
Δημιουργικές λύσεις αναζητούν οι οινοπαραγωγοί της Ισπανίας, καθώς η ξηρασία απειλεί τη συγκομιδή σταφυλιών, όπως αναφέρει το Reuters.
Οι αμπελώνες σε όλη τη διάσημη περιοχή παραγωγής κρασιού Penedes της Καταλονίας είναι τόσο ξηραμένοι που οι ρίζες των αμπελιών ηλικίας 30 ετών έχουν καταστραφεί, αφήνοντας συρρικνωμένα κόκκινα και πράσινα σταφύλια να μαραζώνουν κάτω από τον έντονο ήλιο – προς απογοήτευση του κλάδου.
Τα μισά σταφύλια
Η βορειοανατολική περιοχή είναι από τις περισσότερο επηρεασμένες από τη μακροχρόνια ξηρασία της Ισπανίας, το πιο έντονο φαινόμενο που έχει καταγραφεί από τότε που υπάρχουν αρχεία, το 1961.
Ο κλάδος των οινοπαραγωγών πιστεύει ότι θα μπορούσε να χάσει μεταξύ 35% και 55% των σταφυλιών σε σύγκριση με μια σχετικά κανονική συγκομιδή λόγω της ξηρασίας δήλωσε ο Quim Tossas, πρόεδρος της AE CAVA, ενός επιχειρηματικού ομίλου που αντιπροσωπεύει το 75% των παραγωγών κρασιού.
«Η κατάσταση είναι δραματική», πρόσθεσε.
Δημιουργικές λύσεις
Το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού πωλείται εκτός Ισπανίας – ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αφρώδους οίνου στον κόσμο μετά τη Γαλλία. Πέρυσι, ο κλάδος παρήγαγε 249 εκατομμύρια φιάλες, 4,6% περισσότερες από το 2021.
Καθώς οι ξηρασίες και οι υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες αναμένεται να ενταθούν ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, ορισμένοι παραγωγοί αναζητούν δημιουργικές λύσεις, ελπίζοντας να μειώσουν τη χρήση του νερού.
Το οινοποιείο Vilarnau επαναχρησιμοποιεί νερό για καθαρισμό ώστενα ποτίζει τους αμπελώνες, διαχωρίζοντας τα αμπέλια ώστε να υποφέρουν λιγότερο από αυτό που αποκαλούν «υδρικό στρες» και χρησιμοποιώντας άλλους σπόρους και ποικιλίες που θεωρούνται πιο ανθεκτικές στην ξηρασία.
Η κλιματική αλλαγή μας επηρεάζει όχι μόνο στην παραγωγή, αλλά και στην αλλαγή της νοοτροπίας της αμπελουργίας», δήλωσε η Εύα Πλάζας, οινολόγος στο Vilarnau.
«Πιστεύω ότι το μέλλον θα εξελιχθεί ως εξής: γηγενείς ποικιλίες, πολύ μεγαλύτερες (απόσταση μεταξύ) θέσεις φύτευσης και να προσπαθήσουμε να επαναχρησιμοποιήσουμε το νερό που έχουμε, έτσι ώστε όλα αυτά να καταλήξουν να αθροίζονται ώστε να έχουμε ποιοτικά σταφύλια στην περιοχή».


Latest News

Καμπανάκι από τους εξαγωγείς για ανεπάρκεις ελέγχους στη διακίνηση φρούτων και λαχανικών
Aδυναμία να εντοπιστούν οι ποσότητες με τα ατυποποίητα φρούτα και λαχανικά καταλογίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες οι εξαγωγείς

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ