Η Credit Suisse δεν εξέτασε όλα τα διαθέσιμα αρχεία κατά την εσωτερική έρευνα που διεξήγαγε αναφορικά με την εξυπηρέτηση πελατών και την τήρηση λογαριασμών που συνδέονται με τους Ναζί, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από Αμερικανούς βουλευτές την Πέμπτη.

Η τράπεζα απέτυχε να συμπεριλάβει πολλά σχετικά αρχεία στην έρευνά της, σύμφωνα με λεπτομέρειες από την έκθεση ανεξάρτητου ελεγκτή που έλαβε και δημοσίευσε η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας.

Credit Suisse: Νέες αναταράξεις από έρευνα για σχέσεις με τους Ναζί

Μόλις 1.000 από τα 65.000 σύνολα αρχείων ήταν διαθέσιμα ηλεκτρονικά για εξέταση, ανέφερε η έκθεση.

Εμπόδισαν τους ελεγκτές

Η πλήρης έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι η τράπεζα είχε εμποδίσει τον πρώην διαμεσολαβητή που επέβλεπε την έρευνα να αποκτήσει πρόσβαση σε κρίσιμο υλικό, ανέφερε η επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

«Από σεβασμό για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και τις οικογένειές τους, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε αυτές τις ελλείψεις», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ, το μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας.

Ο Νιλ Μπαρόφσκι, ο πρώην διαμεσολαβητής, και η AlixPartners, η εταιρεία συμβούλων που προσέλαβε η Credit Suisse για να διεξάγει την έρευνα, δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Εκπρόσωπος της Credit Suisse παρέπεμψε το Reuters στη δήλωσή της τον Απρίλιο, με την οποία υπερασπιζόταν την έρευνα που διεξήχθη της και εξέφραζε ανησυχίες σχετικά με το έργο του διαμεσολαβητή.

Η έρευνα

Η Credit Suisse ξεκίνησε έρευνα αναφορικά με ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν το 2020 από το Simon Wiesenthal Center, μια εβραϊκή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι η τράπεζα διατηρούσε λογαριασμούς που πιθανώς συνδέονταν με τους Ναζί και τους οποίους δεν αποκάλυψε.

Οι βουλευτές πίεζαν την Credit Suisse να συνεχίσει το έργο για τον εντοπισμό της αξίας των περιουσιακών στοιχείων ορισμένων λογαριασμών που διατηρούσαν ναζιστές στην τράπεζα κατά την περίοδο μετά το 1945.

Η επιτροπή κατηγόρησε προηγουμένως την τράπεζα ότι παρεμπόδισε τη δική της εσωτερική έρευνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή