Μπορεί οι τιμές του φυσικού αερίου, που αποτελεί το κύριο καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, να κινούνται στο ολλανδικό hub TTF σε χαμηλά επίπεδα και σίγουρα όχι σε εκείνα τα δυσθεώρητα ύψη του περσινού καλοκαιριού, εντούτοις η ανησυχία για επιδείνωση των τιμών το φετινό χειμώνα υπάρχει στους κόλπους της κυβέρνησης και των άλλων κρατών – μελών της Ε.Ε.

Φωτοβολταϊκά: Στα σκαριά ο διαγωνισμός για φθηνό ρεύμα από τους δήμους σε 30.000 νοικοκυριά

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης στις τελευταίες του τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις δηλώνει αδυναμία πρόβλεψης των τιμών για το χειμώνα και γενικά έως το τέλος του 2023. Οι εκτιμήσεις δεν δείχνουν βέβαια το φυσικό αέριο να εκτοξεύεται και πάλι στα 300 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αλλά ούτε και επιστροφή στα χαμηλότερα των 30 ετών που ήταν πριν την ενεργειακή κρίση και συγκεκριμένα στα 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Τα συμβόλαια

Τα συμβόλαια του TTF για τους μήνες του χειμώνα δείχνουν τιμές άνω των 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, κι ενώ του Σεπτεμβρίου διαπραγματεύονται στα 27 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Δεκεμβρίου μάλιστα βρίσκονται άνω των 47 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και του Ιανουαρίου του 2024 είναι μία ανάσα πριν τα 49 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (48,9 ευρώ). Ο Οκτώβριος σημαδεύει τα 33 ευρώ και ο Νοέμβριος ξεπερνά τα 42,2 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αν διατηρηθούν αυτές οι τιμές στο TTF τότε και τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθούν σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Οι επιδοτήσεις

Η κυβέρνηση αποφάσισε λοιπόν να παρατείνει το ισχύον πλαίσιο των έκτακτων μέτρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Με τον τρόπο αυτό, όπως υπαινίχθηκε και ο κ. Σκυλακάκης στη διάρκεια χθεσινών του δηλώσεων στον ΑΝΤ1 οι επιδοτήσεις θα συνεχίσουν στους λογαριασμούς ρεύματος μέχρι το τέλος του 2023. Όπως σημείωσε δε, το ύψος της επιχορήγησης δεν ξεπερνά με τις σημερινές τιμές ρεύματος τα 20 εκ. ευρώ μηνιαίως.

Να θυμίσουμε ότι το ισχύον πλαίσιο που παρατάθηκε μέχρι το τέλος του 2023 προβλέπει τη διατήρηση του πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, τις επιδοτήσεις, το πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής και την τιμολόγηση κάθε μήνα από τις 20 του προηγούμενου μήνα.

Κανονικότητα

Ο κ. Σκυλακάκης επικαλέστηκε ως λόγο της παράτασης των έκτακτων μέτρων την ομαλή μετάβαση της αγοράς στην κανονικότητα. Δηλαδή την επιστροφή του συστήματος τιμολόγησης που έτρεχε πριν την ενεργειακή κρίση.

Από κει και πέρα δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2024, η κυβέρνηση προσώρας μιλά για κανονικότητα στην αγορά. Χωρίς, όμως, να αποκλείει και τη συνέχιση των επιδοτήσεων αν υπάρχει κρίση: «Όταν τελειώσει το υφιστάμενο σύστημα και δεν υπάρχει κρίση θα πρέπει να επανέλθουμε κανονικά», ήταν η χθεσινή αναφορά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ευάλωτοι

Πάντως, η κυβέρνηση προχωρά και στη θέσπιση ειδικού σχεδίου στήριξης των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών.

Την αναγγελία αυτή έχει κάνει ο αρμόδιος υπουργός παραπέμποντας για τις λεπτομέρειες του στον Σεπτέμβριο.

Το πακέτο αυτό λένε οι πληροφορίες θα περιλαμβάνει τους πολύτεκνους με ειδικό τιμολόγιο ρεύματος αφού πληρούν εισοδηματικά κριτήρια αλλά και τους ενεργειακά ευάλωτους που έχουν ανάγκη μεγαλύτερης θέρμανσης επειδή μένουν σε περιοχές με κρύες καιρικές συνθήκες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια