Τα άγρια ​​μανιτάρια είναι μια δελεαστική απόλαυση, η οποία ωστόσο μπορεί να αποβεί μοιραία αν κάποιος δεν ξέρει τι κάνει: αυτό ισχύει είτε τα τρώτε είτε τα χρησιμοποιείτε για να κερδίσετε πολιτικούς πόντους, όπως διαπιστώνει ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Όπως γράφει το Politico, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος ηγείται του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και είναι αναμφισβήτητα ο de facto κυρίαρχος της χώρας , κατηγόρησε την Κυριακή την αντιπολίτευση ότι επέτρεψε στην ΕΕ να υπαγορεύσει την πολιτική διαχείρισης των δασών της χώρας, θέτοντας σε κίνδυνο το εθνικό χόμπι της αναζήτησης μανιταριών.

Tο χαρτί του «αντιγερμανισμού» παίζει το κυβερνών κόμμα στην Πολωνία πριν τις εκλογέ

«Ένας τεράστιος αριθμός Πολωνών πηγαίνουν να μαζέψουν μανιτάρια. Κυνηγάμε μανιτάρια για να ξεκουραστούμε, να πάμε βόλτα, για κάθε λογής σκοπό. Και αυτό… είναι μέρος της ελευθερίας μας και δεν θα αφήσουμε αυτή την ελευθερία να μας αφαιρεθεί», ανέφερε οΓιάροσλαβ Κατσίνσκι  σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι η ΕΕ «θέλει να λαμβάνει αποφάσεις» για τη διαχείριση των δασών.

Όταν η Γέλεν έφαγε… παραισθησιογόνα μανιτάρια

Ο αντίλογος

Όμως μέσα σε μια μέρα, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μανιταριών , του οποίου οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη διδασκαλία σε ερασιτέχνες πώς να εντοπίζουν μια δηλητηριώδη μπουκιά, είπε ότι στην πραγματικότητα ήταν η πολιτική του κυβερνώντος κόμματος που είχε αποδεκατίσει τους πληθυσμούς άγριων μανιταριών της Πολωνίας.

«Αυτό που συμβαίνει στα δάση είναι γνήσια ληστεία. Μιλάω για την κοπή δέντρων», σχολίασε ο Ryszard Ziętkiewicz στην πολωνική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Wirtualna Polska σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε αργά τη Δευτέρα. «Τα μανιτάρια υπάρχουν παντού, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών αγρών, αλλά η υλοτόμηση σίγουρα επηρεάζει τον πλούτο των ειδών μανιταριών που απαιτούν συγκεκριμένες συνθήκες».

Το 2018, το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι οι πολωνικές αρχές παραβίασαν τη νομοθεσία της ΕΕ αποφασίζοντας να αυξήσουν τα ποσοστά υλοτόμησης σε τμήματα του προστατευόμενου δάσους Białowieża, το οποίο περιέχει ίχνη του τελευταίου αρχέγονου δάσους στην Ευρώπη.

Πιο πρόσφατα, τον Μάρτιο, το ίδιο δικαστήριο έκρινε ότι η πολιτική της Πολωνίας να επιτρέπει την κοπή δέντρων κατά την περίοδο αναπαραγωγής των πτηνών αντίκειται στους κανόνες της ΕΕ για τη διατήρηση της φύσης.

Έρχονται εκλογές

Η Πολωνία -η μεγαλύτερη παραγωγός μανιταριών στην Ευρώπη- θα πάει στις κάλπες το επόμενο φθινόπωρο για γενικές εκλογές στις οποίες το PiS, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2015, αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια για να κερδίσει την τρίτη συνεχόμενη θητεία του.

Το PiS εξακολουθεί να είναι το πιο δημοφιλές κόμμα της Πολωνίας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του POLITICO , αλλά η αντιπολίτευση έχει κερδίσει έδαφος.

Η ομιλία του Kaczyński την Κυριακή προκάλεσε επίσης σαρκαστικά σχόλια από το φιλοευρωπαϊκό κόμμα της αντιπολίτευσης Civic Platform.

«Ο Kaczyński δήλωσε ότι αυτό που διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές είναι η ελευθερία να μαζεύεις μανιτάρια. Νιώθω λίγο περίεργα που έχω έναν τέτοιο αντίπαλο», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης της Πλατφόρμας Πολιτών Ντόναλντ Τουσκ .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα