Στις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν και φέτος τη Νότια Ευρώπη αλλά και τις ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες στην εν λόγω περιοχή αναφέρεται η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή με σημερινή της ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί για μία ακόμα χρονιά φέρνει εκ νέου «τους πυροσβέστες στο προσκήνιο».

Ειδικότερα, η Eurostat αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι το 2022, υπήρχαν 359.780 επαγγελματίες πυροσβέστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 0,2% της συνολικής απασχόλησης στο σύνολο των χωρών της ΕΕ.

Σοκαριστικά στοιχεία – Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα έκαψαν έκταση ίση με 95.000 γήπεδα ποδοσφαίρου

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με το 2021, σημειώθηκε μείωση του συνολικού αριθμού των πυροσβεστών κατά 2.800 άτομα.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα αξιόπιστα στοιχεία, η Ελλάδα, η Εσθονία και η Κύπρος κατέγραψαν το υψηλότερο μερίδιο πυροσβεστών στην εθνική τους απασχόληση, με μερίδια άνω του 0,4%, ενώ η Ολλανδία και η Γαλλία είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά με περίπου 0,1%.

Σε επίπεδο ΕΕ, το 2022, οι περισσότεροι πυροσβέστες ήταν μεταξύ 30 και 49 ετών, με τις ηλικιακές ομάδες 40 – 44 ετών (65 730 άτομα) και 35 – 39 ετών (59 810 άτομα) να έχουν τους υψηλότερους αριθμούς.

Υπήρχαν επίσης 45.280 πυροσβέστες μεταξύ 15 και 29 ετών και 91.570 ήταν 50 ετών και άνω.

Η Eurostat επισημαίνει ότι στα δεδομένα για τους πυροσβέστες το 2022 δεν υπάρχουν στοιχεία για τη Δανία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και την Αυστρία λόγω πολύ χαμηλής αξιοπιστίας. Χαμηλή αξιοπιστία (αν και περιλαμβάνονται στα συνολικά στοιχεία) αποδίδεται επίσης στη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Λετονία, τη Σλοβενία ​​και τη Σλοβακία.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία της έρευνας, οι εθελοντές εργαζόμενοι, όπως οι εθελοντές πυροσβέστες, δεν περιλαμβάνονται στις στατιστικές απασχόλησης βάσει αυτής της δραστηριότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα