Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί σε επίπεδο ΕΕ ως προς τους στόχους μείωσης των φυτοφαρμάκων στο πλαίσιο εφαρμογής της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Άλλωστε, ένας από τους κύριους στόχους της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» είναι μεταξύ άλλων και η κατά 50% μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων έως το 2030.

ΔΑΟΚ Σερρών: Τι ισχύει με τους αεροψεκασμούς φυτοφαρμάκων με drones

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγράφεται μείωση 6% στη χρήση χημικών φυτοϋγειονομικών προϊόντων από το 2020 και συνολική μείωση 33% από την περίοδο 2015-2017.

Όσον αφορά τη χρήση πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων στην ΕΕ, ενώ σημειώθηκε αύξηση 5% από το 2020 έως το 2021, παρόλα αυτά εξακολουθεί να υπάρχει συνολική μείωση 21% από την περίοδο 2015-2017. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ κάθε κράτους μέλους.

Οι συνολικές πτωτικές τάσεις που καταγράφηκαν τα πρώτα 4 χρόνια δείχνουν ότι και οι δύο στόχοι «Από το αγρόκτημα στο πιάτο (Farm to Fork)» είναι επιτεύξιμοι έως το 2030. Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι τα χημικά φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται μόνο ως έσχατη λύση, τόσο σε μη γεωργικά όσο και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, όπως προβλέπεται στη στρατηγική Farm-to-Fork.

«Εφαρμόζοντας με συνέπεια τις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων (IPM), οι παραγωγοί μπορούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από χημικά φυτοφάρμακα χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την κερδοφορία των επιχειρήσεών τους», ανέφερε η Επιτροπή

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τα κράτη μέλη έχουν ήδη σημειώσει ουσιαστική πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων. Αυτό επιβεβαιώνεται στην ετήσια επικαιροποίηση των στόχων μείωσης των φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την οποία, έως το 2021, παρατηρήθηκε μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων κατά 33% και μείωση της χρήσης των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων κατά 21% σε επίπεδο ΕΕ.

Μολονότι η ΕΕ βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για την επίτευξη των στόχων μείωσης κατά 50% της χρήσης και του κινδύνου των χημικών και των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030, πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO