«Καίει» η τιμή των φρέσκων κηπευτικών τις τελευταίες ημέρες, με τους καταναλωτές να διστάζουν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες αφού η τιμή τους καλπάζει. Το κόστος ενέργειας και ο πληθωρισμός στο ράφι φρενάρουν τις δαπάνες για φρούτα και λαχανικά.

Ο πληθωρισμός τον Ιούλιο ανέβασε και πάλι ταχύτητες με το ράλι ανατιμήσεων στα τρόφιμα να συνεχίζεται.

Ακρίβεια: Πώς αντιδρούν σούπερ μάρκετ και βιομηχανία στο σχέδιο Σκρέκα

Τον χορό των ανατιμήσεων σέρνουν τα φρούτα καθώς και τα λαχανικά. Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα συντηρούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία (άνοδος τιμών σιτηρών, ενέργειας κ.ά.), από την κλιματική αλλαγή (καταστροφή παραγωγής από βροχοπτώσεις, καύσωνες, πυρκαγιές) και από έλλειψη εργατικών χεριών.

Τα φασολάκια τείνουν να γίνουν είδος πολυτελείας για το καλοκαιρινό τραπέζι. Έτσι, τα φασολάκια τσαουλιά πωλούνται το κιλό 5 ευρώ ενώ τα φασολάκια μπαρμούνια στα 6 ευρώ/κιλό.

Να σημειωθεί ότι την πλατφόρμα e-katanalotis τα φρέσκα φασολάκια δεν υπάρχουν στην αναζήτηση του προϊόντος. Τα μόνα προϊόντα που υπάρχουν είναι: ρύζι, αρακάς, σπανάκι, μπάμπιες.

Επίσης, τα κολοκυθάκια πωλούνται το κιλό κοντά στο 1,5 ευρώ, τα αγγουράκια 1,30 ευρω/κιλό, οι μελιτζάνες φλάσκες αγγίζουν τα 1,50 ευρώ το κιλό ενώ  οι μπάμπιες κοστίζουν 4,50 ευρώ το κιλό.

Παρόμοια, είναι η κατάσταση και στα φρούτα, με το καρπούζι να πωλείται στις λαϊκές αγορές 1 ευρώ το κιλό, τα πεπόνια κοστίζουν 1,50 ευρώ το κιλό, ενώ τα κεράσια κοστίζουν 5,50 ευρώ το κιλό.

Οι ανατιμήσεις συνεχίζονται δίχως σταματημό στα περισσότερα προϊόντα, με πολλά βασικά είδη να ακριβαίνουν τους τελευταίους δύο μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές των φρούτων κατέγραψαν αύξηση 19,4% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022, τα λαχανικά είναι αυξημένα κατά 15,5% σε σύγκριση με πέρυσι, τα γαλακτοκομικά – αβγά αυξήθηκαν 14,4% και τα κρέατα 10,9%. Διψήφιες αυξήσεις καταγράφονται σε μεταλλικό νερό, αναψυκτικά και χυμούς φρούτων, σε ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά και παγωτά όπως επίσης και στα έλαια και λίπη.

Ανοδική πορεία σημείωσαν τα φάρμακα (18,7%) και η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (+11,6%) ενώ αντιθέτως μεγάλη πτώση 11,8% σημειώνει ο τομέας της στέγασης, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης σε αντίθεση με τα ενοίκια που έχουν πάρει την ανηφόρα.

Τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με νέες ανατιμήσεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά, οι οποίες σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ακρίβειας.

Έλεγχοι

Η μεγάλη ψαλίδα που έχει ανοιχτεί στις τιμές από το χωράφι μέχρι το ράφι στη λιανική ή τον πάγκο στη λαϊκή αγορά με θύμα τον καταναλωτή, επαναφέρει στο προσκήνιο το αίτημα των παραγωγών για εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου να έρθουν στο φως οι περιπτώσεις εκείνες που αισχροκερδούν στο όνομα του… πληθωρισμού ή του… πολέμου στην Ουκρανία.

«Χρειάζεται να ξεκινήσουν οργανωμένοι έλεγχοι από το χωράφι μέχρι το ράφι. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αποτελεσματικές λύσεις», σημειώνει κορυφαίος παράγοντας από τον χώρο της βιομηχανίας που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Τι απαντούν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών

Απάντηση για τις αυξήσεις των τιμών των οπωροκηπευτικών, δίνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας – Θράκης με ανακοίνωσή της.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία θέτει ως βασικές παραμέτρους:

• Τις αυξήσεις στα αγροτοεφόδια όπου α) στα γεωργικά φάρμακα οι αυξήσεις των τιμών είναι στο 40-60% και β) στα λιπάσματα οι αυξήσεις των τιμών φτάνουν το 40-70%.

• Τα μεροκάματα των εργατών γης φτάνουν τα 40-50€ ημερησίως.

• Η μεγάλη αύξηση της ενέργειας, η όποια έχει αντίκτυπο και στον αγροτικό τομέα, καθώς πολλά αγροτικά προϊόντα αποθηκεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

• Η άρδευση για τους παραγωγούς είναι η βάση όλων. Το νερό πλέον τείνει να είναι ένα πανάκριβο αγαθό.

• Οι αυξήσεις στα καύσιμα και ιδιαίτερα στο πετρέλαιο.

• Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία κλήθηκαν οι παραγωγοί να αντιμετωπίσουν επιδεινώνοντας την ήδη επιβαρυμένη οικονομική τους κατάσταση μειώνοντας συγχρόνως και τις αγροτικές τους καλλιέργειες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία