
Σε μια δόση στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να λάβουν 2,8 εκατ. νοικοκυριά ολόκληρο το ποσό του market pass 2, το οποίο συνολικά φθάνει τα 300 ευρώ και καλύπτει τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Με την ακρίβεια να επιμένει σε βασικά είδη διατροφής παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, το μέτρο παρατείνεται για ακόμα τρεις μήνες χωρίς να αλλάζουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ωστόσο οι δικαιούχοι θα επαναξιολογηθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι το μεσημέρι της 31ης Αυγούστου 2023.
Χατζηδάκης: Το market pass στηρίζεται στις καινούριες δηλώσεις
Μετά την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορο-δηλώσεων η πλατφόρμα του market pass θα ανοίξει στις αρχές Σεπτεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων από όσους δεν έχουν λάβει την οικονομική ενίσχυση ή η αίτηση που είχαν υποβάλει στον πρώτο κύκλο του market pass απορρίφθηκε. Όσοι έχουν λάβει την ενίσχυση δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν εκ νέου αίτηση καθώς θα επαναξιολογηθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος.
Τα νοικοκυριά θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
- Τα κριτήρια. Τα εισοδηματικά κριτήρια του market pass παραμένουν τα ίδια. Δηλαδή έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος και 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Ίδια διατηρούνται και τα περιουσιακά κριτήρια έως 250.000 ευρώ ο άγαμος και 400.000 ευρώ ο έγγαμος.
- Η ενίσχυση. Το ύψος της ενίσχυσης είναι 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Τα ποσά της ενίσχυσης είναι ίδια με αυτά που καταβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο. Συγκεκριμένα, εάν ο δικαιούχος επιλέξει την πληρωμή του market pass μέσω χρεωστικής κάρτας τα ποσά κυμαίνονται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα δηλαδή από 66 έως 300 ευρώ για τους τρεις μήνες της παράτασης. Η ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αγορές αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα (super market,κρεοπωλεία, αρτοποιεία, μινι μάρκετ κλπ) και λαϊκές αγορές. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση του επιδόματος σε τραπεζικό λογαριασμό τότε θα λάβει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς. Δηλαδή η ενίσχυση ανέρχεται 17,60 – 80 ευρώ το μήνα ή 52,80 – 240 ευρώ για το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου.
- Η αίτηση. Όσοι έλαβαν το market pass στο παρελθόν δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και θα επαναξιολογηθούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος. Τα νοικοκυριά που δήλωσαν ή θα δηλώσουν στην Εφορία μεγαλύτερα εισοδήματα και θα υπερβούν τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν οριστεί θα χάσουν την ενίσχυση. Οσοι δεν είχαν κάνει αίτηση κατά το παρελθόν, είτε γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε γιατί το αμέλησαν, θα πρέπει να υποβάλουν τώρα στην πλατφόρμα η οποία εκτιμάται πως θα ανοίξει στις αρχές Σεπτεμβρίου.
- Η ενίσχυση. Η παράταση του market pass αφορά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και η καταβολή του επιδόματος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε μία δόση στις αρχές Οκτωβρίου.
- Η πλατφόρμα. Η πλατφόρμα του market pass θα ανοίξει αρχές Σεπτεμβρίου.
- Οι δικαιούχοι. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας.
- Η αίτηση. Για έγγαμους ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αρμόδιος να αιτηθεί είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων. Σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης συζύγων / μερών συμφώνου συμβίωσης, ο ένας εκ των δύο, οπότε αποκλείεται αυτοδικαίως ο άλλος.
- Οι εξαιρέσεις. Δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση:
– Φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώθηκαν ως εξαρτώμενα μέλη στη φορολογική δήλωση έτους 2022 από άλλο πρόσωπο
– Φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώθηκαν ως φιλοξενούμενα στη φετινή φορολογική δήλωση από άλλο πρόσωπο.
-Φυσικά πρόσωπα τα οποία εμπίπτουν στον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2022
– Φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής και
-Φυσικά πρόσωπα που δεν θα έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση έτους 2022 εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (έως 15:00 της 31ης Αυγούστου 2023). - Μέλη νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού λογίζονται οι σύζυγοι / τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα τους, τα λοιπά εξαρτώμενα από αυτούς μέλη και οι φιλοξενούμενοί τους σύμφωνα με τη φετινή φορολογική δήλωση.
- Ψηφιακή χρεωστική κάρτα. Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.


Latest News

Νέο τοπίο στα αποταμιευτικά προϊόντα - Πώς η ΕΚΤ αλλάζει τον χάρτη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μειώσει επτά φορές από τον περασμένο Ιούνιο τα επιτόκια

Δημογραφικό: Το «αγκάθι» στα...σπλάχνα της ελληνικής οικονομίας
Είναι χαρακτηριστικό πως η ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών βαίνει αναλογικά μειούμενη, ενώ αυξάνονται οι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Πώς να κερδίσετε φορο-μπόνους με ανακαίνιση κατοικίας – Έως 16.000 ευρώ η μείωση φόρου
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα