
Στην πρώτη της τεχνική ύφεση, για πρώτη φορά μετά την πανδημία, βούτηξε η ολλανδική οικονομία, κυρίως εξαιτίας της πτώσης που καταγράφηκε τόσο στις καταναλωτικές δαπάνες όσο και στις εξαγωγές.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η στατιστική αρχή της χώρας, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Το αποτέλεσμα ακολουθεί μια διολίσθηση κατά 0,4% που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους και υπολείπεται αρκετά της ανάπτυξης κατά 0,2% που προέβλεπαν αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg. Σημειώνεται ότι δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ είναι ο ορισμός της τεχνικής ύφεσης για μια εθνική οικονομία.
Η οικονομική ανάπτυξη στην Ολλανδία ήταν σχεδόν 5% ετησίως το 2021 και το 2022, καθώς η χώρα ανέκαμψε με ταχύτατους ρυθμούς από την ύφεση που πυροδότησε η πανδημία της COVID-19.
Ανησυχίες
Όπως προκύπτει και από τα τελευταία στοιχεία η Ολλανδία καλείται τώρα να αντιμετωπίσει τον οικονομικό πόνο, παράλληλα με την πολιτική αναταραχή που πυροδότησε η παραίτηση του επί μακρόν πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.
Πίσω από την ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2023 βρίσκονται οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, η σιωπηλή ζήτηση από τους ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους και οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η εγχώρια κατανάλωση μειώθηκε κατά 1,6%, ενώ οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 0,7% και οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,7%.
Ο πληθωρισμός στην Ολλανδία έχει υποχωρήσει σημαντικά από το ανώτατο όριο του 14,5% που άγγιξε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ωστόσο παραμένει σε σχετικά υψηλά υψηλά επίπεδα, στο 6% περίπου το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ποσοστό τριπλάσιο από τον στόχο του 2% που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Latest News

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman