Στα «χέρια» της Citi που τρέχει τη διαδικασία πώλησης βρίσκονται από το βράδυ της Παρασκευής, οι πρώτες προσφορές για την εξαγορά της «Κωτσόβολος». Το «παρών» στην κούρσα διεκδίκησης, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δίνουν επενδυτές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Η μάχη προμηνύεται σκληρή αφού ηχηρά ονόματα του επιχειρείν, πέραν της Quest του Θεόδωρου Φέσσα φέρονται να έχουν καταθέσει το ενδιαφέρον τους, όπως η ΔΕΗ και μεγάλα funds με ισχυρή παρουσία στην χώρα μας.

Η «μάχη» του Κωτσόβολου: Ποιοι έκαναν πίσω, ποιοι συνεχίζουν…

Αίσθηση πάντως προκάλεσε στην αγορά η απόφαση των «Πλαίσιο» και «Public» να απέχουν από τη διεκδίκηση, διαψεύδοντας τις εντυπώσεις που είχαν καλλιεργηθεί.

Η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε από την πλευρά της οικογένειας Γεράρδου. Αν και πολλοί πίστεψαν μετά και τις δηλώσεις της διοίκησης πως «δεν μπορεί να απουσιάζει», τελικά επέλεξε να κάνει πίσω.

Κορυφαίο στέλεχος της αλυσίδας μιλώντας στον «OT» αναφέρει πως μετά από τη σχετική άσκηση που έγινε, η διοίκηση αποφάσισε να μείνει εκτός για τους εξής βασικούς λόγους:

  •  Πρώτον, γιατί ως ανταγωνιστική εταιρεία δεν θα είχε πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες της «Κωτσόβολος» που θα την ενδιέφεραν, ώστε να σχηματίσει άποψη και να χτίσει την προσφορά της.
  •  Δεύτερον, γιατί ενδεχομένως να είχε πρόβλημα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην έγκριση του deal. «Σκεφτείτε να υποχρεωνόμασταν να πουλήσουμε καταστήματα του δικτύου για να είμαστε εντάξει με τον ανταγωνισμό… Δεν θέλαμε να διακινδυνεύσουμε μια τέτοια εξέλιξη που θα ανέτρεπε τα business plan και τις στοχεύσεις μας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στους πόρους που θα έπρεπε να επιστρατεύσει για την εξαγορά και κατά πόσον αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα, το ίδιο στέλεχος σημειώνει πως τα χρήματα δεν ήταν σε καμία περίπτωση πρόβλημα και πως η εταιρεία θα έβρισκε τα κεφάλαια που θα απαιτούνταν. Σπεύδει μάλιστα να προσθέσει πως η Πλαίσιο διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση, κάτι που έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια.

Η στρατηγική

Εαυτόν εκτός διεκδίκησης έθεσαν και τα Public. Πηγές της εταιρείας μιλώντας στον ΟΤ ξεκαθαρίζουν πως ο όμιλος δεν ενδιαφέρεται για την εξαγορά. Τονίζουν δε πως ακόμη και εάν ήταν εφικτή μια τέτοια κίνηση, η απόκτηση της Κωτσόβολος όχι μόνο δεν προσφέρει κάποια αξία στις υπηρεσίες προς τον καταναλωτή με βάση την στρατηγική που έχουν χαράξει, αλλά θα τον πήγαινε και βήματα πίσω. Επισημαίνουν ακόμη πως έχουν κατακτήσει τη δεύτερη θέση σε μερίδια αγοράς στις οικιακές συσκευές μετά την απορρόφηση της Media Markt.

Η δεύτερη φάση

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, η οποία αποκτά δεσμευτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Curry αναμένεται να προχωρήσει σε ένα πρώτο «ξεκαθάρισμα», ώστε να καταλήξει στους υποψήφιους που θα συνεχίσουν και θα κληθούν να υποβάλλουν την οικονομική προσφορά τους, αφού λάβουν γνώση των οικονομικών στοιχείων.

Τα στοιχήματα για το τίμημα που θα μπορούσε να «πιάσει» η αλυσίδα έχουν ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το… «πωλητήριο». Αναλυτές της αγοράς θεωρούν πως το deal θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 400 εκατ. και 450 εκατ. ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει και παραπάνω ανάλογα με τις διαθέσεις των υποψήφιων διεκδικητών…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις