Κάθε φέτος και καλύτερα για τη Μέλισσα Κίκιζας, που συνεχίζει να αναπτύσσεται με τους εντυπωσιακούς ρυθμούς του 2022, μια χρονιά «σταθμό», όπως ανέφερε η διοίκηση της οικογενειακής επιχείρησης, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Κίκιζα.

Αυξάνοντας τη «δύναμη πυρός» μετά την απορρόφηση της θυγατρικής εταιρείας Terra Creta και έχοντας ανακτήσει σχεδόν το σύνολο των απωλειών που είχε υποστεί η κερδοφορία της το 2021, η στρατηγική της Μέλισσα Κίκιζας επικεντρώνεται στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, περιορίζοντας ταυτόχρονα το λειτουργικό κόστος, ώστε τα προϊόντα της να διατηρήσουν την πρωτιά που κατέκτησαν το 2022 ως η Νο 1 μάρκα ζυμαρικών στην Ελλάδα, μπροστά και από τους Ιταλούς ανταγωνιστές της.

Μέλισσα Κίκιζας: Το double στα κέρδη, τα σχέδια για εξαγορές και η Walmart

«Πετάνε» οι εξαγωγές

Ειδικά όσον αφορά τις εξαγωγικές πωλήσεις της εταιρείας, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο καθετοποιημένο συγκρότημα μύλων και μακαρονοποιείου στη χώρα μας, ενεργοποιήθηκαν δύο νέες συνεργασίες πέραν του Ατλαντικού, ενώ σημαντική ανάπτυξη καταγράφεται στη Σαουδική Αραβία όπου εξάγονται branded προϊόντα, καθώς και στην αγορά της Γαλλίας.

Στις ΗΠΑ, η Μέλισσα Κίκιζας συνεργάζεται με τη Walmart παράγοντας ζυμαρικά «made in Greece» για λογαριασμό της μεγαλύτερης λιανεμπορικής αλυσίδας του κόσμου, που απορροφά περί τους 10.000 τόνους ετησίως. Να σημειωθεί ότι η αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών αναδεικνύεται πλέον ως η καλύτερη εξαγωγική αγορά της ελληνικής βιομηχανίας ζυμαρικών, ενώ υπάρχουν προοπτικές και για την προώθηση επώνυμων προϊόντων.

Επιπλέον, η Γερμανία – με ισχυρή παρουσία των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας – το Βέλγιο, η Κίνα, η Πολωνία και η Κύπρος ανήκουν επίσης στις κορυφαίες εξαγωγικές αγορές της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές το 2022, αυξήθηκαν κατά 77%, με αποτέλεσμα το 35% των ομιλικών εσόδων, που έφθασαν πέρσι στα 124,6 εκατ. ευρώ, 60% υψηλότερα συγκριτικά με το 2021, να προέρχεται από τις διεθνείς αγορές.

Στόχος και το retail για το ελαιόλαδο

Σχετικά με το ελαιόλαδο, τη νέα δραστηριότητα της Μέλισσας, ο τζίρος της Terra Creta την περσινή χρονιά κατέγραψε αύξηση 31,2% στα 21 εκατ. ευρώ και οι όγκοι ενισχύθηκαν κατά 10% στους 4.500 τόνους. Για φέτος αναμένεται αύξηση περί το 30%.

Να σημειωθεί ότι το 97% των πωλήσεων αφορά σε εξαγωγές, ενώ μέσα στο 2024 δρομολογείται δυναμικότερη είσοδος του σήματος στην εγχώρια αγορά της οργανωμένης λιανικής.

Η καλύτερη αγορά του παρθένου ελαιολάδου της Terra Kreta είναι η γερμανική, ενώ τα προϊόντα της εταιρείας συγκαταλέχθηκαν στο «top 3» του κορυφαίου διεθνούς διαγωνισμού Mario Solinas.

Επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ

Η εταιρεία συνεχίζει τις επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εργοστασίων της σε Λάρισα και Χανιά. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή νέας γραμμής παραγωγής για μακρά ζυμαρικά, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η παραγωγική της δυναμική που σήμερα αφορά σε 100 χιλ. τόνους ζυμαρικών ετησίως κατατάσσοντας την Μέλισσα μέσα στους δέκα μεγαλύτερους παραγωγούς στην Ευρώπη.

Η νέα επένδυση ύψους 18,6 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο πλάνο 2019-2024 ύψους 45 εκατ. ευρώ, ενώ για τη χρηματοδότησή της η εταιρεία υπέγραψε τον Μάιο σύμβαση κάλυψης κοινού ομολογιακού δανείου ποσού 11,6 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα Eurobank Α.Ε. και το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς εμπίπτει στον πυλώνα Εξωστρέφεια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Οι επενδύσεις της Μέλισσας την τελευταία πενταετία ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ.

«Άλμα» στα κέρδη

Η ανάπτυξη των πωλήσεων οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας σε σχέση με το 2021.

Τα προ φόρων κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 4,6 εκατ., εμφανίζοντας αύξηση 380% σε σχέση με τα 0,96 εκατ. ευρώ το 2021.Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 3,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας εξίσου σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ανοίγοντας το δρόμο για την διανομή μερίσματος ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις