Η Ρωσία διαθέτει τις αμυντικές και τεχνικές δυνατότητες για την εξάλειψη των απειλών ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό των Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Ο Ριαμπκόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για την κλιμάκωση των εντάσεων, μίλησε μετά από την επίθεση ουκρανικών θαλάσσιων drone κατά ενός ρωσικού πολεμικού πλοίου στο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ, αλλά και κατά ενός ρωσικού τάνκερ στην Κριμαία.

Κριμαία: Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στη γέφυρα μετά από ουκρανική επίθεση με drone

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έχει διπλασιάσει τον στόχο της για τις αμυντικές δαπάνες του 2023 σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που συνιστά το ένα τρίτο του συνόλου των δημόσιων δαπανών, όπως προκύπτει από κυβερνητικό έγγραφο που μελέτησε το Reuters καθώς το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία αυξάνεται και επιβαρύνει όλο και περισσότερο τα οικονομικά της Μόσχας.

Οι δαπάνες

Τα στοιχεία βάσει του εγγράφου, ρίχνουν φως στις δαπάνες της Ρωσίας για τον πόλεμο σε μια εποχή που δεν δημοσιεύονται πλέον στοιχεία για τις δαπάνες του προϋπολογισμού ανά τομέα.

Συγκεκριμένα δείχνουν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Ρωσία δαπάνησε 12%, ή 600 δισεκατομμύρια ρούβλια περισσότερα για την άμυνα από τα 4,98 τρισεκατομμύρια ρούβλια (54 δισεκατομμύρια δολάρια) που είχε αρχικά θέσει ως στόχο για το 2023.

Οι αμυντικές δαπάνες κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2023 ανήλθαν σε 5,59 τρισεκατομμύρια ρούβλια, το 37,3% του συνόλου των 14,97 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών που δαπανήθηκαν κατά την περίοδο αυτή, σύμφωνα με το έγγραφο. Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρωσίας προβλέπει ότι το 17,1% των συνολικών κονδυλίων δαπανάται για την «Εθνική Άμυνα».

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα να σχολιάσουν τα εν λόγω στοιχεία.

Οι αυξανόμενες πολεμικές δαπάνες στηρίζουν τη μέτρια οικονομική ανάκαμψη της Ρωσίας φέτος με μια υψηλότερη βιομηχανική παραγωγή, αλλά έχουν ήδη ωθήσει τα δημοσιονομικά του προϋπολογισμού σε έλλειμμα περίπου 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα ποσό που επιδεινώνεται από την πτώση των εσόδων από τις εξαγωγές.

*Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση