Η άνοδος της κατανάλωσης των ειδών διατροφής κυρίως μέσω των πωλήσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς και η σημαντική αύξηση του τουρισμού έδωσαν στη Nestle Ελλάς τα «καύσιμα» για να αυξήσει τον τζίρο της το 2022. Ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο και με τα καθαρά κέρδη που υποχώρησαν κατά 17,4%, με ανάλογες μειώσεις και στο μέρισμα που εισέπραξε ο μητρικός όμιλος.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2022 ανήλθε σε 379,04 εκατ. ευρώ, έναντι 354,40 εκατ. το 2021, καταγράφοντας ποσοστιαία άνοδο της τάξης του 7%. Λόγω όμως των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, τα έξοδα πωλήσεων και το κόστος πωληθέντων αυξήθηκαν σημαντικά (+14% και +22% αντίστοιχα). Κάτι που αποτυπώθηκε και στο μεικτό κέρδος, που σημείωσε μείωση 13%. Συγκεκριμένα, από τα 148,82 εκατ. ευρώ και το 42% ως ποσοστό επί του τζίρου κατήλθε στα 129,31 εκατ. ευρώ και το 34% επί του τζίρου.

Nestlé Eλλάς: Εξαγοράζει την επιχειρηματική δραστηριότητα της SOLGAR® στην Ελλάδα

Τα κέρδη προ φόρων το 2022 διαμορφώθηκαν σε 29,22 εκατ. ευρώ, έναντι 35,02 εκατ. του 2021, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους έκλεισαν στα 23,10 εκατ. ευρώ, έναντι 27,11 εκατ. το 2021.

Το διοικητικό συμβούλιο προτείνει τη διανομή μερίσματος ύψους 23,5 εκατ. ευρώ από 27,5 εκατ. ευρώ που διένειμε το 2021 και 26 εκατ. ευρώ το 2020.

Ο μέσος αριθμός των απασχολουμένων στην εταιρεία για τη χρήση του 2022 ανήλθε σε 738 άτομα ενώ ο αντίστοιχος για τη χρήση του 2021 ήταν 727 άτομα.

Η εξαγορά της Solgar

Η Nestle Ελλάς ενίσχυσε το αποτύπωμά της στην ελληνική αγορά αποκτώντας πριν 3 μήνες τη δραστηριότητα διανομής των προϊόντων της Solgar από την εταιρεία ISO-PLUS Α.Ε., με το τίμημα να φθάνει περίπου τα 11 εκατ. ευρώ.

Τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις που αποκτήθηκαν περιλαμβάνουν αποθέματα, πάγια στοιχεία (Η/Υ), υπεραξία και λοιπές υποχρεώσεις που αφορούσαν κυρίως την πρόβλεψη αποζημίωσης προσωπικού των υπαλλήλων που μεταφέρθηκαν.

Όπως αναφέρεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, η προσθήκη των προϊόντων Solgar συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξή της σε μια ιδιαίτερα ελκυστική και αναπτυσσόμενη κατηγορία, αυτή των συμπληρωμάτων διατροφής, των βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων.

«Το σύνολο των δραστηριοτήτων της εταιρείας, θεωρείται ως μια μονάδα χρηματοροών, δεδομένου ότι η εξαγορά αυτή αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της θέσης της εταιρείας, στην εκμετάλλευση νέων καναλιών διανομής και νέων προϊόντων και στην δημιουργία συνεργειών ώστε να προκύψουν οφέλη για όλες τις δραστηριότητες. Δεδομένου ότι τη χρονική στιγμή της μεταβίβασης δεν είχαν οριστικοποιηθεί όλα τα κονδύλια, δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί η εύλογη αξία των επιμέρους μερών του ανταλλάγματος. Συνεπώς, η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων που αποκτήθηκαν θα ολοκληρωθεί και θα γνωστοποιηθεί ως μέρος των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων για τη χρήση 2023. Αναμένεται ότι η υπεραξία θα είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που θα αναγνωριστεί», επισημαίνεται.

Μείωση στα κόστη με στόχο την ανταγωνιστικότητα

Στην έκθεσή του για το 2022, το διοικητικό συμβούλιο της Nestle Ελλάς αναφέρει ότι σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον, η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών μπόρεσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καταναλωτών, ξεπερνώντας τις δυσκολίες στον τομέα των εθνικών και διεθνών μεταφορών, στην προμήθεια πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, αλλά και στη ρευστότητα των επιχειρήσεων και τις εξαγωγές. Υπάρχουν ωστόσο και άλλες σύγχρονες προκλήσεις που η βιομηχανία καλείται να αντιμετωπίσει, με τη μετάβαση στη βιωσιμότητα να ανάγεται σε προτεραιότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνεται, η εταιρεία ανέπτυξε και εφάρμοσε άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη της τις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες.

«Επιδιώκουμε να διατηρήσουμε σε χαμηλά επίπεδα τα κόστη μας προκειμένου να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στην αγορά» τονίζει η διοίκηση.

Προσφυγές κατά των φορολογικών αρχών

Η εταιρεία πέρσι και εφέτος κατέθεσε ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών προσφυγές κατά των αποφάσεων των φορολογικών αρχών, σύμφωνα με τις οποίες της καταλογίστηκαν, κατά τον έλεγχο της χρήσης 2015, επιπρόσθετοι φόροι και πρόστιμα ποσού 1,2 εκατ. ευρώ για τέλη χαρτοσήμου και 5 εκατ. ευρώ για φόρο εισοδήματος.

Το ίδιο έπραξε και για τη χρήση του 2016, καθώς της καταλογίστηκαν επιπρόσθετοι φόροι και πρόστιμα 15,6 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση και οι νομικοί σύμβουλοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι υποθέσεις αυτές θα τελεσιδικήσουν προς όφελος της εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις