Τις ένοπλες δυνάμεις κινητοποιεί ο Καναδάς για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εξαπλώνονται ταχύτατα στη Βρετανική Κολομβία. Αυτό δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, καθώς η δυτική επαρχία αντιμετωπίζει συνθήκες ξηρασίας και ανέμους που έχουν θέσει περισσότερους από 35.000 ανθρώπους υπό εντολή εκκένωσης.

Καναδάς – Νέα Σκωτία: Μεγάλες καταστροφές από τη χειρότερη βροχόπτωση εδώ και 40 χρόνια

Η επαρχία επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αργά την Παρασκευή, δίνοντας στους αξιωματούχους περισσότερες εξουσίες για την αντιμετώπιση των κινδύνων πυρκαγιάς. Μέχρι το Σάββατο, περισσότεροι από 35.000 κάτοικοι τελούσαν υπό εντολή εκκένωσης και άλλοι 30.000 υπό συναγερμό εκκένωσης.

Ασταμάτητα τα πύρινα μέτωπα

Η πυρκαγιά McDougall Creek επικεντρώνεται γύρω από την Kelowna, μια πόλη περίπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά του Βανκούβερ με πληθυσμό περίπου 150.000 κατοίκων. Αλλά άλλες πυρκαγιές, που επιδεινώθηκαν από την έντονη ξηρασία, έχουν αναφερθεί πιο κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάλεσαν τους κατοίκους που ζουν σε ζώνες εντολής εκκένωσης να αναλάβουν άμεσα δράση προς το συμφέρον της δικής τους ζωής και της ζωής των πυροσβεστών.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανικής Κολομβίας Ντέιβιντ Έμπι επέβαλε επίσης απαγόρευση μη απαραίτητων ταξιδιών το Σάββατο, προκειμένου να απελευθερωθούν καταλύματα για τα άτομα που έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους, καθώς και τους πυροσβέστες. Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν σε ζώνες πυρκαγιάς και να χειρίζονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τη λήψη φωτογραφιών, κάτι που, όπως είπαν, θα δυσχέραινε το έργο των πυροσβεστών.

Οι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη δώσει εκτιμήσεις για τον συνολικό αριθμό των κτιρίων που καταστράφηκαν.

Ο Τριντό σε ένα tweet ανέφερε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμφώνησε να στείλει βοήθεια μετά από αίτημα της τοπικής κυβέρνησης.

Σε οριακή κατάσταση

Οι δασικές πυρκαγιές δεν είναι ασυνήθιστες στον Καναδά, αλλά η εξάπλωση που γνωρίζουν φέτος τα πύρινα μέτωπα υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς η χώρα διανύει την χειρότερη αντιπυρική περίοδο που έχει περάσει ποτέ.

Οι πυρκαγιές έχουν εξαντλήσει τους τοπικούς πόρους, αναγκάζοντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να στείλει βοήθεια. Στην κατάσβεση συνεισφέρουν δυνάμεις από 13 χώρες. Τουλάχιστον τέσσερις πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Περίπου 140.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, περίπου όσο το μέγεθος της πολιτείας της Νέας Υόρκης, έχουν ήδη καεί σε εθνικό επίπεδο, ενώ ο καπνός εκτείνεται μέχρι την ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι προβλέπουν ότι η περίοδος των πυρκαγιών θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο λόγω των εκτεταμένων συνθηκών ξηρασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα