Σε καθεστώς απαγορευμένης ζώνης Ι για την πρόληψη εισαγωγής και διασποράς του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην χώρα εντάχθηκαν περιοχές της ΠΕ Καστοριάς μετά τον εντοπισμό και νέου κρούσματος.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής ΠΕ Καστοριάς, η νέα εστία αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) εντοπίστηκε σε κατοικίδιους χοίρους εκτροφής στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σκοπού της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.

Αφρικανική πανώλη: Προσοχή! Απαγορεύεται η κυκλοφορία των χοίρων

Για τον λόγο αυτό εντάσσονται σε καθεστώς Απαγορευμένης Ζώνης Ι οι λοιπές περιοχές κατά μήκος των βόρειων συνόρων της χώρας και σε απόσταση βάθους 20 km από αυτά.

Η «Απαγορευμένη Ζώνη Ι»

Έτσι, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥπΑΑΤ στην «Απαγορευμένη Ζώνη Ι» εντάσσονται οι περιοχές της ΠΕ Καστοριάς ως κατωτέρω:

  • Τα δημοτικά διαμερίσματα της Αυγής, Κορομηλέας, Λεύκης, Μανιακών, Ομορφοκκλησιάς, Πενταβρύσου, Τσάκωνης, Χιλιοδένδρου, Αγίας Κυριακής, Καλοχωρίου, Μεσοποταμίας, Οινόης, Πτεριάς, Βιτσίου Καστοριάς, Αγίου Αντωνίου, Γάβρου, Κρανιώνος, Μακροχωρίου, Μαυροκάμπου, Μελά, Χαλάρας, Δισπηλιού, και τα κοινοτικά διαμερίσματα Δενδροχωρίου και Ιεροπηγής ( Δήμου Καστοριάς)
  • Τα δημοτικά διαμερίσματα Ακριτών, Πολυάνεμον, Κοτύλης, Κυψέλης, Νεστορίου, Πτελέας και τα κοινοτικά διαμερίσματα Επταχωρίου, Χρυσής και Γράμμου (Δήμου Νεστορίου).
  • Τα δημοτικά διαμερίσματα Άργους Ορεστικού, Βράχου, Καστανοφύτου, Λάγκας, Λακκωμάτων, Μελανθίου και Σπηλαίων (Δήμου Ορεστίδος).

Με βάση τα παραπάνω απαγορεύεται η αγορά και η εκτροφή οικόσιτων χοίρων από τους πολίτες που διαβιούν στις συγκεκριμένες περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΠΧ αποτελεί ένα πολύ μεταδοτικό ιογενές νόσημα των χοίρων και των αγριόχοιρων, οι οποίοι αποτελούν την φυσική αποθήκη του ιού. Δεν προσβάλλονται από την νόσο άλλα εκτρεφόμενα ζωικά είδη, τα κατοικίδια θηλαστικά και πτηνά και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ πρόκειται για νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO