Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου είναι στα σχέδια του Ιράν, καθώς οι διπλωματικές διεργασίες με τις ΗΠΑ δείχνουν να χαλαρώνουν την πίεση που ασκείται στο κράτος της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Ισλαμική Δημοκρατία αναμένει να αυξήσει την παραγωγή στα 3,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου Τζαβάντ Όουτζι. H ποσότητα αγγίζει το όριο δυναμικότητας της χώρας που είναι 3,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Τα τελευταία δύο χρόνια το Ιράν έχει αυξήσει την παραγωγή κατά περίπου 50% τα τελευταία , σύμφωνα με τα σχόλια που έκανε ο Ιρανός υπουργός  στην επιτροπή ενέργειας του κοινοβουλίου, τα οποία μετέδωσε η υπηρεσία ειδήσεων του υπουργείου Shana.

Ιράν: Ξεπαγώνουν τα δεσμευμένα στη Νότια Κορέα κεφάλαιά του

ΗΠΑ και Ιράν κατέληξαν πρόσφατα σε συμφωνία για την απελευθέρωση αιχμάλωτων Αμερικανών και την αποδέσμευση ορισμένων δεσμευμένων κεφαλαίων της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Νότια Κορέα.

Περαιτέρω συνομιλίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε το Ιράν να συνεχίσει να αυξάνει τις εξαγωγές πετρελαίου. Το έθνος μετέφερε ημερησίως 2,2 εκατομμύρια βαρέλια αργού και συμπυκνωμάτων κατά τις πρώτες 20 ημέρες του Αυγούστου, με τις μηνιαίες εξαγωγές να είναι έτοιμες να φθάσουν τις υψηλότερες φέτος, σύμφωνα με την TankerTrackers.com Inc., η οποία παρέχει στοιχεία για τις μεταφορές φορτίων πετρελαίου.

Ταυτόχρονα, η έκρηξη των πωλήσεων πετρελαίου της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ρέει προς την Κίνα, έχει περιπλέξει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ+ να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου, με τα ιρανικό πετρέλαιο να αντισταθμίζει εν μέρει τις πρόσφατες περικοπές παραγωγής που συμφώνησαν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία. Ως εκ τούτου οι τιμές του μαύρου χρυσού δέχονται πιέσεις με το αργό Brent να διαπραγματεύεται κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα το Ιράν έχει έλθει σε προκαταρκτική συμφωνία με τον περιφερειακό αντίπαλο του την Σαουδική Αραβία τον Απρίλιο. Το κράτος του Περσικού Κόλπου που κάποτε ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών είδε την ενεργειακή του βιομηχανία να στερείται επενδύσεων στο πλαίσιο διαδοχικών γύρων κυρώσεων, ενώ οι εξαγωγές αργού στραγγαλίστηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής μέγιστης πίεσης του Τραμπ.

Ενώ οι ιρανικές εξαγωγές είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν – με τα πλοία να απενεργοποιούν τα δορυφορικά συστήματα εντοπισμού για να αποκρύψουν τις διαδρομές τους – τα δεδομένα της TankerTrackers δείχνουν ότι το Ιράν αντλεί αργό από τις χερσαίες δεξαμενές αποθήκευσης. Η χώρα επεξεργάζεται περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού στα εγχώρια διυλιστήρια κάθε μέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή