Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι αγορές της περιοχής της Ασίας, μετά τη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Fitch από ΑΑΑ σε ΑΑ+, επικαλούμενος «αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση κατά τα επόμενα τρία χρόνια».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η υποβάθμιση των ΗΠΑ θα προκαλέσει ροές αποστροφής κινδύνου, που σημαίνει χαμηλότερες τιμές στην Ασία, καθώς και αγορές τίτλων που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, όπως κρατικά ομόλογα και νομίσματα.

Η Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ, προκαλώντας οργή στον Λευκό Οίκο

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 ηγήθηκε των απωλειών στην περιοχή, σημειώνοντας πτώση 2,3% και έκλεισε στις 32.707,69 μονάδες, ενώ στο επίκεντρο ήταν οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφέλειας και της τεχνολογίας υγείας. Ο Topix σημείωσε επίσης πτώση 1,52% και έκλεισε στις 2.301,76 μονάδες.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε επίσης κατά 2,34%, κυρίως λόγω των μετοχών του τομέα της υγείας. Οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος. Ο Shanghai Composite διολίσθησε κατά 0,91% και ο Shenzhen Component σημείωσε επίσης πτώση 0,49%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 1,9% στις 2.616,47 μονάδες, διακόπτοντας ένα τετραήμερο σερί κερδών και ο Kosdaq σημείωσε επίσης πτώση 3,18% στις 909,76 μονάδες. Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε πτώση 1,29% και έκλεισε στις 7.354,7 μονάδες.

Την ίδια ώρα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διέψευσε τις εικασίες ότι η πρόσφατη προσαρμογή της πολιτικής της σηματοδότησε την έναρξη ενός κύκλου σύσφιξης. Ο υποδιοικητής Shinichi Ichida επανέλαβε σήμερα ότι το ευέλικτο όριο ανοχής της κεντρικής τράπεζας στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων είναι απλώς μια αναγκαία τροποποίηση για τη διατήρηση της εξαιρετικά χαλαρής θέσης της νομισματικής πολιτικής της.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, ήτοι ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης από τον Ιούνιο του 2021 και χαμηλότερος από το 2,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Τα στοιχεία σηματοδοτούν επίσης τον έκτο συνεχόμενο μήνα μείωσης. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της χώρας αυξήθηκε κατά 0,1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές