικαρία, η Λέρος, η Νάξος, η Σκύρος, η Κάρπαθος αλλά και το αεροδρόμιο της Σητείας έχει αυξηθεί μεταξύ 20-77% σε σχέση με το 2022  στηρίζοντας την τοπική ανάπτυξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις