Δύο μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική έχουν σημάνει συναγερμό στις πυροσβεστικές δυνάμεις. Τρεις εστίες ξέσπασαν ταυτόχρονα στον Ασπρόπυργο με τις φλόγες να βρίσκονται εντός της βιομηχανικής ζώνης. Ένα εργοστάσιο με χημικά παραδόθηκε στις φλόγες ενώ η φωτιά πλησίασε και το στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Ελευσίνα.

Στη Φυλή η φωτιά ξέσπασε κοντά στη Μονή Κλειστών και την έχει περικυκλώσει, ενώ κινδυνεύει να εξαπλωθεί στην Πάρνηθα.

Μηνύματα του 112 έχουν σταλεί τόσο στους κατοίκους της Φυλής προκειμένου να εκκενώσουν προς Άνω Λιόσια. Μηνύματα για εκκένωση έχουν λάβει και οι κάτοικοι των οικισμών Ποντίων, Βέρας και Λάκκα Κάτσαρη.

Οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τις πυρκαγιές.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση για τέταρτη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη που το βράδυ της Δευτέρας εκτυλίχθηκαν εφιαλτικές στιγμές, με το νοσοκομείο να εκκενώνεται και ασθενείς να μεταφέρονται στο Λιμάνι σε σκηνές και εντός του επιβατικού πλοίου που επιτάχθηκε για αυτόν τον λόγο.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τεράστια μάχη για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα. Η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς καίει επίσης ανεξέλεγκτη από το μεσημέρι της Δευτέρας.

Πύρινα μέτωπα υπάρχουν και στη Βοιωτία που καίει το παραλιακό μέτωπο και υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις ενώ η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Και στη Ροδόπη ενώ το πρωί είχαν κοπάσει οι άνεμοι, υπήρξαν αναζωπυρώσεις και εστάλησαν μηνύματα του 112 για εκκένωση οικισμών.

Στην Εύβοια η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο όπως και στην Κύνθο, ωστόσο δεν υπάρχει εφησυχασμός λόγω των ισχυρών ανέμων.

Δύο είναι τα θύματα από τις πυρκαγιές τη Δευτέρα: ένας βοσκός στον Πρόδρομο Βοιωτίας και ένας άνδρας (πιθανότατα μετανάστης) στη Λευκίμμη Έβρου. Σε μια σειρά από τις περιοχές που δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές κάηκαν σπίτια, ενώ τεράστια είναι η περιβαλλοντική καταστροφή.

Οι καπνοί από τις πυρκαγιές «έπνιξαν» την Αττική Οδό – Θα παραμείνει κλειστή

Έκλεισε η Αττική Οδός από την είσοδο της Ελευσίνας έως τον κόμβο Περιφ. Αιγάλεω (5) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω της πυρκαγιάς. 

Φεύγουν άρον άρον από τα σπίτια τους οι κάτοικοι στη Φυλή

Καίγονται σπίτια στη Φυλή

Ο Αργύρης Αργυρόπουλος, γενικός γραμματέας του Δήμου Φυλής, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «η φωτιά έχει διασπαστεί σε δύο μέτωπα. Το ένα κινείται ανατολικά και το άλλο νότια, στις παρυφές του χωριού» ζητώντας να σταλεί βοήθεια «γιατί καίγονται σπίτια», όπως είπε.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φυλής καλεί τους κατοίκους της περιοχής ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία από την Φυλή προς τη Μονή Κλειστών για τη διευκόλυνση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Στο σημείο που βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας έχουν σπεύσει 26 πυροσβεστικά οχήματα με 62 πυροσβέστες ενώ επιχειρούν και εναέρια μέσα.

Εικόνα της φωτιάς στη Χασιά στην Πάρνηθα

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA για τις φωτιές σε Ασπρόπυργο και Φυλή

Δραματικές ώρες στην Αλεξανδρούπολη

Νέα ανησυχητική αναζωπύρωση στην παραλιακή περιοχή της Μάκρης, κοντά στην είσοδο της πόλης της Αλεξανδρούπολης. Η νέα αναζωπύρωση είναι κοντά στο νοσοκομείο που σώθηκε τελικά από τις φλόγες χθες το βράδυ.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβέστες και στα χωριά Άβαντας και Νίψα, ενώ στο σημείο επιχειρούν και εναέρια μέσα.

Φωτιά στα Καλύβια

Με μήνυμα που έστειλε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας λίγο πριν από τις 12:56 καλεί τους κατοίκους της περιοχής Βαλομάνδρα Αττικής, στα Μεσόγεια, να εκκενώσουν την περιοχή προς Καλύβια.

Στην περιοχή έχουν ξεσπάσει διάσπαρτες εστίας φωτιάς σε οικοπεδικούς χώρους. Στο σημείο σπεύδουν εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Η περιοχή όπου έχουν ξεσπάσει οι πυρκαγιές είναι πλησίον της Λεωφόρου Αναβύσσου.

Περίπου 50 άτομα έχουν εγκλωβιστεί στη Μονή Κλειστών

Η φωτιά έχει δημιουργήσει έναν κλοιό γύρω από τη Μονή. Δεν μπορούν μέχρι στιγμής να προσεγγίσουν το σημείο ούτε η Πυροσβεστική ούτε η ΕΜΑΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA 50 άτομα έχουν εγκλωβιστεί και η κατάσταση είναι κρίσιμη. Ομάδα της ΕΜΑΚ κατευθύνεται στη Φυλή για να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό των μοναχών στη Μονή Κλειστών.

Στους κατοίκους της Φυλής στάλθηκε 112 για εκκένωση προς Άνω Λιόσια.

Συγκεκριμένα το μήνυμα του 112 έγραφε: Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Έαν βρίσκεστε στη Φυλή απομακρυνθείτε προς Άνω Λιόσια. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών.

Meteo: 110.000 τετ. χιλιόμετρα καλύπτει ο καπνός από τις πυρκαγιές – Στο Ιόνιο έφτασε ο καπνός από την Αλεξανδρούπολη

Σε εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου METEOSAT-11 που επεξεργάστηκε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποτυπώνεται η δριμύτητα και η έκταση των δασικών πυρκαγιών που είναι ενεργές στη χώρα μας έως και αυτή την ώρα, με τον πυκνό καπνό να έχει καλύψει τον ουρανό αρκετών περιοχών της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, διακρίνεται η μεταφορά του καπνού πάνω από το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από τις δασικές πυρκαγιές σε Έβρο και Ροδόπη, καθώς και από την πυρκαγιά πάνω από τη Βοιωτία. Ο καπνός από την πυρκαγιά στην περιοχή του Έβρου έφτασε περίπου 950 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, καλύπτοντας έκταση ίση με περίπου 110.000 τετ. χλμ.

Συναγερμός στην 112 Πτέρυγα Μάχης

Συναγερμός σήμανε στην 112 Πτέρυγας Μάχης όταν λόγω του ανέμου, το μέτωπο της φωτιάς του Ασπροπύργου κατευθύνθηκε προς τη βάση των αεροσκαφών Canadair.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φλόγες πέρασαν την περίφραξη του αεροδρομίου από την πλευρά της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ). Εκτός από τις επίγειες δυνάμεις της ασφάλειας του στρατοπέδου, δόθηκε εντολή και για άμεση απογείωση ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ και ένα ελικόπτερο τύπου Erickson πραγματοποιούσε ρίψεις στην περίμετρο του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η φωτιά αντιμετωπίστηκε, ωστόσο, παραμένουν ισχυρές δυνάμεις στο σημείο για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης ή μεταφοράς νέου μετώπου λόγω των ισχυρών ριπών του ανέμου.

Στον Έβρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Τεράστια κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στον Έβρο. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνει σήμερα το βράδυ στον Έβρο.

Κατόπιν διαταγών του ΑΓΕΕΘΑ πέρα από την τεράστια συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, έχουν πυκνώσει οι περιπολίες σε όλη την περιφέρεια και ιδιαίτερα στην Ζώνη Ασφάλειας Προκαλύψεως, αλλά και στα εσωτερικά δρομολόγια ανά τομέα των Σχηματισμών στην περιοχή. Αυξάνονται οι περιπολίες στην περιοχή με την συμμετοχή και της υπηρεσίας προσωπικού που υπηρετεί στις Μονάδες και τους Σχηματισμούς στον Έβρο.

Επίσης έμφαση δίνεται στην επιτήρηση και στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον τομέα της XVI Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού και της 29 Μ/Π ΤΑΞΠΖ και ιδιαίτερα στα δρομολόγια που περνούν από τα μειονοτικά χωριά.

Από αύριο το πρωί 2 Λόχοι της Ε’ Μοίρας Καταδρομών θα αναλάβουν αποστολή επιτήρησης με συνεχείς περιπολίες στα εσωτερικά δρομολόγια των ν. Έβρου και Ροδόπης.

Επίσης το UAV HERON θα εκτελέσει πτήσεις επιτήρησης άνωθεν του ν. Έβρου μεταφέροντας ζωντανά εικόνα και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο ΕΘΚΕΠΙΧ και στο ΕΣΚΕΔΙΚ. Παράλληλα έμφαση δίνεται και σε μέτρα αυτασφάλισης των στρατοπέδων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο επαύξησης των μέτρων ασφαλείας.

Νέα αναζωπύρωση στον Πρόδρομο Βοιωτίας

Αντιμέτωποι με μία νέα αναζωπύρωση της φωτιάς λόγω των ισχυρών ανέμων βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στον Πρόδρομο Βοιωτίας όπου όλο το βράδυ έδιναν μάχη για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα.

Μετά τις 10:00 το πρωί της Τρίτης υπήρξε μια νέα αναζωπύρωση με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης. Στο σημείο εκτός από τις επίγειες δυνάμεις επιχειρεί και ένα ελικόπτερο Αgusta Bell.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο σημείο, τα μέτωπα ξεφεύγουν σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Στον Πρόδρομο Βοιωτίας έχασε χθες τη ζωή του 80χρονος κτηνοτρόφος που πήγε να σώσει τα ζώα του ενώ οι καταστροφές στην περιοχή είναι ανυπολόγιστη.

«Πρόβλημα ο αέρας και τα σκουπίδια» στον Ασπρόπυργο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, κ. Βασίλης Κόκκαλης, μίλησε στην ΕΡΤ για την κατάσταση που επικρατεί σε ό,τι αφορά τη φωτιά που ξέσπασε στον Ασπρόπυργο.

Ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση στην περιοχή αλλά ο αέρας κάνει όλο και πιο δύσκολη την κατάσταση. Ταυτόχρονα υπάρχουν και σκουπίδια που είναι διάσπαρτα και καίνε αλλά και χαμηλή βλάστηση.

Εργοστάσιο παραδόθηκε στις φλόγες στον Ασπρόπυργο

Σε εικόνες που μετέδωσε το MEGA φαίνεται μία αποθήκη χημικών στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου να έχει παραδοθεί στις φλόγες. Οι πυροσβέστες καταβάλλουν προσπάθειες να περιορίσουν τη φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο για να μην επεκταθεί.

Η κατάσταση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Καμένη γη γύρω από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης το οποίοι ευτυχώς δεν φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές.

Οι ισχυροί άνεμοι που αναμένουμε σε λίγη ώρα, δεν μας επιτρέπουν καμία απολύτως πρόβλεψη», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση: «Με κάθε επιφύλαξη φαίνεται να έχουμε μια καλή ημέρα μια ημέρα με την πυρκαγιά να σβήνει με τα εναέρια και τα επίγεια μέσα να την έχουν υπό έλεγχο και σε φάση κατάσβεσης», είπε ο σύμβουλος Παιδείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Γαλάνης.

Νεογνά μεταφέρονται από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Αδιανόητες εικόνες με νεογνά να μεταφέρονται από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καβάλας.

Ο χάρτης κινδύνου για τις πυρκαγιές

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για σήμερα Τρίτη 22 Αυγούστου 2023, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας), Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας).

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Σποράδων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, νήσος Σκύρος)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κύθηρα)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
  • Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ Άρτας, ΠΕ Θεσπρωτίας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου, ΠΕ Λευκάδας)

Ο καιρός στα πύρινα μέτωπα

Δυστυχώς οι άνεμοι δεν θα εξασθενήσουν ούτε σήμερα ενώ υψηλές θα είναι και οι θερμοκρασίες. Ειδικότερα από τις 9πμ και μετά αναμένεται αύξηση της έντασης των ανέμων στην Αλεξανδρούπολη με 5 και 6 μποφόρ, ενώ οι ριπές μπορεί να φτάσουν και τα 7 μποφόρ.

Στην Εύβοια και τη Βοιωτία μπορεί οι άνεμοι να φτάσουν μέχρι και τα 8 μποφόρ.

Από τις βραδινές ώρες περιμένουμε εξασθένηση, με την εικόνα να καλυτερεύει την Τετάρτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βόρεια Μακεδονία: Γενικευμένες αντιδράσεις για το «Μακεδονία» της νέας προέδρου
Επικαιρότητα |

Βόρεια Μακεδονία: Γενικευμένες αντιδράσεις για το «Μακεδονία» της νέας προέδρου

Σε περίπτωση που κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίσουν να αποκαλούν τη χώρα τους «Μακεδονία», θα χαθεί χρόνος και πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο στην προσπάθεια εξομάλυνσης των όποιων εντάσεων.