Ωριμότητα, ποιότητα, αισιοδοξία και ένταση στις αγορές.

Δυνατές συγκινήσεις επεφύλαξε η εβδομάδα, με πρωταγωνσιτή την είδηση της υποβάθμισης του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον Οίκο Fitch.

Η συνολική εικόνα ήταν εντυπωσιακά θετική για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς όχι μόνο απορρόφησε τις έντονες ρευστοποιήσεις που εμφανίστηκαν τις πρώτες ώρες της ανακοίνωσης, αλλά κατάφερε να καταγράψει και δύο επόμενες θετικές συνεδριάσεις.

Επίσης, πέραν από την ανθεκτικότητα στο σύνολο, είχαμε δύο ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Πρώτον, φανερώθηκε ένα νέο σημείο ως “χαμηλό κίνησης”, η ζώνη των 1280 μονάδων του Γενικού Δείκτη, που εφόσον χαθούν θα σημάνει έξοδο από βραχυπρόθεσμες αγοραστικές θέσεις, με επόμενη κύρια στήριξη το επίπεδο των 1190-1200.

Δεύτερον, αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά οι βασικοί πρωταγωνιστές. Εκείνοι που αφενός αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν και το επόμενο διάστημα, αφετέρου εκείνοι μ ε την καλύτερη μετοχίκή βάση.

Περί αυτού, υπήρξε μια βεντάλια μετοχών που άφησε ακαριαία πίσω της τον αρνητικό αντίκτυπο της είδησης της υποβάθμισης, όπως ΜΥΤΙΛ, ΑΡΑΙΓ, ΕΛΧΑ, ΒΙΟ, CENER, ΚΡΙ, ΙΝΚΑΤ, ΙΝΤΕΚ, ΕΠΣΙΛ και άλλες πολλές, με την τελευταία να καταγράφει έως και νεότερα υψηλά (και ιστορικά, μάλιστα), σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

Η  επιμονή αυτή των αγοραστών να υποστηρίζουν την τάση, ακόμα και σε τέτοια επίπεδα και εν μέσω τέτοιας είδησης, μόνο θετικά μπορεί να μεταφρασθεί, εν όψει βεβαίως και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Η εβδομάδα μπορεί να έκλεισε αρνητική, όμως αφενός ήταν η μόλις 11η πτωτική στις τελευταίες 45, χωρίς ιδιαίτερη αξία ως προς τις σωρευτικές απώλειες, αφετέρου οι συνεδριάσεις, όπως περιεγράφη παραπάνω, είχαν θετική χροιά.

Κατά τα λοιπά, όποιος έπαιξε το στοίχημα με την ΑΝΕΚ, τού βγήκε, καθώς εισηγητές της επιτροπής ανταγωνισμού προτείνουν την έγκριση της συγχώνευσης δι’ απορροφήσεως.

Η συμφωνία φαίνεται να δίνει αέρα στην ούτως ή άλλως ταλαιπωρημένη ΑΝΕΚ (υπενθυμίζουμε η μετοχή είναι σε Επιτήρηση), ωστόσο στο ταμπλό έχει πρόσφατα σημειώσει +375% κέρδη στο 12μηνο, προφανώς σε συνέχεια της προεξόφλησης αυτής της εξέλιξης.

Κλείνοντας το θέμα, για όποιον θα τρέξει να αγοράσει ΑΝΕΚ, να γνωρίζει ότι έχει κακή εμπορευσιμότητα, δεν κινείται πάνω από +-10% την ημέρα, με περίπου 100-150 χιλιάδες τεμάχια μέσο όρο. Σήμερα έβγαλε 7 φορές το μεσοσταθμικό της, λόγω της είδησης.

Ειδική μνεία στην ΕΥΔΑΠ, της οποίας η πλειοψηφία των μετοχών επέστρεψε και επίσημα στο Δημόσιο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Οι επενδυτές αισθάνονται αυτοπεποίθηση, διότι διάβασαν σωστά τα δεδομένα. ΕΚΤ και SSM έδωσαν τον ρυθμό
ο Αντικριστής |

Οι επενδυτές αισθάνονται αυτοπεποίθηση, διότι διάβασαν σωστά τα δεδομένα. ΕΚΤ και SSM έδωσαν τον ρυθμό

Ήρθε η πολυαναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει επιτόκια, και μάλιστα "αδιαφορώντας" για την αδυναμία της Fed να πράξει ανάλογα στην παρούσα φάση. Οι μετοχικές αγορές συνέχισαν ανοδικά.

To Χρηματιστήριο κράτησε τις στηρίξεις του. Στην πρώτη γραμμή του πυρός τα μερίσματα
ο Αντικριστής |

To Χρηματιστήριο κράτησε τις στηρίξεις του. Στην πρώτη γραμμή του πυρός τα μερίσματα

Μια δεύτερη ανάγνωση στα αποτελέσματα της σημερινής δημοπρασίας Εντόκων Γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ) επιβεβαιώνει τη σοβαρή προεξόφληση για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε να προσφέρει ευκαιρίες εισόδου. Μέχρι πού μπορεί να πλαγιολισθήσει;
ο Αντικριστής |

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε να προσφέρει ευκαιρίες εισόδου. Μέχρι πού μπορεί να πλαγιολισθήσει;

Με την πλάτη στον τοίχο βρέθηκε ξαφνικά ο Γενικός Δείκτης, καθώς η εξαρχής απώλεια των 1470 μονάδων στη συνεδρίαση της Τετάρτης υποδεικνύει επενδυτική αδυναμία.