
Η Ρωσία δεν θα ενισχύσει προς το παρόν τους ελέγχους κεφαλαίων, αφού οι αξιωματούχοι κατέληξαν σε μία άτυπη συμφωνία με εξαγωγείς να παραδώσουν περισσότερα από τα ξένα έσοδά τους, σύμφωνα με την ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα Vedomosti.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε πιθανά μέτρα για τη στήριξη του ρουβλίου, σε μια συνάντηση που περιλάμβανε την επικεφαλής της Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα και τον υπουργό Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αρχές επέλεξαν προς το παρόν να παρακολουθούν τους εξαγωγείς, αντί να επιβάλλουν αυστηρότερους περιορισμούς.
Έκτακτη σύσκεψη στο Κρεμλίνο για το ρούβλι – Τα μέτρα που εξετάζει η Μόσχα
Η άτυπη συμφωνία με τις εταιρείες ισχύει κυρίως για μη παραγωγούς ενέργειας, έγραψε η Vedomosti, καθώς οι πετρελαϊκές εταιρείες πληρώνουν ήδη το μισό των εσόδων τους σε φόρο. Όσον αφορά τον επαναπατρισμό ξένων εσόδων, οι παραγωγοί λιπασμάτων θεωρήθηκαν αυτοί με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις.
Το ρούβλι υποτιμήθηκε στις πρωινές συναλλαγές μετά από τρεις ημέρες κερδών που το έκαναν το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο αυτή την εβδομάδα.
Ως μέρος μιας προσπάθειας στήριξης του ρουβλίου, το Υπουργείο Οικονομικών είχε προτείνει να καταστεί υποχρεωτικό για τους εξαγωγείς να πωλούν μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων τους σε ξένο νόμισμα στην εγχώρια αγορά, καθώς και να περιοριστούν οι πληρωμές μερισμάτων και δανείων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των «φιλικών χωρών», για όλες τις ρωσικές εταιρείες.
Οι αρχές εξέτασαν επίσης την απαγόρευση οποιωνδήποτε συναλλαγών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απόσυρση κεφαλαίων από τη Ρωσία, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.
Οι πρωτοβουλίες συζητήθηκαν σε μια συνάντηση μεταξύ της κυβέρνησης και των εξαγωγικών εταιρειών τη Δευτέρα, αλλά δεν επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος.
Οικονομικά αντίμετρα
Η Ρωσία χρησιμοποίησε μέτρα ελέγχου κεφαλαίων πέρυσι για να σώσει το εθνικό νόμισμα από την κατάρρευση μετά την επιβολή σαρωτικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της για την εισβολή στην Ουκρανία. Τα μέτρα αυτά καταργήθηκαν εν μέρει όταν η ανατίμηση του ρουβλίου έγινε προβληματική για τον προϋπολογισμό, μειώνοντας τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 12% από 8,5% την Τρίτη, αφού το ρούβλι έσπασε τα 100 ρούβλια ανά δολάριο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Παρά τα κέρδη του ρουβλίου αυτή την εβδομάδα, εξακολουθεί να είναι μεταξύ των τριών με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές, έχοντας χάσει περίπου 22% από την αρχή του έτους.
Μιλώντας στη συνάντηση με τον Πούτιν, ο Ναμπιουλίνα είπε ότι η αύξηση των επιτοκίων ήταν σε μεγάλο βαθμό απάντηση στους πληθωριστικούς κινδύνους και όχι στην αδυναμία της συναλλαγματικής ισοτιμίας, έγραψε η Vedomosti.


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια