Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο τους από τον περασμένο Ιούνιο, καθώς επανεμφανίζονται οι ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της ηπείρου να εξασφαλίσει επαρκείς προμήθειες ενόψει του χειμώνα, παρά το γεγονός ότι οι αποθήκες είναι γεμάτες σε ποσοστό πάνω από 88%.

Παρά την πτώση που σημειώθηκε σήμερα Παρασκευή, στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς στο Άμστερνταμ, το φυσικό αέριο κατέγραψε άνοδο πάνω από 20% για το σύνολο της εβδομάδας.

Ειδικότερα, το TTF σήμερα έκλεισε 4,7% χαμηλότερα στα 35,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα και οι τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν περίπου 5%.

Αντίθετοι άνεμοι στην αγορά φυσικού αερίου – Το μεγάλο στοίχημα της αποθήκευσης

Οι έμποροι έχουν στραμμένο το βλέμμα στην Αυστραλία, αναμένοντας νέα για τις πιθανές απεργίες σε τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι οποίες απειλούν να διαταράξουν περίπου το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών LNG.

Αναβιώνει ο εφιάλτης της ενεργειακής κρίσης – Ράλι 40% στο φυσικό αέριο

Για την Ευρώπη, ο αντίκτυπος θα ήταν πολύ πιο περιορισμένος από ό,τι για τους πελάτες στην Ιαπωνία. Η ήπειρος έχει δημιουργήσει πολύ υψηλότερα αποθέματα από ό,τι συνήθως για την εποχή του χρόνου και προμηθεύεται το LNG από μια μεγάλη ποικιλία προμηθευτών.

Ανησυχίες

Ωστόσο, οι ανησυχίες είναι ότι εάν οι τιμές της Ασίας εξαιτίας των πιέσεων στην προσφορά, το αμερικανικό LNG, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της Ευρώπης, θα απομακρυνθεί. Μέχρι πέρυσι η περιοχή εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών, οι εξαγωγές του οποίου έκτοτε μειώθηκαν, και οποιεσδήποτε ενδείξεις πραγματικής ή αντιληπτής διακοπής του εφοδιασμού πυροδοτούν νευρικότητα στην αγορά.

«Υπάρχει ακόμα πάρα πολύς φόβος στις ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και γεγονότα όπως η απεργία» έχουν «υπερβολικά μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά», σχολίασε στο Reuters, ο Jonathan Reeves, διευθυντής στην εταιρεία συμβούλων κοινής ωφελείας Eyebright Ltd.

«Η ανησυχία μου για τον καταναλωτή είναι ότι η διόρθωση προς τα κάτω δεν είναι ποτέ ίση με την άνοδο και χρειάζονται αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες για να ανακάμψει σε αυτό που θα μπορούσε ήδη να θεωρηθεί διογκωμένη αγορά», υπογράμμισε.

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκοί χώροι αποθήκευσης είναι γεμάτοι περισσότερο από 88% με την περίοδο θέρμανσης να μην ξεκινά τουλάχιστον πριν από τον Οκτώβριο. Τα κέρδη στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυτή την εβδομάδα έκαναν το αμερικανικό LNG ελαφρώς πιο κερδοφόρο για την Ευρώπη τον Σεπτέμβριο.

Οι ευρωπαϊκές αποθήκες

Οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γεμάτες σε ποσοστό που ξεπερνά το 88%. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί για αυτήν την εποχή του χρόνου, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, και μια ανάσα από τον στόχο που έχει θέσει το μπλοκ για πληρότητα 90% έως τον Νοέμβριο. Ορισμένα κράτη έχουν ήδη ξεπεράσει αυτό το επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας και της Ολλανδίας, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία πλησιάζουν.

«Η αποθήκευση φυσικού αερίου σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ θα πρέπει να μετριάσει τυχόν ανοδικούς παράγοντες», ανέφεραν σε εβδομαδιαίο σημείωμα αναλυτές της Alfa Energy Ltd. Αυτές περιλαμβάνουν ανησυχίες σχετικά με τη συνέχιση της συντήρησης στον κορυφαίο εξαγωγέα, την Νορβηγία και την επιδείνωση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες έχουν παράσχει κάποια υποστήριξη στα συμβόλαια φυσικού αερίου πρόσφατα.

«Ταύροι» στην αγορά

Μέσα στο πλαίσιο αυτό αναλυτές εκτιμούν ότι οι «ταύροι» που εμφανίστηκαν στην αγορά φυσικού ήρθαν για να μείνουν.

Ο Zongqiang Luo, αναλυτής φυσικού αερίου στην εταιρεία συμβούλων ενέργειας Rystad Energy, είπε στο CNBC ότι η άνοδος της τιμής αντανακλά την πιθανότητα πραγματοποίησης της απεργίας στην Αυστραλία , η οποία με τη σειρά της θα επηρεάσει τις προμήθειες LNG κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων κυμάτων καύσωνα παρά τα άφθονα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Η πιθανή απεργία από Αυστραλούς εργαζομένους της Chevron και της Woodside Energy Group, μπορεί να διακόψει τέσσερις εγκαταστάσεις LNG», ανέφερε ο Luo.

Και πρόσθεσε ότι η προοπτική μιας απεργίας θα μπορούσε να διαταράξει περίπου το ήμισυ της εξαγωγικής ικανότητας LNG της Αυστραλίας και να ωθήσει πολλούς Ασιάτες αγοραστές να προσπαθήσουν να προμηθευτούν τα φορτία LNG τους αλλού.

Η Κίνα και η Ιαπωνία, για παράδειγμα, αγόρασαν 26 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αυστραλιανού LNG μαζί το πρώτο εξάμηνο του έτους, είπε ο Luo, σημειώνοντας ότι αυτό αντιστοιχούσε σε πάνω από το 60% των εξαγωγών της χώρας κατά την περίοδο.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, αναμένουμε ότι οι ανοδικές προοπτικές για τις τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχιστούν με λιγότερες εισαγωγές LNG στην Ευρώπη, προγραμματισμένη συντήρηση για τους νορβηγικούς αγωγούς και συνεχείς καύσωνες σε πολλές περιοχές παγκοσμίως», δήλωσε ο Luo.

Ο John Evans, αναλυτής της χρηματιστηριακής PVM, είπε ότι παρά τις μεγάλες συμφωνίες φυσικού αερίου με χώρες όπως η Γερμανία, «υπάρχει ακόμη η πιθανότητα ελείψεων».

«Η Αυστραλία είναι πλέον ο υψηλότερος εξαγωγέας LNG, ξεπερνώντας το Κατάρ και τις ΗΠΑ, αλλά οι Ευρωπαίοι αγοραστές φοβούνται την ασφάλεια στον εφοδιασμό και έχουν καταφύγει σε πλήρωση δεξαμενών πριν από την έναρξη του χειμώνα» ανέφερε ο Evans.

Και πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάτι που θα μπορούσε να ανατρέψει το ράλι στις τιμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια