Σε αναδίπλωση σε σχέση με τις δηλώσεις για 16ωρη εργασία που έκανε νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής και τον σάλο που προκάλεσε, προχώρησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, με«διευκρινιστική δήλωση» σχετικά με σχέδιο νόμου που σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει τα εξής στη δήλωσή του:

«Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».

Γεωργιάδης: Έρχεται δικαίωμα εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες

Υπενθυμίζεται ότι παρουσιάζοντας πλευρές του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης είχε κάνει λόγο για δυνατότητα των εργαζομένων να εργάζονται σε πολλαπλούς εργοδότες λέγοντας πως θα μπορούν να δουλεύουν «δύο οχτάωρα σε δύο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι απολύτως νόμιμο». Ουσιαστικά δηλαδή προανήγγειλε την θέσπιση της 16ωρης εργασίας σε μια δήλωση που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης και εργατικούς φορείς όπως το ΠΑΜΕ.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε συγκεκριμένα στον ΣΚΑΙ τα ακόλουθα:

«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες. Μπορεί να δουλεύει δύο οχτάωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι απολύτως νόμιμο, δηλωμένο και στα εισοδήματα του».

Όταν μάλιστα η δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Γεωργιάδη, αν με αυτό το νομοσχέδιο θα μπορεί ένας εργαζόμενος να δουλεύει έως και 16 συνεχόμενες ώρες μέσα στη μέρα, ο ίδιος απάντησε, “αν το επιθυμεί ναι, δική του είναι η απόφαση, όχι δική μου, από δω και μπρος θα του το επιτρέπουμε, σήμερα δεν επιτρέπεται”.

Εξάμηνη δοκιμαστική εργασία

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην θέσπιση περιόδου δοκιμής εργαζόμενου ο οποίος μετά από εξάμηνη απασχόληση θα μπορεί να απολύεται χωρίς ωστόσο αποζημίωση.

Είπε συγκεκριμένα:

«Θεσπίζουμε την περίοδο του δοκίμου εργαζομένου, ένας εργαζόμενος εργάζεται σε μια επιχείρηση και μπορεί να λύεται η σύμβαση του αυτομάτως και αζημίως σε περίοδο 6 μηνών».

Σημειώνεται ότι σήμερα που η δοκιμαστική περίοδος είναι 12 μήνες, ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση το χρονικό διάστημα μετά το 12μηνο.

Με το νέο καθεστώς η δοκιμαστική περίοδος θα μειωθεί στους 6 μήνες και ο εργαζόμενος θα δικαιούται αποζημίωση μετά τους 6 μήνες. Αυτό ωστόσο μένει να φανεί στο σχέδιο νόμου.

Σήμερα ισχύουν τα εξής (σε απόλυση χωρίς προειδοποίηση):

1 έτος απασχόλησης έως 2 έτη – αποζημίωση 2 μηνών

2 έως 4 έτη- αποζημίωση 2 μηνών

4 έως 5 έτη- αποζημίωση 3 μηνών

5 έως 6 έτη- αποζημίωση 3 μηνών

6 έτη έως 8 έτη- αποζημίωση 4 μηνών

8 έτη έως 10 έτη- αποζημίωση 5 μηνών

Αυξάνεται το πρόστιμο για την υποδηλωμένη εργασία

Υπάρχουν, τόνισε, και πολλές άλλες ρυθμίσεις στον τρόπο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, πχ. οι επιχειρήσεις θα επιλέξουν τη χρήση της ψηφιακής κάρτας και θα απαλλαγούν σχεδόν από όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία που τους επιβάλλει η Εργάνη. Στόχος να εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα σιγά – σιγά σε όλη την οικονομία, όλες τις επιχειρήσεις, με εξαντλητικό διάλογο με τους φορείς και με βάση τις ιδιομορφίες του κάθε κλάδου.

«Η ψηφιακή κάρτα είναι προς όφελος των εργαζομένων και των -καλών- εργοδοτών, όμως θεσπίζουμε και το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για τις επιχειρήσεις που έχουν ψηφιακή κάρτα εργασίας στην περίπτωση της υποδηλωμένης εργασίας» επισήμανε ο υπουργός Εργασίας.

Τόνισε ακόμα ότι και με χρέος 20.000 ευρώ θα μπορεί κάποιος να παίρνει σύνταξη, με κάποια κριτήρια.

«Το νομοσχέδιο έχει παρά πολύ καλές ρυθμίσεις, θα προκαλέσει αρκετό ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη και θα έχει πολύ ωραίες συνεδριάσεις στη Βουλή» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

ΠΑΜΕ: Να μην έρθει το νέο έκτρωμα στη βουλή

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας καλεί την Τρίτη 8 Αυγούστου το ΠΑΜΕ αντιδρώντας στις σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας «για να μη νομιμοποιηθεί το 16ωρο» και «να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει αυτό το νέο έκτρωμα στη Βουλή!».

Το ΠΑΜΕ καλεί όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να υψώσουν τείχος αντίστασης στον νέο εργασιακό μεσαίωνα και να απαιτήσουν 35ωρο – 7ωρο- 5ήμερο και γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«ΟΤΑΝ Η ΣΚΛΑΒΙΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ “ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ” – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ – ΝΑ ΜΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ 16ΩΡΟ

Όλοι και όλες την Τρίτη 8/8 στις 12 το μεσημέρι στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Μετά το έκτρωμα που εισήγαγε από την πίσω πόρτα τη δουλειά μέχρι τα 74, η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Εργασίας Γεωργιάδη, προανήγγειλε ότι θα φέρει νομοσχέδιο με το οποίο θα γίνει νόμιμη η 16ωρη εργασία την ημέρα, επικαλούμενος Οδηγία της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, της Ένωσης δηλαδή των μονοπωλίων που θα ενσωματωθεί στο ελληνικό εργατικό “δίκαιο”. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν νύχτα με νύχτα για όσο τους βαστάν τα πόδια τους! Αυτή την πραγματικότητα θέλουν να διαμορφώσουν προκειμένου να αυξάνονται τα ματωμένα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα, ο υπουργός είχε το θράσος να επικαλεστεί και την “ελευθερία” της επιλογής από τον εργαζόμενο. Δηλαδή ή θα δουλεύεις ένα 8ωρο και θα πεινάς ή δύο και θα φεύγεις πριν την ώρα σου. Αυτή είναι η περιβόητη ελευθερία που επικαλούνται.

Ο υπουργός και η κυβέρνηση έρχονται να νομιμοποιήσουν την υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία, κατ’ απαίτηση αυτών των εργοδοτών που τάχα θα κυνηγήσει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι για να τα βγάλουν πέρα ήδη εργάζονταν παραπάνω από ένα 8ωρο σε διαφορετικούς εργοδότες. Το νέο αυτό μέτρο, που έρχεται να προστεθεί σε όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων, θέλει να μας γυρίσει πίσω στον 19ο αιώνα.

Να απαιτήσουμε με βάση τις δικές μας ανάγκες

35ωρο – 7ωρο – 5ήμερο.

Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Εμείς επιλέγουμε τις ζωές μας και όχι τα κέρδη τους.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να υψώσουμε τείχος αντίστασης στον νέο εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο δρόμος του αγώνα είναι για εμάς μονόδρομος. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει αυτό το νέο έκτρωμα στη Βουλή!».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΔΥΠΑ: Εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά
Tax |

Εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία»

Στη σημερινή εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» συμμετείχαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις από τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τα ναυπηγεία, τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting