Ολοένα και περισσότερα θέλγητρα, όπως εκπτώσεις στις προμήθειες, προσφέρουν οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη από επενδυτές με «βαθιά τσέπη».

Οι κινήσεις αυτές, φανερώνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, με σημαντικότερο την συγκέντρωση κεφαλαίων, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

ΗΠΑ: Τα ιδιωτικά κεφάλαια στοχεύουν στις εταιρείες υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας

Eκπτωση στις προμήθειες

Εταιρείες με μεγάλη επιρροή, όπως η CVC Capital Partners, η Ardian, η TPG και η Cinven, προσέφεραν τους τελευταίους μήνες στους επενδυτές είτε έκπτωση στις αμοιβές διαχείρισης είτε άλλα κίνητρα, όπως μεγαλύτερα ποσά της λεγόμενης συνεπένδυσης, η οποία επιτρέπει στους επενδυτές να λαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο από μεμονωμένες συμφωνίες χωρίς να πληρώνουν προμήθεια.

Επιπλέον, ορισμένες εταιρείες προσφέρουν ακόμη και σε μεγάλους χρηματοδότες, όπως συνταξιοδοτικά προγράμματα και κρατικά επενδυτικά ταμεία, ένα κομμάτι της αμοιβής διαχείρισης που συνήθως πηγαίνει στον διαχειριστή του κεφαλαίου, ώστε να τους προσελκύσουν.

Πρόσφατα, ορισμένοι επενδυτές της CVC πλήρωσαν προμήθεια διαχείρισης μειωμένη κατά 1,375% από αυτή που χρεώνεται συνήθως.

Για τους επενδυτές στην κατηγορία των ιδιωτικών κεφαλαίων, η εξασφάλιση συνεπένδυσης ή εκπτώσεων προμηθειών μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των συνολικών αποδόσεων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι προμήθειες ιδιωτικών κεφαλαίων είναι από τις υψηλότερες στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Πιο κλειστή αγορά

«Σχεδόν κάθε εταιρεία εξετάζει ή έχει χρησιμοποιήσει κάποια μορφή κινήτρου για τους επενδυτές ώστε να τοποθετήσουν κεφάλαια το συντομότερο δυνατό και σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέγεθος», δήλωσε η Sunaina Sinha, επικεφαλής ιδιωτικών κεφαλαίων στην Raymond James.

Οι ευνοϊκοί όροι που προσφέρονται στους δυνητικούς χρηματοδότες είναι συνάρτηση μιας ολοένα και πιο ανταγωνιστικής αγοράς άντλησης κεφαλαίων. Μετά από μια μακρά περίοδο που είχαν «πέσει με τα μούτρα» στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, πολλοί μεγάλοι επενδυτές δεν επιθυμούν -ή δεν μπορούν- να διαθέσουν νέα κεφάλαια στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, επειδή οι μειωμένες συναλλαγές καθιστούν δύσκολη την έξοδο από τις υπάρχουσες επενδύσεις.

Πτώση κεφαλαίων

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο συγκέντρωσαν 517 δισ. δολάρια, μια πτώση 35% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με έκθεση της Bain & Co που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο. Για κάθε 3 δολάρια κεφαλαίων που προσπαθούν να αντλήσουν οι επιχειρήσεις, οι επενδυτές έχουν στη διάθεσή τους μόνο 1 δολάριο για ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, η χειρότερη ανισορροπία από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Οι προσπάθειες των εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στους μεγαλύτερους χρηματοδότες, όπως τα συνταξιοδοτικά και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, στους οποίους προσφέρεται η ευκαιρία να μειώσουν τις συνολικές προμήθειες που πρέπει να πληρώσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ορισμένα από τα κορυφαία σε απόδοση κεφάλαια του κλάδου.

Μεγάλη επένδυση από το Αμπου Ντάμπι

Η Ardian, η οποία φέτος έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 20 δισ. δολάρια για το εμβληματικό της δευτερογενές ταμείο, έλαβε επιταγή 6 δισ. δολαρίων από την Αρχή Επενδύσεων του Άμπου Ντάμπι- σε αυτήν περιλαμβάνονται 4 δισ. δολάρια που θα μπουν στο ταμείο και 2 δισ. δολάρια για συνεπένδυση.

Επιπλέον, η Cinven πέτυχε πρόσφατα τον στόχο των 12 δισ. ευρώ, χάρη στην συνεπένδυση από νέους, μεγάλους επενδυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής