Το πιάνο με ουρά, κατασκευής Baldwin, πέρασε από τα χέρια δύο από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, του Τζον Λένον και του Άντι Γουόρχολ, θα δημοπρατηθεί τον Σεπτέμβριο από τον οίκο δημοπρασιών Alex Cooper Auctioneers στο Townson του Μέριλαντ, σύμφωνα με το Baltimore Banner.

Ο Τζον Λένον αγόρασε το πιάνο μοντέλο Concert Grand Model D Piano το 1978 από το Baldwin Factory Store στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον Οίκο. Την επόμενη χρονιά έδωσε το όργανο στον φίλο του, τον επιμελητή και έμπορο έργων τέχνης Σαμ Γκριν, ο οποίος οργάνωσε την πρώτη μουσειακή έκθεση έργων του Andy Warhol στις ΗΠΑ στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια. Μια πλακέτα που γράφει «For Sam Love From John And Yoko 1979» (Για τον Σαμ από τον Τζον και την Γιόκο 1979) προστέθηκε ακριβώς πάνω από το λογότυπο της Baldwin που βρίσκεται πάνω από το κέντρο των πλήκτρων του πιάνου.

Ο Γκριν ήταν κοντά τόσο στον Λένον όσο και στη σύζυγό του, Γιόκο Όνο. Το ζευγάρι περνούσε συχνά χρόνο στο σπίτι του Γκριν στο Fire Island, όπου ο Λένον έπαιζε πιάνο και έγραφε τραγούδια κατά τις επισκέψεις του ζευγαριού, μερικά από τα οποία προστέθηκαν στο άλμπουμ Double Fantasy του Λένον και της Όνο το 1980.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1983, ο Γκριν δάνεισε το πιάνο στον Γουόρχολ, το οποίο τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση στα γραφεία του περιοδικού Interview στη Νέα Υόρκη.

Το 1988, αφού στεγάστηκε στα γραφεία του Interview, ο Γκριν δάνεισε το πιάνο στην Ακαδημία Τέχνης της Νέας Υόρκης, την οποία συνίδρυσε ο Γουόρχολ, για χρήση κατά τη διάρκεια «ειδικών εκδηλώσεων». Για τον Γκριν, αυτή ήταν μια ατυχής απόφαση. Όταν, το 2000, ανακάλυψε ότι το πιάνο «χρησιμοποιούνταν» και παιζόταν από μαθητές καθημερινά, ζήτησε να επιστραφεί.

Αλλά η σχολή δεν είχε πλέον στην κατοχή της το πιάνο. Το είχαν πουλήσει, μαζί με μια συλλογή από άλλα «παροπλισμένα πιάνα» που βρίσκονταν στο υπόγειο του σχολείου, σε έναν κουρδιστή πιάνων ονόματι Χάρολντ Κατς για το πενιχρό ποσό των 3.000 δολαρίων.

Ο Γκριν μήνυσε το σχολείο 1,6 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο υποστήριξε ότι ο Γκριν είχε δωρίσει το πιάνο και όχι ότι το είχε δανείσει.

Το πιάνο βρέθηκε τελικά, έχοντας πουληθεί από τον Κατς σε έναν άνδρα από την Αλαμπάμα, ονόματι Μπάντι Μπέιν, για περίπου 100.000 δολάρια, σύμφωνα με τη New York Post, και η αγωγή του Γκριν απορρίφθηκε. Τελικά το πιάνο κατέληξε στην Ακαδημία Mercerberg, ένα σχολείο-οικοτροφείο στη Φιλαδέλφεια.

Ενώ το πιάνο δείχνει εμφανώς τη φθορά των περιπετειών του, χτυπήματα στο σμάλτο, έναν κύκλο που φθοράς στο φινίρισμα, πιθανώς από έναν τασάκι ή κάτι παρόμοιο, ο οίκος δημοπρασιών λέει ότι το όργανο μπορεί να παιχτεί και θα κουρδιστεί πριν πουληθεί. Η υποβολή προσφορών ξεκινά το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου με εκτιμώμενη τιμή μεταξύ $2 και 3 εκατομμυρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή