Η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης στους επαγγελματικούς κλάδους είναι πλέον γεγονός, δεν είναι όμως της ίδιας έντασης σε όλους. Ένας κλάδος που θα αντιμετωπίσει προκλήσεις από τη διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης είναι αυτός της διαχείρισης περιουσίας -ένας κλάδο στον οποίο ο ανταγωνισμός είναι έντονος τόσο για την απόκτηση νεών πελατών όσο και στελεχών-, όπως προκύπτει από έρευνα της PwC.

Τεχνολογία: Τα 10 καλύτερα εργαλεία AI για επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την έρευνα που αφορά διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και θεσμικούς επενδυτές, μία στις 6 εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και περιουσίας θα αγοραστεί ή θα κλείσει τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Η επίπτωση από την τεχνολογία θα είναι σημαντική», προειδοποιεί μιλώντας στο Yahoo Finance σχετικά με τον επικείμενο αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο της διαχείρισης περιουσίας, ο Πολ Μικς, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Independent Solutions Wealth Management,

Όπως υποστηρίζει ο Μικς, ο οποίος δραστηριοποιείται στον κλάδο από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι μικρότερες εταιρείες θα «αναγκαστούν να ενοποιηθούν» και να ξοδέψουν πολλά χρήματα σε «τεχνολογία που αλλάζει το παιχνίδι και θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες επιχειρήσεις, αν δεν δραστηριοποιηθούν.

Η ρομποτική συμβουλευτική όπου εξελιγμένα μοντέλα με τεχνητή νοημοσύνη βοηθούν τους επενδυτές ενώ συγχρόνως καταρτίζουν προγράμματα συνταξιοδότησης κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Η Vanguard, η Schwab, η Fidelity, η Betterment και η Acorns είναι μεταξύ των εταιρειών που ήδη προσφέρουν και επενδύουν σε υπηρεσίες ρομποτικής συμβουλευτικής.

«Οι ισχυροί θα γίνουν ισχυρότεροι όχι μόνο επειδή έχουν το τεχνολογικό όραμα, αλλά επειδή έχουν τους τεράστιους πόρους για να το εκτελέσουν. Η Schwab και οι μεγάλοι ομόλογοί της θα πρέπει να έχουν το προβάδισμα, αλλά θα τα καταφέρουν;», διερωτάται ο Μικς.

Η PwC διαβλέπει ότι οι επενδύσεις θα συμβάλλουν ώστε τα ρομπότ να χρησιμοποιούνται περισσότερο. Η εταιρεία προβλέπει ότι οι σύμβουλοι-ρομπότ θα αυξηθούν και θα διαχειρίζονται ένα τεράστιο ποσό ύψους 6 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2027.

Και καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές αγκαλιάζουν αυτές τις ψηφιακές επενδυτικές υπηρεσίες, καθίσταται σαφές από την πρόσφατη έντονη δραστηριότητα από πλευράς συμφωνιών, ότι οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων αισθάνονται την πίεση να ενεργοποιηθούν και να συγκεντρώσουν τις επενδύσεις στην τεχνολογία.

Πέρυσι έγιναν 341 εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο της διαχείρισης περιουσίας, αυξημένες κατά 11% σε σχέση με το 2021 και οι περισσότερες εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα και την εταιρεία συμβούλων Echelon Partners.

Κάποιες εξ των συμφωνιών που ξεχώρισαν, ήταν η εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης περιουσίας Brewin Dolphin από τη Royal Bank of Canada, η εξαγορά της WealthPlan Advisors από την HUB International και η εξαγορά της Johnson Brunetti από την Alera Group Wealth Services.

Φέτος οι συμφωνίες συνεχίζουν με ίδιους αν όχι ταχύτερους ρυθμούς, με αιχμή την εξαγορά της προβληματικής First Republic Bank από την JP Morgan, τη συμφωνία διάσωσης της First Citizens Bank Bank και την επείγουσα εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

Και οι τρεις αυτές συμφωνίες στη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης έχουν ενοποιήσει τις δραστηριότητες του κλάδου της διαχείρισης περιουσίας.

Ο Στέφεν Ντόβερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Franklin Templeton, βλέπει τη διαχείριση περιουσίας να αναδιαμορφώνεται μέσω της «barbell approach», όπου οι μεγάλοι παίκτες θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και οι μικρότερες, εξειδικευμένες ομάδες θα πρέπει να είναι «δημιουργικές και ιδιόμορφες» για να είναι επιτυχημένες.

Στο τέλος, θα αποδειχθεί ότι θα επιβιώσει ο ισχυρότερος -δηλαδή, αγκαλιάστε τα ρομπότ ή θα σας φάνε ζωντανούς.

«Θυμάστε τι συνέβη όταν οι επενδυτές πέταξαν την πετσέτα και άρχισαν να επενδύουν παθητικά μέσω ETFs. Κάτι που σκότωσε πολλά ενεργά διαχειριζόμενα αμοιβαία κεφάλαια και όσους τα διαχειρίζονταν και τα υποστήριζαν. Αυτοί οι παίκτες αναγκάστηκαν να ενοποιηθούν για να επιβιώσουν, μειώνοντας τα έξοδά τους», αναφέρει ο Μικς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον