Οι αρχηγοί άμυνας των χωρών της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) έχουν καταστρώσει ένα σχέδιο για πιθανή στρατιωτική επέμβαση με στόχο την ανατροπή της στρατιωτικής χούντας, μια εβδομάδα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, συμπεριλαμβανομένου του πώς και του πότε να αναπτυχθούν δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ένας ηγετικό στέλεχος του περιφερειακού μπλοκ.

Νίγηρας: Τελεσίγραφο προς τους πραξικοπηματίες από αντιπροσωπεία χωρών της Δυτικής Αφρικής

Η ECOWAS δεν θα αποκαλύψει στους πραξικοπηματίες πότε και πού θα χτυπήσει. Αυτή η απόφαση θα ληφθεί από τους αρχηγούς κρατών, δήλωσε ο Άμπντελ-Φατάου Μούσα, Επίτροπος της ECOWAS για τις Πολιτικές Υποθέσεις, την Ειρήνη και τη Σταθερότητα.

«Όλα τα δεδομένα που θα συνυπολογισθούν σε μια οποιαδήποτε ενδεχόμενη επέμβαση τα έχουμε επεξεργαστεί εδώ, συμπεριλαμβανομένων των πόρων που απαιτούνται, του πώς και πότε θα αναπτύξουμε τη δύναμη», τόνισε ο Μούσα στο τέλος μιας τριήμερης επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα.

Διαδηλωτές υπέρ του στρατιωτικού πραξικοπήματος στον Νίγηρα. Το χαρτοπανό αναφέρει: «Εμείς, ο κυρίαρχος λαός του Νίγηρα, απαιτούμε την άμεση παύση της εκμετάλλευσης του ουρανίου μας. Ζήτω το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διαφύλαξη της Πατρίδας, ζήτω ο Νίγηρας»

Κυρώσεις

Η ECOWAS έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στον Νίγηρα και έχει τονίσει ότι ενδέχεται να εξουσιοδοτήσει τη χρήση βίας αν οι πραξικοπηματίες δεν αποκαταστήσουν στην εξουσία μέχρι την Κυριακή τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ.

Το 15μελές όργανο έστειλε αντιπροσωπεία στον Νίγηρα την Πέμπτη αναζητώντας μια «φιλική λύση», αλλά μια πηγή ανέφερε ότι μια συνάντηση στο αεροδρόμιο με τους εκπροσώπους της χούντας δεν έφερε σημαντική πρόοδο.

«Θέλουμε να λειτουργήσει η διπλωματία και θέλουμε να τους μεταφερθεί ξεκάθαρα αυτό το μήνυμα ότι τους δίνουμε κάθε ευκαιρία να αντιστρέψουν όσα έχουν κάνει», είπε ο Μούσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα