
Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Βαλτική Θάλασσα ήταν, λίγο – πολύ, μία «σοβιετική θάλασσα». Η Μόσχα μπορούσε να υπολογίζει στις τρεις δημοκρατίες της Βαλτικής, στην Ανατολική Γερμανία, στην Πολωνία, καθώς και στην ουδετερότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, έγινε μια «θάλασσα της ειρήνης». Τώρα, όμως, με τη Φινλανδία ήδη εντός του ΝΑΤΟ και τη Σουηδία στην πόρτα του, εν αναμονή της επικύρωσης της υποψηφιότητάς της από το τουρκικό και το ουγγρικό κοινοβούλιο, η Βαλτική Θάλασσα βρίσκεται στην αυγή μιας νέας μεγάλης γεωπολιτικής ανακατάταξης.
Θέλοντας να δείξει πως δεν αφήνεται να εντυπωσιαστεί από αυτή τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα σύνορά της, η Μόσχα ανακοίνωσε προχθές την έναρξη νέων γυμνασίων στην περιοχή, της ναυτικής άσκησης «Ωκεάνια Ασπίδα 2023», με τη συμμετοχή 30 πολεμικών πλοίων, 20 σκαφών υποστήριξης, 30 αεροσκαφών της ναυτικής αεροπορίας καθώς και περίπου 6.000 ανδρών.
Οι γειτονικές χώρες – και πρωτίστως η Σουηδία – παρακολουθούν στενά.
Νέα δεδομένα
Με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στη Βαλτική Θάλασσα, η Ρωσία, που έχει πλέον πρόσβαση σε αυτή μόνο μέσω της Αγίας Πετρούπολης και του Καλίνινγκραντ, θα βρεθεί πλαισιωμένη – για να μην πει κανείς περικυκλωμένη – από οκτώ κράτη του ΝΑΤΟ.
Ηδη, αρχές Ιουνίου, ο ρωσικός στόλος της Βαλτικής, που έχει την έδρα του στο Καλίνινγκραντ, είχε κινητοποιήσει 3.500 άνδρες και 40 πλοία για μία άσκηση εκπαιδευτικού χαρακτήρα ανοιχτά του ρωσικού θυλάκου, με σκοπό την προστασία των θαλάσσιων οδών και των ναυτικών βάσεων του στόλου.
Οπως λέει όμως χαρακτηριστικά στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ο αρχιπλοίαρχος Εσμπεν Σάλινγκ Λάρσεν, από το Κέντρο Κοινών Στρατιωτικών Επιχειρήσεων της Δανίας, «επί Ψυχρού Πολέμου, ο σοβιετικός στόλος ήταν φορμαρισμένος έτσι ώστε να ελέγχει τη Βαλτική Θάλασσα, ενώ σήμερα ο στόχος του είναι να εμποδίσει άλλους να πάρουν τον έλεγχο».
Με τη Φινλανδία και την Εσθονία στο ΝΑΤΟ θα ήταν, θεωρητικά, δυνατό να αποκλειστούν, από τον Κόλπο της Φινλανδίας, τα λιμάνια της Αγίας Πετρούπολης, ήτοι τρία από τα επτά λιμάνια στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, μαζί με εκείνα του Μουρμάνσκ, στη Μαύρη Θάλασσα, και του Βλαδιβοστόκ.
Το νησί Μπόρνχολμ της Δανίας ήδη αποτελεί ένα στρατηγικό πέρασμα ανάμεσα στη Βαλτική Θάλασσα και τη Θάλασσα του Βορρά. Με την επικείμενη, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ένταξη της Σουηδίας, το σουηδικό νησί Γκότλαντ, στη μέση της Βαλτικής, αποκτά ακόμη πιο αποφασιστική σημασία.
Οποιος ελέγχει το Γκότλαντ ελέγχει τους θαλάσσιους και εναέριους διαδρόμους που φτάνουν μέχρι τις χώρες της Βαλτικής, μέλη του ΝΑΤΟ στην πρώτη γραμμή έναντι της Ρωσίας, καθώς και εκείνους που έρχονται από τη Ρωσία.
Μόλις 250 χιλιόμετρα μακριά από το Γκότλαντ, ο θύλακος του Καλίνινγκραντ, στριμωγμένος ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, θεωρείται ως το πλέον στρατιωτικοποιημένο μέρος στην Ευρώπη.
«Αν οι Ρώσοι κατόρθωναν να εγκαταστήσουν στο Γκότλαντ συστοιχίες πυραύλων ή αεροσκαφών», εκτιμά ο Εόιν Μακναμάρα, ερευνητής στο φινλανδικό ινστιτούτο εξωτερικής πολιτικής, «θα κέρδιζαν πολλά στρατηγικά πλεονεκτήματα και θα μπορούσαν να απειλούν όλα τα παράκτια κράτη της Βαλτικής καθώς και τον ανεφοδιασμό των χωρών της Βαλτικής».
Ομως, τονίζει ο δανός αρχιπλοίαρχος Λάρσεν, «με τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ, πολλά από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του Καλίνινγκραντ χάνονται.
Η Ρωσία θα μπορεί πάντα να απειλήσει τις γραμμές επικοινωνίας, αλλά το ΝΑΤΟ θα διαθέτει τόσο περισσότερες εναλλακτικές επιλογές αντίδρασης στην περιοχή» – ώστε να σπεύσει, για παράδειγμα, διά θαλάσσης σε βοήθεια των χωρών της Βαλτικής, ακόμα και αν οι Ρώσοι αποφάσιζαν να κλείσουν τον διάδρομο Σουβάλκι, μια λωρίδα γης 65 χλμ. ανάμεσα στη Λευκορωσία και το Καλίνινγκραντ, απαγορεύοντας το πέρασμα ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία.
Ο πλοίαρχος Αντερς Μπάστρομ, πάντως, διοικητής του 4ου Στόλου μάχης της Σουηδίας, δεν δέχεται την περιγραφή της Βαλτικής ως μιας μελλοντικής «θάλασσας του ΝΑΤΟ». «Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ», λέει. «Η Βαλτική είναι μία ελεύθερη θάλασσα, όπου μπορεί να πλεύσει ο οποιοσδήποτε, όποια σημαία και αν φέρει, είτε είναι σουηδική είτε ρωσική».
Πολωνολιθουανική συνάντηση
Συνάντηση στον διάδρομο του Σουβάλκι, μία αραιοκατοικημένη αλλά στρατηγικά ευαίσθητη περιοχή της πολωνικής επικράτειας ανάμεσα στη Λευκορωσία και το Καλίνινγκραντ, είχαν χθες οι ηγέτες της Πολωνίας και της Λιθουανίας, προειδοποιώντας από κοινού πως ετοιμάζονται για προκλήσεις από τη Μόσχα και το Μινσκ στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι, μισθοφόροι της ρωσικής ομάδας Wagner μεταφέρονται κοντά στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τη στρατιωτική συμμαχία.


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα