Την απομάκρυνση Γάλλων και Ευρωπαίων υπηκοών από τον Νίγηρα ξεκινά από σήμερα η Γαλλία, ζητώντας τους να μην μεταφέρουν παρά μόνο μια μικρή τσάντα μαζί τους, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ξεκίνησε με την υποστήριξη τριών άλλων δυτικοαφρικανικών κρατών που κυβερνώνται από στασιαστές στρατιώτες.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επικαλέστηκε ως έναν από τους λόγους για την απόφαση αυτή την έξαρση βίας που είχε στόχο τη γαλλική πρεσβεία στην πρωτεύουσα Νιαμέι.

Νίγηρας: Εμπλέκονται οι Ρώσοι στο πραξικόπημα;

Το κλείσιμο του εναέριου χώρου του Νίγηρα «δεν επιτρέπει στους συμπατριώτες μας να εγκαταλείψουν τη χώρα με τα δικά τους μέσα», ανέφερε την Τρίτη το γαλλικό υπουργείο.

Κρίση

Η απομάκρυνση των Ευρωπαίων υπηκόων έρχεται εν μέσω μιας βαθύτερης κρίσης που προκλήθηκε από το πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας κατά του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου του Νίγηρα, Μοχάμεντ Μπαζούμ. Ξεκίνησε σήμερα για τους Γάλλους και τους Ευρωπαίους πολίτες που επιθυμούν να φύγουν, ανέφερε το γαλλικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του, χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.

Ο περιφερειακός οργανισμός της Δυτικής Αφρικής, γνωστός ως ECOWAS (Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση), ανακοίνωσε την Κυριακή ταξιδιωτικές και οικονομικές κυρώσεις κατά του Νίγηρα και δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει βία εάν οι πραξικοπηματίες δεν αποκαταστήσουν τον Μπαζούμ εντός μιας εβδομάδας.

Η κυβέρνηση του Μπαζούμ ήταν ένας από τους τελευταίους δημοκρατικούς εταίρους της Δύσης κατά των εξτρεμιστών της Δυτικής Αφρικής.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι στρατιωτικές κυβερνήσεις του Μαλί και της Μπουρκίνα Φάσο ανέφεραν ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση κατά του Νίγηρα θα θεωρηθεί κήρυξη πολέμου κατά της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση