Μπροστά σε άλλη μία δύσκολη νύχτα βρίσκονται κάτοικοι και πυροσβέστες στην Αλεξανδρούπολη, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μάχη σε τρία μέτωπα – Ενισχύονται οι δυνάμεις – Προβληματίζουν άνεμοι και αναζωπυρώσεις

Το απόγευμα της Κυριακής άλλοι τρεις οικισμοί εκκενώθηκαν με μηνύματα του 112, ενώ νωρίτερα εντολές εκκένωσης προς Αλεξανδρούπολη είχαν δοθεί και στους κατοίκους των οικισμών Αμφιτρίτη και Μαΐστρος.

Μαχή καθ΄όλη τη διάρκεια της Κυριακής

Ως το απόγευμα της Κυριακής, η φωτιά έκαιγε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και δάσος σε ρεματιά βορείως και δυτικά του Μαΐστρου. Η πυρκαγιά βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη σε τρία κύρια μέτωπα, με το πιο μεγάλο να εκτείνεται νοτιοανατολικά του οικισμού Λουτρός προς Μοναστηράκι και Δορίσκο, για αυτό αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση και των δύο αυτών οικισμών. Οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως 7 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή δυσχαίρεναν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Το μέτωπο που απασχόλησε νωρίτερα την Κυριακή τους επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι αυτό που κινείται σε αγροτικές περιοχές ανάμεσα στα χωριά Αμφιτρίτη, Μαΐστρος και Απαλός, βορείως του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης και προς την πλευρά της πόλης, για αυτό και εκδόθηκε επίσης 112 για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, να μείνουν με κλειστά πόρτες και παράθυρα λόγω του καπνού.

Το βράδυ της Κυριακής το Αρχηγείο του ΠΣ ανέφερε ότι το εν λόγω μέτωπο φαινόταν διαχειρίσιμο, καθώς με βαριά μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας δημιουργήθηκαν μεγάλες αντιπυρικές ζώνες προς την πλευρά του Μαΐστρου. Στις εν λόγω ζώνες δημιουργήθηκε φραγμός από ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ έκαναν συνεχώς ρίψεις τα περισσότερα εναέρια μέσα.

Ένα τρίτο μέτωπο έκαιγε προς την πλευρά του Δωρικού, όπου υπήρξε μια μεγάλη αναζωπύρωση, που έγινε αιτία να διακοπεί και πάλι από την Αστυνομία η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην Εγνατία Οδό.

Μέχρι στιγμής, χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων περιοχών  έχουν γίνει στάχτη από την μεγάλη πυρκαγιά, ενώ έχουν καεί σπίτια στο Αετοχώρι και στα Πεύκα.

Λόγω της πυρκαγιές διεκόπη, την Κυριακή, η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό στο τμήμα μεταξύ Κήπων και Αλεξανδρούπολης, από  από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης. Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών -Αλεξανδρούπολης.

Ισχυρές οι δυνάμεις που επιχειρούν

Την Κυριακή, με το πρώτο φως της μέρας επιχείρησαν από αέρος 4 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ σε όλη τη διάρκεια της μέρας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Κέντρο Επιχειρήσεων, επιχειρούσαν 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Από επίγειες δυνάμεις συνολικά επιχείρησαν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα και ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Περιφέρεια και των δήμων και πολλοί εθελοντές.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, το Σάββατο, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα αρκετοί πυροσβέστες, μεταξύ των οποίων και ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων νομού Έβρου, πύραρχος Σπυρίδων Κούτρας.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή από το ΓΕΕΘΑ, ενισχύθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση κατάσβεσης την πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της ημέρας να επιχειρούν:

– 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 έναντι  τεσσάρων,
– 2  πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL έναντι ενός και προστέθηκαν και
– 2 ελικόπτερα CH-47 (CHINOOK)
ενώ στο έδαφος προστέθηκαν αλλοι 2 προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
Εξακολουθούν να συνδράμουν:
– 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου  ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ,
– 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ,
–  υδροφόρα οχήματα,
–  βυτιοφόρα οχήματα και
–  οχήματα γενικής χρήσεως.

Ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus

Την Κυριακή η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ζήτησε την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την δορυφορική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και των ζημιών που έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτών και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Επικαιρότητα |

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής και όχι μέλος, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που τους παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012