Στην πρώτη της τεχνική ύφεση, για πρώτη φορά μετά την πανδημία, βούτηξε η ολλανδική οικονομία, κυρίως εξαιτίας της πτώσης που καταγράφηκε τόσο στις καταναλωτικές δαπάνες όσο και στις εξαγωγές.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η στατιστική αρχή της χώρας, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Το αποτέλεσμα ακολουθεί μια διολίσθηση κατά 0,4% που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους και υπολείπεται αρκετά της ανάπτυξης κατά 0,2% που προέβλεπαν αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg. Σημειώνεται ότι δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ είναι ο ορισμός της τεχνικής ύφεσης για μια εθνική οικονομία.

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ολλανδία ήταν σχεδόν 5% ετησίως το 2021 και το 2022, καθώς η χώρα ανέκαμψε με ταχύτατους ρυθμούς από την ύφεση που πυροδότησε η πανδημία της COVID-19.

Ανησυχίες

Όπως προκύπτει και από τα τελευταία στοιχεία η Ολλανδία καλείται τώρα να αντιμετωπίσει τον οικονομικό πόνο, παράλληλα με την πολιτική αναταραχή που πυροδότησε η παραίτηση του επί μακρόν πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

Πίσω από την ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2023 βρίσκονται οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, η σιωπηλή ζήτηση από τους ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους και οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η εγχώρια κατανάλωση μειώθηκε κατά 1,6%, ενώ οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 0,7% και οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,7%.

Ο πληθωρισμός στην Ολλανδία έχει υποχωρήσει σημαντικά από το ανώτατο όριο του 14,5% που άγγιξε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ωστόσο παραμένει σε σχετικά υψηλά υψηλά επίπεδα, στο 6% περίπου το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ποσοστό τριπλάσιο από τον στόχο του 2% που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή