Είναι ακόμη νωρίς να πούμε αν έχει αλλάξει η κατεύθυνση του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η αδυναμία της να διεισδύσει στις ρωσικές άμυνες κατά μήκος της νότιας γραμμής και οι προκλήσεις στις κατευθύνσεις των Κουπιάνσκ, Λυμάν και Μπαχμούτ υποδηλώνουν ότι ολόκληρη η σύρραξη θα μπορούσε να καταλήξει σ’ ένα αποφασιστικό συμπέρασμα.

Ρωσία: Επιδιώκει να επιστρέψει στη Σελήνη μετά από σχεδόν 50 χρόνια

Ψυχολογική υποστήριξη

Γι’ αυτόν τον λόγο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία. Η ιδέα φαίνεται να είναι η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης τόσο στον Ζελένσκι όσο και στον ουκρανικό στρατό.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, το Κογκρέσο μπορεί να μην προσυπογράψει ασυζητητί αυτό το αλλόκοτο οικονομικό αίτημα. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί χρειάζονται 20 δισεκατομμύρια δολάρια και η διάθεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αρχίζει να μετατοπίζεται προς την εξεύρεση λύσης σ’ αυτόν τον δαπανηρό και δύσκολο πόλεμο.

Οι ανησυχίες ποικίλλουν, από την εξάντληση των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ έως την παράταση μιας σύγκρουσης που όλο και περισσότερο φαίνεται ότι θα καταλήξει άσχημα σε μια ουκρανική ήττα.

Ενώ η αντιπολίτευση δεν διαθέτει πλειοψηφία, περαιτέρω πισωγυρίσματα στο πεδίο της μάχης θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Κογκρέσο ν’ αλλάξει γνώμη σχετικά με οικονομικά αιτήματα που τινάζουν την μπάνκα στον αέρα, γράφει σε ανάλυσή του ο Stephen Bryen.

Σίγουρα, είναι απίθανο οποιοσδήποτε πολιτικός της Ουάσιγκτον να μπορεί να κινητοποιήσει τη δημόσια υποστήριξη για τον πόλεμο.


Νοτιοανατολικά του Χαρκόβου διακρίνεται το Κουπιάνσκ (χάρτης pavalena/Fotolia)

Πληροφορίες σχετικά με τις ρωσικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ, είναι δύσκολο να βρεθούν.

Τεράστιες ρωσικές δυνάμεις

Οι Ρώσοι δεν τις αποκαλούν επιθετικές, αν και ανεπιβεβαίωτες αναφορές λένε ότι έχουν συγκεντρώσει 100.000 ή περισσότερους στρατιώτες σ’ αυτήν την περιοχή και έχουν μετακινήσει πολύ βαρύ εξοπλισμό.

Το πιο αποκαλυπτικό ήταν ένα κομβόι πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων BM-21, που φάνηκε να κατευθύνεται προς την ίδια περιοχή. Υπήρξαν επίσης αναφορές για ουκρανικές μονάδες που αρνήθηκαν να πολεμήσουν, και ενώ οι πληροφορίες για τέτοιες ανταρσίες σφραγίζονται, φαίνεται ότι συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Ζελένσκι ελπίζει ν’ ανακαταλάβει το Μπαχμούτ, τον βασικό του στόχο πριν το χάσει από τις δυνάμεις της Βάγκνερ. Αυτή τη στιγμή η πόλη δεν απειλείται. Αντίθετα, οι Ουκρανοί προσπαθούν να πάρουν πίσω οικισμούς στα βόρεια και νότια.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι οι πρώιμες προελάσεις της Ουκρανίας και προς τις δύο κατευθύνσεις αποκρούστηκαν και πως οποιαδήποτε ελπίδα μπορεί να έχει ο Ζελένσκι για την επίδειξη μιας νίκης στις στάχτες του Μπαχμούτ φαίνεται να διαψεύδεται.

Η επιχείρηση εκεί, μόλις εντέλει ολοκληρωθεί, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα στον Ζελένσκι. Είναι έτοιμος ν’ απολύσει τον υπουργό Αμυνάς του, τον άνθρωπο που ηγήθηκε των προσπαθειών να εξασφαλιστούν όπλα από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι υποψήφιοι αντικαταστάτες είναι, ως επί το πλείστον, άπειροι και άσχετοι με τον πόλεμο.

Ρωγμές στο Κίεβο

Ο Ολέξιι Ρέζνικοφ, ο εν ενεργεία υπουργός Αμυνας, ενδέχεται ν’ αποσταλεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ως πρεσβευτής της Ουκρανίας. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν ο στρατός της εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Ζελένσκι, αλλά καθώς όλο και περισσότερες ρωγμές εμφανίζονται στο Κίεβο, είναι πολύ πιθανό να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Εάν συμβεί αυτό, ο ουκρανός πρόεδρος πιθανότατα θα καθαιρεθεί.

Η Ουκρανία έχει συγκροτήσει εφεδρικές μονάδες, αρκετές εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια ν’ αποτραπεί οποιαδήποτε μεγάλη ρωσική προέλαση.

Αλλά η δέσμευση αυτών των εφεδρειών την αφήνει με λιγότερο ετοιμοπόλεμες ταξιαρχίες για το μέλλον, καθώς η κύρια στρατηγική της Ρωσίας ήταν να τους επιτρέψει να πλησιάσουν αρκετά και μετά να τους πλήξει με πυροβολικό, αεροπορικές επιδρομές και εναέριες νάρκες.

Τώρα αναφέρεται ότι η Ουκρανία διέταξε μαζική εκκένωση, ενώ ταυτόχρονα ναρκοθετεί γέφυρες και δρόμους για να επιβραδύνει τη ρωσική προέλαση.

Οι Ρώσοι ήταν αρκετά έξυπνοι στη διαχείριση του πολεμικού μετώπου τους. Ελάχιστες επιθέσεις έχουν γίνει στο Κίεβο, εκτός μίας πριν περισσότερο ένα μήνα στο κέντρο της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Ανοιχτή η ρωσική πόρτα…

Λίγα γράφονται στον ρωσικό Τύπο για τους κορυφαίους ουκρανούς διοικητές, Βάλερι Ζαλούζνι και Ολεξάντρ Σίρσκι, εκτός του ότι ο ουκρανικός στρατός λειτουργεί με επαγγελματικό τρόπο. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει πως η ρωσική πόρτα είναι ανοιχτή για διάλογο με τον ουκρανικό στρατό.


Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, (αριστερά) με τον ομόλογό του της Ουκρανίας (φωτογραφία αρχείου από US Embassy, Kiev)

Στο μεταξύ, αναφέρεται ότι τα στρατεύματα της Βάγκνερ αρχίζουν να επιστρέφουν στη Ρωσία. Η άμεση αιτία είναι ότι η Λευκορωσία αρνήθηκε να πληρώσει, αφήνοντάς τους χωρίς μισθούς ή χρήματα για την αγορά εξοπλισμού.

Είναι πιθανό ορισμένα από αυτά ν’ αποσταλούν στην Αφρική. Αν και η Ρωσία δεν έχει υποστηρίξει το πραξικόπημα στον Νίγηρα, αυτή η αποποίηση ευθύνης δεν ισχύει απαραίτητα για τη Βάγκνερ.

Η πρόσφατη απόφαση της ECOWAS να συμφωνήσει σε μια στρατιωτική επιχείρηση για την «αποκατάσταση της δημοκρατίας στον Νίγηρα», προσφέρει στη Ρωσία και τη Βάγκνερ μια σημαντική ευκαιρία. Τα στρατεύματα της ECOWAS είναι σχεδόν τόσο ανεπαρκή όσο του Νίγηρα.

Τους λείπουν τα μεταφορικά μέσα, οι επικοινωνίες και οι προμήθειες. Οποιαδήποτε σύγκρουση εκεί, χωρίς εξωτερική σταθεροποιητική δύναμη, είναι πιθανό να μετατραπεί σε πόλεμο φρικαλεοτήτων. Κανείς δεν ξέρει αν ο Πούτιν θα τείνει το χέρι στον Πριγκόζιν και θα τους στείλει στη Νιαμέι.

Να παρακολουθείτε το Κουπιάνσκ

Ο Νίγηρας, φυσικά, είναι ένα δευτερεύον πεδίο, ενώ η Ουκρανία η κεντρική σκηνή με σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις. Οι Ρώσοι αντέχουν και περιμένουν, αντί να ξεκινήσουν μια μεγάλη αντεπίθεση προκειμένου να τελειώσουν τον πόλεμο, προσπαθώντας να φθείρουν τους Ουκρανούς και να διασπάσουν την υποστήριξη στο Κίεβο.

Αλλά οι στρατιωτικοί που σχεδιάζουν τις επιχειρήσεις στη Μόσχα γνωρίζουν να κάνουν υπολογισμούς και θα μπορούσαν να διακρίνουν τώρα ευκαιρίες για μια μεγάλη επίθεση. Εάν πραγματοποιηθεί, να παρακολουθείτε το Κουπιάνσκ.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Επικαιρότητα |

To Ισραήλ ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το πέρασμα της Ράφα στην πλευρά της Γάζας καθώς όπως ισχυρίζονται «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Επικαιρότητα |

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής και όχι μέλος, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που τους παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012