Την έντονη αντίδρασή τους στους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτούν αποδείξεις ότι η παραγωγή τους δεν καλλιεργήθηκε σε αποψιλωμένα εδάφη εκφράζουν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί στον κόσμο, τονίζοντας ότι οι εν λόγω περιορισμοί θα αυξήσουν το κόστος παραγωγής τροφίμων.

Το τελευταίο παράδειγμα αντίδρασης προέρχεται από τη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παγκόσμιο εξαγωγέα καφέ και σόγιας.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Carlos Fávaro, τάχθηκε κατά της απαγόρευσης, εγείροντας ερωτηματικά για το εάν συμμορφώνεται με τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Πρόσθεσε ότι η Βραζιλία επιδιώκει να ενισχύσει το εμπόριο με άλλες χώρες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του μπλοκ πέντε εθνών BRICS που περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

Μπαίνει φρένο στα αλυσοπρίονα – Η ΕΕ απαγορεύει τα προϊόντα που καταστρέφουν τα δάση

Η Βραζιλία είναι ήδη διαχειριστής του περιβάλλοντος, είπε ο Fávaro. «Αν η Ευρώπη δεν θέλει να το καταλάβει αυτό, υπάρχουν άλλοι που αναγνωρίζουν αυτό που κάνει η Βραζιλία», είπε.

Οι νέοι κανόνες

Η συμμόρφωση με τους νέους κανόνες περιλαμβάνει την εφαρμογή πλήρους ιχνηλασιμότητας σε πολύπλοκες αλυσίδες παραγωγής — μια εργασία που είναι πιθανό να είναι περίπλοκη και δαπανηρή. Η απαίτηση θα ισχύει για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από το κρέας μέχρι το φοινικέλαιο, και αυτό θα αυξήσει το γεωργικό κόστος σε μια εποχή που ο πληθωρισμός των τροφίμων αρχίζει και πάλι να αυξάνεται.

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, οι υψηλότερες τιμές δεν θα επηρεάσουν μόνο τους αγοραστές στην Ευρώπη. Δεδομένου ότι η αγορά είναι τόσο μεγάλη, οι καλλιεργητές πιθανότατα θα χρειαστεί να υιοθετήσουν τις νέες πρακτικές αρκετά ευρέως. Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να καταλήξουν να πληρώσουν το λογαριασμό καθώς οι παραγωγοί μετακυλίουν το νέο κόστος.

Θέτοντας ψηλά τον πήχη

Παρόλο που οι παραγωγοί καταγγέλλουν τους νέους αυτούς κανόνες, εταιρείες και αγρότες σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν ήδη μέτρα για να προσαρμοστούν σε αυτούς και να διασφαλίσουν ότι θα έχουν συνεχή πρόσβαση στις σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές.

Οι μεγάλες εμπορικές εταιρείες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις διαδικασίες τους σε όλο τον κόσμο, σχολίασε στο Bloomberg, ο Paulo Sousa, επικεφαλής επιχειρήσεων στη Βραζιλία της Cargill Inc., μιας από τις κορυφαίες γεωργικές εταιρείες στον κόσμο.

Η τήρηση των κανόνων θα επιφέρει πρόσθετο κόστος, αλλά «μας φέρνει επίσης τη βεβαιότητα ότι οι πελάτες θα εξυπηρετηθούν», πρόσθεσε. «Πρέπει να βάλουμε τον πήχη ψηλά».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή  οι κανόνες αυτοί αποσκοπούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας. Ο κανονισμός ισχύει «για εμπορεύματα, όχι για χώρες και δεν είναι ούτε τιμωρητικός ούτε προστατευτικός, αλλά δημιουργεί ίσους όρους ανταγωνισμού», υπογράμμισε τονίζοντας ότι οι απαιτήσεις σχεδιάστηκαν για να συμμορφώνονται με τον ΠΟΕ.

Η προθεσμία

Το νέο πλαίσιο για την αποψίλωση των δασών που τέθηκε σε ισχύ στις 29 Ιουνίου δίνει στους προμηθευτές 18 έως 24 μήνες για να προσαρμοστούν. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία ότι το χρονοδιάγραμμα και οι κανόνες θα καταλήξουν να ευνοούν εκείνες σε πιο ανεπτυγμένες περιοχές που διαθέτουν ήδη πιο προηγμένες τεχνολογίες και πρακτικές, αφήνοντας πίσω τους μικρότερους, πιο ευάλωτους παραγωγούς.

«Ποιος θα πληρώσει για αυτό; Δεν μπορεί να είναι οι παραγωγοί», δήλωσε η Vanusia Nogueira, πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ.

Οι τιμές του κακάο

Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής κακάο, μελετούν έναν νέο μηχανισμό τιμολόγησης για να λάβουν υπόψη το πρόσθετο κόστος. Αυτό θα ήταν επιπλέον της λεγόμενης διαφοράς εισοδήματος διαβίωσης, μια επιβάρυνση 400 $ ανά τόνο που εφαρμόστηκε για τη βελτίωση της αμοιβής των αγροτών.

Πρόκειται για μία παρόμοια ιστορία με αυτή για το βόειο κρέας. Η νομοθεσία απαιτεί την παρακολούθηση όλων των βοοειδών από τη γενέτειρά τους, μια πρόκληση για την κορυφαία εξαγωγική χώρα τη Βραζιλία, όπου ένα ζώο ζει σε διαφορετικά μέρη κατά τις πολλές φάσεις της ζωής του.

Από το 2009, οι αποστολές στην Ευρώπη ελέγχονται ήδη από ένα συγκεκριμένο σύστημα που απαιτεί ατομική παρακολούθηση ζώων. Αλλά τώρα υπάρχει η ανάγκη επέκτασης του μηχανισμού από τις τρέχουσες 90 ημέρες παρακολούθησης πριν από τη σφαγή σε μια πολύ μεγαλύτερη περίοδο που ξεκινά από τη γέννηση του ζώου, δήλωσε ο Fernando Sampaio, στέλεχος του βιομηχανικού ομίλου Abiec.

«Θα συνεργαστούμε με αγροκτήματα που είναι εγκεκριμένα και θα φέρουμε τους προμηθευτές τους στο σύστημα, αλλά οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι το κόστος θα μετακυλιστεί στους εισαγωγείς», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΥπΑΑΤ: Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
AGRO |

Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

 «Στόχος μας η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων της χώρας, αλλά και η διευκόλυνση των διαδικασιών για την σύσταση νέων», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης