Η Πορτογαλία και η Ελλάδα βρίσκονται σε ύψιστο συναγερμό για πυρκαγιές, ενώ η Ισπανία αναμένει θερμοκρασίες έως και 44 βαθμούς Κελσίου, καθώς το τελευταίο κύμα καύσωνα στην Ευρώπη επιμένει πάνω από την Ιβηρική.

Κόκκινες προειδοποιήσεις ισχύουν για τμήματα της νότιας Ισπανίας, αφού η θερμοκρασία έφτασε τους 44,6 βαθμούς Κελσίου στην επαρχία της Σεβίλλης την Τετάρτη, σημειώνει σε σχετικό άρθρο του το Bloomberg. Στην Πορτογαλία, περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες βρίσκονται σε ετοιμότητα στην Οντεμίρα για αναζωπυρώσεις, αφού περιόρισαν μια πυρκαγιά που έκαψε 8.400 εκτάρια και ανάγκασε την εκκένωση πολλών χωριών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αναφέρει το άρθρο.

ΕΕ: Πώς αντιμετωπίζει τις φυσικές καταστροφές;

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν το βόρειο ημισφαίριο από τις ΗΠΑ έως την Κίνα αυτό το καλοκαίρι, φέρνοντας πυρκαγιές, πλημμύρες και βίαιες καταιγίδες, καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση των κυμάτων καύσωνα.

Ένας Ιούνιος με ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών ακολουθήθηκε από τον Ιούλιο που αποδείχθηκε ο θερμότερος μήνα για τον πλανήτη από την εποχή που τηρούνται τέτοιου είδους στοιχεία. Παρόλα αυτά, οι προσπάθειες για τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων υπολείπονται κατά πολύ των όσων απαιτούνται για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα -ένα όλο και πιο συχνό φαινόμενο- έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, τα οικοσυστήματα, τις οικονομίες, τη γεωργία, την ενέργεια και τον εφοδιασμό νερού», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, καθηγητής Petteri Taalas, νωρίτερα αυτό το μήνα. «Αυτό υπογραμμίζει την αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όσο το δυνατόν ταχύτερα και βαθύτερα».

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Επτά περιοχές στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, μεταξύ των οποίων η ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και τα νησιά Λέσβος και Ρόδος. Μια πυρκαγιά που ξέσπασε στον Μαραθώνα κοντά στην πρωτεύουσα κατασβέστηκε, μαζί με άλλες 40 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Ένας άλλος αντικυκλώνας της Σαχάρας, με την ονομασία Nerone (δηλαδή… Νέρων στα ιταλικά), θα αυξήσει τη ζέστη σε τμήματα της Ιταλίας έως και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι θερμοκρασίες στη βόρεια Ευρώπη, οι οποίες ήταν πιο δροσερές από ό,τι συνήθως τις τελευταίες εβδομάδες, θα αυξηθούν τις επόμενες 10 ημέρες, σύμφωνα με την Maxar Technologies. Το Λονδίνο θα σκαρφαλώσει στους 24C την Πέμπτη, κοντά στον εποχικό μέσο όρο.

Βορειότερα, η καταιγίδα Χανς έχει αφήσει ίχνη καταστροφής στη Σκανδιναβία. Αυτό περιλαμβάνει τη μερική κατάρρευση ενός φράγματος σε ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στη Νορβηγία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green