Η Σαουδική Αραβία ολοκλήρωσε την πρόωρη αγορά άνω των 35,7 δισεκατομμυρίων ριάλ (9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων) ανεξόφλητου χρέους και αναμένεται να εκδώσει περίπου 35,9 δισεκατομμύρια ριάλ σε σουκούκ (ισλαμικά ομόλογα) καθώς το βασίλειο σχεδιάζει να ενισχύσει την εγχώρια αγορά του.

Η κυβέρνηση αγόρασε ένα μέρος των χρεογράφων της που λήγουν το 2024, το 2025 και το 2026, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Χρέους την Κυριακή. Η επαναγορά αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη αντίστοιχη πρόωρη συναλλαγή που διοργανώθηκε ποτέ από την NDMC.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας θα εκδώσει ένα νέο σουκούκ αξίας 35,9 δισεκατομμυρίων ριάλ στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος Έκδοσης Σουκούκ Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε η NDMC. Το πρόγραμμα θα χωριστεί σε τέσσερις δόσεις, με τις εκδόσεις να λήγουν το 2031, το 2032, το 2033 και το 2038.

Ένα τεράστιο μποστάνι στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας

Τα σχέδια της κυβέρνησης

Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος των προσπαθειών της NDMC να ενισχύσει την εγχώρια αγορά και «να συμβαδίσει με τις εξελίξεις της αγοράς που έχουν θετική αντανάκλαση στον αυξανόμενο όγκο συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά», ανέφερε η υπηρεσία. Η συναλλαγή θα ευθυγραμμίσει επίσης τις προσπάθειες της NDMC με άλλες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Διαχειριστές της έκδοσης έχουν οριστεί η HSBC Saudi Arabia, η Al Rajhi Capital, η SNB Capital και η AlJazira Capital.

Σημειώνεται ότι το sukuk αποτελεί ένα ισλαμικό χρηματοπιστωτικό πιστοποιητικό, το οποίο μοιάζει με το παραδοσιακό ομόλογο της Δύσης. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι το sukuk ευθυγραμμίζεται με τους θρησκευτικούς κανόνες του Ισλάμ, καθώς η πληρωμή επιτοκίων δεν είναι επιτρεπτή από τη Σαρία.

Ο εκδότης του sukuk, επομένως, πουλάει σε μια ομάδα επενδυτών ένα πιστοποιητικό και στη συνέχεια χρησιμοποιεί τα έσοδα για να αγοράσει ένα περιουσιακό στοιχείο (asset), στο οποίο οι επενδυτές έχουν ποσοστό ιδιοκτησίας, εξασφαλίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο ένα μικρό κέρδος, το οποίο ισούται με το παραδοσιακό επιτόκιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές