Μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, η Αλβανία έχει αγωνιστεί εδώ και δεκαετίες για να αποτινάξει τη φήμη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς να μεταναστεύσουν.

Σήμερα, όμως, απολαμβάνει μια οικονομική ανάκαμψη εν μέρει λόγω της τουριστικής έκρηξης, όπως αναφέρουν οι Financial Times.  Επιπρόσθετη απόδειξη της φήμης των παραλιών της, αποτελεί το γεγονός ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απολαμβάνει τις διακοπές της στο λιμάνι του Φλόρε.

Αλβανία: Χαμηλό κόστος και όμορφα τοπία – Δεν είναι πλέον το καλά κρυμμένο μυστικό της Ευρώπης

Η Μελόνι πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Αλβανία αυτή την εβδομάδα, μαζί με χιλιάδες παραθεριστές που επέλεξαν τη βαλκανική χώρα φέτος το καλοκαίρι.

Υπερδιπλασιασμός τουριστών τον Ιούνιο

Με πόλο έλξης τις παραλίες της Μεσογείου και τις ανταγωνιστικές τιμές, η αεροπορική επιβατική κίνηση στην Αλβανία υπερδιπλασιάστηκε τον Ιούνιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την ACI Europe, μια ένωση φορέων εκμετάλλευσης αερολιμένων.

Το άνοιγμα δρομολογίων χαμηλού κόστους στα αλβανικά αεροδρόμια συνέβαλε σε αυτό το άλμα, ανέφερε η ACI.

Οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν επίσης, με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat να δείχνουν 261.000 διανυκτερεύσεις ξένων τουριστών στην Αλβανία το πρώτο τρίμηνο, αύξηση 152% από την ίδια περίοδο το 2019.

Τουρίστες από Ιταλία

Ενώ οι ξένοι τουρίστες συνεχίζουν να συρρέουν στην Ιταλία – με τις διεθνείς αφίξεις να ανεβαίνουν κατά 43% τους πρώτους τέσσερις μήνες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022 – τα εγχώρια ταξίδια μειώθηκαν κατά 20-30% σε σύγκριση με πέρυσι σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με τον οργανισμό τουρισμού Federturismo.

Τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης στην Ιταλία έχουν χαρακτηρίσει την Αλβανία ως εξαιρετικό προορισμό, επαινώντας τις αμμώδεις παραλίες της, χαρακτηρίζοντάς την ως την Καραϊβική της Ευρώπης.

Οι Ιταλοί τουρίστες στην Αλβανία, έχουν ξεπεράσει τις 300.000 μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, μια αύξηση 57% σε σύγκριση με το σύνολο του 2022.

Αρκετοί Ιταλοί ταξιδιωτικοί bloggers έχουν επίσης προωθήσει ταξίδια στην Αλβανία, ως «απλά μια φτηνή βόλτα με πλοίο».
Ενα ταξίδι μετ ‘επιστροφής από το Μπάρι στο Durrës κοστίζει περίπου 100 ευρώ. Τα ταξίδια με επιστροφή από τη Ρώμη ή τη Γένοβα στο ιταλικό νησί της Σαρδηνίας μπορεί να κοστίζουν δύο φορές περισσότερο. Ενα επιπλέον πλεονέκτημα, έγκειται στο γεγονός ότι πολλοί Αλβανοί μιλούν ιταλικά.

Ο Φιλίππο ντε Μικόλις Αντζελίνι, ο οποίος διαχειρίζεται ένα ξενοδοχείο στην Απουλία, δήλωσε ότι οι Ιταλοί θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις αλβανικές συγκοινωνιακές συνδέσεις του Μπάρι για να ενισχύσουν τις αφίξεις στην φτωχότερη νότια Ιταλία. Η εξάπλωση των τουριστών σε όλη την Αδριατική μπορεί να ωφελήσει όλους, είπε. «Είναι λάθος να στείλουμε το μήνυμα ότι η Αλβανία είναι φθηνή», τόνισε. «Η αφήγηση πρέπει να αφορά τον πολιτισμό, την περιπέτεια και την αυθεντικότητα», πρόσθεσε.

Χαμηλό κόστος για «τα πάντα»

Καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί στην Ιταλία, οι διεθνείς τουρίστες έχουν δελεαστεί από το χαμηλότερο αλβανικό κόστος «για τα πάντα», από τα καταλύματα μέχρι τα εστιατόρια και τις ξαπλώστρες. Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας διαπίστωσε πρόσφατα ότι οι τιμές των εστιατορίων και των ξενοδοχείων στην Αλβανία ήταν 56% χαμηλότερες από εκείνες της Γερμανίας – καθιστώντας την τον φθηνότερο προορισμό διακοπών στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή