Ακόμα και σε διψήφια ποσοστά εκτινάχθηκαν ανοδικά τη Δευτέρα οι μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών που παρασκευάζουν εμβόλια κατά της Covid-19, καθώς νέες παραλλαγές του ιού εμφανίζονται στις ΗΠΑ και εν όψει της κυκλοφορίας των επικαιροποιημένων δόσεων αυτό το φθινόπωρο.

Η μετοχή της Novavax εκτινάχθηκε περισσότερο από 13%. Η μετοχή της Moderna σημείωσε άνοδο άνω του 9%. Η μετοχή της BioNTech, η οποία αναπτύσσει από κοινού εμβόλια κατά της Covid-19 με την Pfizer, έκανε άλμα σχεδόν 7%, ενώ η μετοχή της Pfizer σημείωσε άνοδο 1%.

Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν τα κρούσματα της Eris στην Κρήτη – Τα σενάρια για τον χειμώνα

Οι προηγούμενοι μήνες ήταν δύσκολοι για τις μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών καθώς οι πωλήσεις εμβολίων και θεραπειών κατά της Covid σημείωσαν κατακόρυφη πτώση στις ΗΠΑ: Οι μετοχές και των τεσσάρων εταιρειών υποχώρησαν περισσότερο από 20% κατά τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός της Wall Street για τους παραγωγούς εμβολίων Covid παίρνει νέα ώθηση με την επερχόμενη κυκλοφορία ολοκαίνουργιων δόσεων αυτό το φθινόπωρο και την εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού.

Ειδικά μνεία γίνεται για το στέλεχος EG.5, γνωστό και ως “Eris”, το οποίο είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος της Covid-19 στις ΗΠΑ. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας είπαν στο CNBC ότι η υπο-παραλλαγή Eris μπορεί να είναι ελαφρώς καλύτερο στην αποφυγή της ανοσίας από προηγούμενους εμβολιασμούς και λοιμώξεις, αλλά η παραλλαγή δεν αναμένεται να είναι πιο επιθετική.

Ερχονται νέα εμβόλια

Η Moderna, η Pfizer και η Novavax έχουν επίσης ανακοινώσει ότι οι νέες δόσεις εμβολίων τους, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν μια σχετική υποπαραλλαγή omicron που ονομάζεται XBB.1.5, λογικά θα πρέπει να παρέχουν προστασία και έναντι της Eris.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο καλά θα προστατεύσουν τα νέα εμβόλια από ένα νέο στέλεχος Ομικρον του ιού που ονομάζεται BA.2.86, το οποίο έχει εντοπιστεί σε πολύ μικρό αριθμό στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία και το Ισραήλ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δήλωσαν ότι παρακολουθούν αυτό το στέλεχος επειδή έχει 36 μεταλλάξεις που το διακρίνουν από την επί του παρόντος κυρίαρχη παραλλαγή XBB.1.5.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το BA.2.86 εξαπλώνεται πιο γρήγορα ή προκαλεί πιο σοβαρές λοιμώξεις από τις προηγούμενες παραλλαγές. Αλλά η εμφάνιση του BA.2.86 θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τη ζήτηση για εμβόλια και θεραπείες που πιθανότατα θα παρέχουν κάποιο βαθμό προστασίας έναντι της εξαιρετικά μεταλλαγμένης παραλλαγής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή