Υποχώρησε κατά 1,4% ο τζίρος του λιανεμπορίου στην ευρωζώνη τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, ενώ σε επίπεδο ΕΕ η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη φτάνοντας στο 1,6%.
Σε μηνιαία βάση, συγκρίνοντας τον Ιούνιο με τον Μάιο 2023, η μείωση ήταν 0,3% στην ευρωζώνη και 0,2% στην ΕΕ. Τα στοιχεία ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat.

ΕΛΣΤΑΤ: Νέα άνοδος 12,7% του τζίρου στο λιανεμπόριο τον Μάιο

Ετήσια σύγκριση ανά κλάδο λιανικής και ανά κράτος μέλος

Στη ζώνη του ευρώ τον Ιούνιο του 2023, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 3,5% στον κλάδο τρόφιμα, ποτά, καπνός και κατά 0,4% στα καύσιμα αυτοκινήτων, ενώ παρέμεινε αμετάβλητος στα μη εδώδιμα προϊόντα.

Στην ΕΕ, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 3,6% στα τρόφιμα, ποτά, καπνό, κατά 1,3% στα καύσιμα αυτοκινήτων και κατά 0,2% στα μη εδώδιμα προϊόντα.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις στον συνολικό όγκο λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στη Σλοβενία (-15,7%), στην Εσθονία (-8,7%) και στην Ουγγαρία (-8,3%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο (+16,3%), στην Ισπανία (+7,5%) και στην Κύπρο (+6,5%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής