Κέρδη 1.501 δισεκατομμύρια κορώνες (131 δισ. ευρώ) ενέγραψε για το πρώτο εξάμηνο του έτους, το κρατικό κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο παγκοσμίως, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από τις χρηματιστηριακές αγορές, ανακοίνωσε την Τρίτη η νορβηγική κεντρική τράπεζα, που είναι υπεύθυνη για τη διαχείρισή του.

Η επίδοση αυτή αντιπροσωπεύει μια απόδοση 10% και συνέβαλε στην αύξηση της αξίας του ταμείου στο ιλιγγιώδες ποσό των 15.299 δισ. κορωνών (1.332 δισ. ευρώ) στα τέλη Ιουνίου.

Σε έξι μήνες, το ταμείο σχεδόν διέγραψε την κολοσσιαία ζημιά (1.637 δισ. κορώνες) που υπέστη πέρυσι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Έχοντας στόχο να αυξήσει τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του νορβηγικού κράτους για τη χρηματοδότηση των μελλοντικών δαπανών του γενναιόδωρου κοινωνικού κράτους, το ταμείο δέχεται επενδύσεις κυρίως σε μετοχές, ομόλογα και σε μικρότερο βαθμό σε ακίνητα.

Η Τράπεζα της Νορβηγίας επρόκειτο αρχικά να δημοσιεύσει τα εξαμηνιαία αποτελέσματα το πρωί της Τετάρτης. Ο λόγος της δημοσίευσής τους το απόγευμα της Τρίτης δεν έγινε γνωστός.

Η αποδυνάμωση της κορώνας

Από την αρχή της χρονιάς, το ταμείο επωφελήθηκε επίσης από την αποδυνάμωση της νορβηγικής κορώνας, η οποία αύξησε μηχανικά την αξία των περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια, ευρώ και άλλα ξένα νομίσματα.

Σε διάστημα έξι μηνών, η αξία του αυξήθηκε κατά 2.870 δισ. κορώνες (250 δισ. ευρώ) συνολικά.

Σύμφωνα με το Sovereign Wealth Fund Institute, το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, και βρίσκεται μπροστά από δύο κινεζικά ταμεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή