Στην απόφαση ότι η Μοντάνα παραβιάζει τα δικαιώματα των νέων που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για την κλιματική αλλαγή, προχωρησε δικαστήριο των ΗΠΑ την Δευτέρα.

Η απόφαση της δικαστή Kathy Seeley στην Helena, σηματοδότησε μια σημαντική νίκη στην πρώτη υπόθεση για το κλίμα υπό την ηγεσία νέων που οδηγήθηκε σε δίκη στις ΗΠΑ και θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο για παρόμοιες υποθέσεις σε εθνικό επίπεδο, όπως αναφέρει το Reuters.

Κλιματική αλλαγή: Τι μπορούν οι χώρες να μάθουν από τις πόλεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της

Αγωγή κατά της Μοντάνα

Οι 16 ενάγοντες μήνυσαν τη Μοντάνα το 2020, όταν ήταν ηλικίας 2 έως 18 ετών, ισχυριζόμενοι ότι η άδεια της πολιτείας για έργα όπως η παραγωγή άνθρακα και φυσικού αερίου επιδείνωσε την κλιματική κρίση, παρά την τροποποίηση του 1972 στο σύνταγμα της Μοντάνα που απαιτούσε από το κράτος να προστατεύει και να βελτιώνει το περιβάλλον.

Σε μια ακρόαση τον Ιούνιο, οι νέοι υποστήριξαν ότι παρά τον αραιό πληθυσμό της, η Μοντάνα είναι υπεύθυνη για ένα τεράστιο μερίδιο των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η συγκεκριμένη πολιτεία των ΗΠΑ είναι ένας σημαντικός παραγωγός άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου και διαθέτει αγωγούς και άλλες υποδομές που απαιτούνται για τη μεταφορά αυτών των καυσίμων.

Τεράστια νίκη

Η πολιτεία είχε υποστηρίξει ότι η πολιτική για το κλίμα δεν έπρεπε να καθορίζεται από δικαστήρια και ότι οι ενάγοντες δεν είχαν αποδείξει ότι η παγκόσμια κλιματική κρίση θα μπορούσε να αποδοθεί στις σχετικά μικρές εκπομπές της Μοντάνα.

Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του γενικού εισαγγελέα της Μοντάνα χαρακτήρισε την απόφαση «παράλογη» και την Seeley «ιδεολογικό δικαστή που επέτρεψε να προχωρήσει η υπόθεση». Η πολιτεία σχεδιάζει να ασκήσει έφεση, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Τζούλια Όλσον, δικηγόρος του Our Children’s Trust, που εκπροσωπεί τους νέους, χαρακτήρισε την απόφαση «τεράστια νίκη για τη Μοντάνα» και είπε ότι παρόμοιες αποφάσεις είναι πιθανό να ακολουθήσουν στο μέλλον και σε άλλες πολιτείες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green