Βαρύ πλήγμα έχουν υποστεί οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών σήμερα Τρίτη, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Ρώμης ότι θα επιβάλει έναν έκτακτο φόρο στα κέρδη τους. Η ανακοίνωση αυτή έχει στείλει στα «τάρταρα» τις μετοχές των ιταλικών μετοχών, διαγράφοντας συνολικά 10 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή τους.

Ιταλία: Έκτακτο χαράτσι στα υπερκέρδη των τραπεζών

Οι ιταλικές τράπεζες καταγράφουν τις χειρότερες επιδόσεις εν συγκρίσει με τις ευρωπαϊκές, με τη μετοχή της UniCredit να βυθίζεται έως και 6,7% και της Intesa Sanpaolo Spa σχεδόν 8,6%. Ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών χάνει 2,50%, ενώ ακόμη βαρύτερες είναι οι απώλειες για τον δείκτη μόνο με τις μετοχές των τραπεζών της Ευρωζώνης της τάξεως του -3,50%.

Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB προσεγγίζει το -2,20%, τραβώντας προς τα κάτω και τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600. Ο δείκτης των τραπεζών της ευρωζώνης υποχώρησε έως και 3,4%, ο μεγαλύτερος από τον Μάρτιο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας έναν έκτακτο φόρο 40% στα επιπλέον κέρδη των τραπεζών για το 2023, μια απόφαση που εντάσσεται σε ένα διευρυμένο διάταγμα, το οποίο εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Ωστόσο, η απόφαση απαιτεί την έγκριση του κοινοβουλίου και ενδεχομένως να μην περάσει. Επίσης μπορούσε να προσβληθεί στα δικαστήρια.

Οι αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι αυτή η έκτακτη εισφορά θα εξαλείψει περί του 19% των κερδών των ιταλικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η φορολόγηση στοχεύει στα έσοδα από τόκους, τα οποία μετά τις αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ενισχυμένα, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πρόσωπο με γνώση επί του θέματος το οποίο μίλησε ανώνυμα. Επί του παρόντος, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει λεπτομέρειες ή ένα κείμενο του διατάγματος που θα μπορούσε να κοστίσει στις τράπεζες περίπου 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η δεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι αναζητά έναν όσο το δυνατό φθηνό τρόπο για να χρηματοδοτήσει μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση στο κόστος διαβίωσης.

Η κίνηση της Ρώμης, έρχεται λίγο μετά τις ανακοινώσεις των τραπεζών για το β΄ τρίμηνο στο οποίο σημείωσαν εντυπωσιακές επιδόσεις. Για παράδειγμα, τα καθαρά έσοδα από τόκους της UniCredit, πραγματοποίησαν άλμα 42% το α΄ εξάμηνο.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι, επίσης αναπληρωτής πρωθυπουργός στράφηκε προς την ΕΚΤ. «Εδώ και μήνες λέμε ότι η ΕΚΤ έκανε λάθος να αυξήσει τα επιτόκια και αυτό είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια», δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Sera.

«Βλέπουμε αυτόν τον φόρο ως αρνητικό για τις τράπεζες, δεδομένης τόσο της επίδρασης στο κεφάλαιο και τα κέρδη, όσο και για το κόστος των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζικών μετοχών», έγραψαν οι αναλυτές της Citigroup. «Ο νέος προσομοιωμένος αντίκτυπος είναι επίσης υψηλότερος από την προσομοίωση που τρέξαμε τον Απρίλιο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή