Μήνυμα ότι οι συνθήκες που οδηγούν την Ελλάδα προς την επενδυτική βαθμίδα θα φέρουν μια ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, θα επιταχύνουν τις ξένες επενδύσεις και θα βελτιώσουν το λειτουργικό περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες, στέλνει η Nichola James, Co-Head of Global Sovereign Ratings της DBRS Morningstar.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα θα μπορούσαν να βελτιωθούν λόγω των καλύτερων αντιλήψεων για τον κίνδυνο, αν και στο πλαίσιο των ακόμη πιο αυστηρών παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Παράλληλα, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία, που σχετίζονται με το γεγονός ότι ο πλήρης αντίκτυπος της ταχείας νομισματικής σύσφιξης δεν έχει ακόμη φανεί.

Η ίδια υπενθυμίζει ότι στις 8 Σεπτεμβρίου η DBRS θα εξετάσει την αξιολόγηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία είναι στο BB (υψηλή), σταθερή. Στο μεταξύ, «θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε: την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, βελτιώσεις στις οικονομικές προοπτικές, τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση που διατηρεί τον δείκτη δημόσιου χρέους σε πτωτική τροχιά και τη συνολική σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς όλα οδηγούν την Ελλάδα στο κατώφλι της αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας. Το κύριο ερώτημα που έχει μέχρι στιγμής κρατήσει την Ελλάδα από την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα είναι η διατηρησιμότητα αυτής της προόδου».

Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού με την Scope για την επενδυτική βαθμίδα – Τι περιμένει η Αθήνα

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

Στην ανακοίνωσή της η DBRS επισημαίνει πως από την τελευταία αξιολόγηση στις 10 Μαρτίου 2023 μεσολάβησαν οι εκλογές. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξασφάλισε και πάλι την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αναμένεται να ακολουθήσει άλλη μια περίοδος πολιτικής συνέχειας. Αυτό θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, εκτιμά. Σημειώνει δε ότι οι κυβερνητικές δηλώσεις πολιτικής φαίνεται σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένες με τις προσδοκίες. Τα σχέδια εκσυγχρονισμού του συστήματος δικαιοσύνης και του συστήματος δημόσιας υγείας, μαζί με βελτιώσεις στην εκπαίδευση, θα συμβάλουν στην επίτευξη μακροπρόθεσμων οφελών.

Επιπλέον, η ατζέντα δεν αναμένεται να εμποδίσει την πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η Ελλάδα αποπληρώνει το χρέος του επίσημου τομέα και χρηματοδοτείται στις αγορές. Από τον Μάιο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας είναι χαμηλότερη από αυτή της Ιταλίας -βαθμολόγηση BBB (υψηλή). Ωστόσο, ζητήματα που σχετίζονται με το υψηλό χρέος του δημόσιου τομέα, τα ακόμη αυξημένα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και το υψηλό ποσοστό ανεργίας, θα παραμείνουν βασικές προκλήσεις. Τα πραγματικά επιτόκια και η δυναμική της ανάπτυξης θα μπορούσαν να είναι λιγότερο ευνοϊκές στο μέλλον, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή πειθαρχία πολιτικής.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η χώρα έχει περάσει από μια μεγάλη δημοσιονομική εξυγίανση, συχνά επώδυνη, αλλά σταθεροποίησε με επιτυχία τα δημοσιονομικά της. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν επίσης εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Μια κρίση όπως η Covid-19 δείχνει ότι μια διαφοροποιημένη παραγωγική οικονομία με δημοσιονομικό χώρο, μπορεί να θωρακίσει μια οικονομία από εξωτερικούς κραδασμούς. Αυτό φάνηκε επίσης όταν προέκυψε η ανάγκη για μέτρα ενεργειακής στήριξης.

«Ως αποτέλεσμα, θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά την ανθεκτικότητά της με την πάροδο των ετών με πλεονασματικό προϋπολογισμό για κάθε έτος από το 2016 έως το 2019 με το έλλειμμα να μειώνεται από το 9,7% του ΑΕΠ το 2020 στο 7,1% το 2021 και σε 2,3% πέρυσι, σύμφωνα με τη Eurostat. Ο δείκτης δημόσιου χρέους έχει μειωθεί κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το τέλος του 2020, λόγω της πειθαρχημένης προσέγγισης για τη διαχείριση της κρίσης, της σταθερής οικονομικής ανάκαμψης και της σημαντικής έκρηξης του πληθωρισμού»,καταλήγει η James.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία