Μία από τις κυρίαρχες αλλά και σημαντικότερες ελληνικές σπάνιες φυλές αιγοπροβάτων θεωρείται το Καραγκούνικο πρόβατο, που εκτρέφεται κυρίως στη Θεσσαλία και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κέρδισε τους παλαιότερους κτηνοτρόφων, ενώ προκαλεί το ενδιαφέρον και στους νέους.

Ο πληθυσμός του υπερβαίνει τα 180.000, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το ΥπΑΑΤ. Θεωρείται μια από τις σημαντικότερες αυτόχθονες φυλές σε ότι αφορά τη γαλακτοπαραγωγή, ενώ το κρέας της φυλής είναι επίσης πολύ καλής ποιότητας.

Αιγοπρόβατα: Υπό εξαφάνιση οι σπάνιες φυλές – Τι έχει συμβεί

Η προέλευσή του

Το Καραγκούνικο πρόβατο εκτρέφεται στο πεδινό τμήμα της Δ. Θεσσαλίας (Ν. Καρδίτσας, Ν. Τρικάλων). Συναντάται όμως και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως στα πεδινά των άλλων νομών της Κεντρικής Ελλάδας.

Αντέχει το κρύο, την ζέστη, την υγρασία και γενικά προσαρμόζεται σχεδόν σε όλες τις συνθήκες εκτροφής τόσο σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές όσο και σε βατές ορεινές περιοχές.

Μορφολογικοί χαρακτήρες

Ο χρωματισμός της φυλής ποικίλει. Συναντώνται ζώα με εντελώς μαύρο χρωματισμό, άλλα λευκά με μελανές κηλίδες στο σώμα, το πρόσωπο, τα αυτιά και τα άκρα και άλλα εντελώς λευκά.

Η κεφαλή του Καραγκούνικου προβάτου είναι κωνοειδής με κυρτή μύτη και σχετικά μεγάλα και ημικρεμάμενα αυτιά. Έχει άκρα ισχυρά με μήκος 40 εκατ. Είναι λεπτόουρο πρόβατο με την ουρά σε μερικά ζώα να αγγίζει το έδαφος. Ο μαστός των προβατίνων είναι κανονικής διάπλασης με ισχυρή πρόσφυση στους κοιλιακούς μύες. Οι θηλές έχουν πλαινή ή διαγώνια διεύθυνση.

Ανήκει στις μεγαλόσωμες φυλές με μέσο σωματικό βάρος των αρσενικών 80 κιλά και των θηλυκών 57 κιλά.

Αναπαραγωγικές ιδιότητες

Η φυλή είναι σχετικά πρώιμη. Οι αμνάδες εισέρχονται στην αναπαραγωγική περίοδο σε ηλικία 8 μηνών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των τοκετών πραγματοποιείται κατά τον Δεκέμβριο.

Η πολυδυμία ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 1,36 αρνιά ανά τοκετό. Το μέσο βάρος των αρνιών κατά την γέννηση είναι 4,5 κιλά περίπου, ανάλογα με το φύλο και την πολυδυμία.

Αποδόσεις

Το βάρος των αρνιών μετά τον απογαλακτισμό που γίνεται σε ηλικία περίπου 42 ημερών είναι 17 κιλά. Η απόδοση των αρνιών γάλακτος σε κρέας ξεπερνά το 60%. Είναι ζώο παραγωγικό με μέση απόδοση τα 188 κιλά και διάρκεια αρμέγματος 124200 ημέρες. Από αναλύσεις που έγιναν στο εργαστήριο ανάλυσης στοιχείων γάλακτος του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας βρέθηκε μέση λιποπεριεκτικότητα του γάλακτος 5,74%, περιεκτικότητα σε πρωτείνη 5,35% και σε λακτόζη 5,18%.

Οι προβατίνες προσαρμόζονται εύκολα στην μηχανική άμελξη. Η ημισταβλισμένη εκτροφή των Καραγκούνικων προβάτων όπου επικρατούν καλύτερες συνθήκες διατήρησης και διατροφής έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της γαλακτοπαραγωγής και τον αριθμό των αρνιών ανά τοκετό.

Διατροφικά στοιχεία

Η διατροφή των προβάτων στηρίζεται στις βοσκές οι οποίες είναι άφθονες έως τον Ιούνιο και πτωχές κατά την περίοδο του θέρους.

Κατά την περίοδο του χειμώνα χορηγούνται στα ζώα συμπληρωματικές τροφές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΥπΑΑΤ: Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
AGRO |

Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

 «Στόχος μας η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων της χώρας, αλλά και η διευκόλυνση των διαδικασιών για την σύσταση νέων», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης