Η οικογένεια της Χενριέτα Λακς, της Αφροαμερικανίδας που πέθανε πριν από σχεδόν 72 χρόνια αλλά τα «αθάνατα» κύτταρά της έφεραν επανάσταση στη σύγχρονη ιατρική επιστήμη, κατέληξε σε συμφωνία με την Thermo Fisher, με την οποία παύουν οι δικαστικές διεκδικήσεις της εναντίον αυτής της εταιρείας βιοτεχνολογίας.

«Οι αντίδικοι είναι ικανοποιημένοι επειδή βρήκαν έναν τρόπο να επιλύσουν το θέμα εξωδικαστικά», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι Μπεν Κραμπ και Κρις Σίγκερ, εξ ονόματος των απογόνων της Λακς. «Οι όροι της συμφωνίας θα παραμείνουν εμπιστευτικοί», διευκρίνισαν.

Η οικογένεια είχε προσφύγει στα δικαστήρια του Μέριλαντ εναντίον της εταιρείας αυτής πριν από περίπου δύο χρόνια.

«Η συμβολή της στη σύγχρονη ιατρική άλλαξε τον κόσμο και έσωσε πολλές ζωές» έγραψε στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Μπεν Κραμπ, ένας γνωστός δικηγόρος που αναλαμβάνει συνήθως υποθέσεις πολιτικών δικαιωμάτων και είχε εκπροσωπήσει και την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ.

Το 1951 η Χενριέτα Λακς, μητέρα πέντε παιδιών, πέθανε από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε ηλικία μόλις 31 ετών, στο νοσοκομείο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης. Οι γιατροί, στην προσπάθειά τους να τη σώσουν, συνέλεξαν κύτταρα του όγκου και τα έστειλαν σε έναν ερευνητή, χωρίς εκείνη να γνωρίζει το παραμικρό.

Ο ερευνητής διαπίστωσε γρήγορα ότι τα αποκαλούμενα κύτταρα HeLa (από τα αρχικά γράμματα του ονόματός της) είχαν πρωτοφανείς ιδιότητες: μπορούσαν να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο και πολλαπλασιάζονταν επ’ άπειρον, δηλαδή ήταν «αθάνατα». Χάρη σε αυτά τα κύτταρα εργαστήρια απ’ όλον τον κόσμο κατάφεραν να παρασκευάσουν εμβόλια (όπως αυτό της πολιομυελίτιδας) και να προτείνουν θεραπείες για τον καρκίνο αλλά και ορισμένες τεχνικές κλωνοποίησης, ενός κλάδου που αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια.

Για όλα αυτά η οικογένεια της Χενριέτα Λακς δεν γνώριζε τίποτα μέχρι τη δεκαετία του 1970. Οι απόγονοί της αντιλήφθηκαν τι συνέβαινε χάρη στη δουλειά της Ρεμπέκα Σκλουτ, η οποία το 2010 κυκλοφόρησε το μπεστ-σέλερ βιβλίο «Η αθάνατη ζωή της Χενριέτα Λακς».

«Εδώ και 70 χρόνια χρησιμοποιούν τα κύτταρά της και η οικογένεια Λακς δεν αποζημιώθηκε ποτέ για αυτήν την κλοπή», είπε η εγγονή της, η Κίμπερλι Λακς, το 2021, όταν η οικογένεια ανακοίνωσε ότι θα στρεφόταν εναντίον των εργαστηρίων Thermo Fisher Scientific γιατί αποκόμισαν όφελος εμπορευόμενοι τα κύτταρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα