Τιτάνια μάχη για τον περιορισμό των πύρινων μετώπων που μαίνονται σε πολλές περιοχές της χώρας δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Στην Αττική, μαίνονται πυρκαγιές σε Φυλή και Ασπρόπυργο ενώ οι πυροσβέστες αγωνίζονται προκειμένου να μη φτάσει η φωτιά στην Πάρνηθα. Στην Αλεξανδρούπολη καίει ακόμα η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο ενώ η Ροδόπη πλήττεται από δύο μέτωπα. Την ίδια ώρα, το δάσος της Δαδιάς καίγεται στον Εβρο, ενώ παραμένουν και οι πυρκαγιές σε Εύβοια, Καβάλα και Βοιωτία.

Στην νεότερη ενημέρωση το βράδυ της Τρίτης, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής σημείωσε ότι στην πυρκαγιά της Φυλής επιχειρούν 164 πυροσβέστες, ενώ από το πρωί έχουν σταλεί 6 προειδοποιητικά μηνύματα από το 112. Σε ό,τι αφορά στην πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης και της Δαδιάς, επιχειρούν συνολικά 241 πυροσβέστες με 70 οχήματα, ενώ από το πρωί έχουν σταλεί 6 μηνύματα από το 112.

Οι εξελίξεις στα μέτωπα 

Οι εικόνες από τη Φυλή είναι συγκλονιστικές, ενώ ακούγονταν και εκρήξεις. Σπίτια και αγροτοδασικές εκτάσεις έχουν παραδοθεί στις φλόγες, κάτοικοι και ζώα έτρεχαν να απομακρυνθούν από την περιοχή, ενώ γύρω τους η πύρινη λαίλαπα «κατάπινε» τα πάντα.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά που ξεκίνησε κοντά στην Ιερά Μονή Κλειστών στη Φυλή εξελίσσεται, έχει δυναμική και κατευθύνεται ανατολικά. Η φωτιά ξεκίνησε μεταξύ Μονής Κλειστών και Φυλής και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 50 ατόμων από τη Μονή. Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν προχωρήσει στην εκκένωση των περιοχών Φυλή, Άνω Λιόσια, Γεννηματά, Κανάλα, Πανόραμα και Άγιος Ιωάννης Ρώσος Ντάρδιζα, με τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να έχουν ειδοποιηθεί με μηνύματα του 112.

Σε εξέλιξη παραμένει και η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική πρόκειται για διάσπαρτες εστίες φωτιάς.

Συγκεκριμένα σήμερα το πρωί εκδηλώθηκαν τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς εκδηλώθηκαν σήμερα στον Ασπρόπυργο και συγκεκριμένα στις περιοχές Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή, Αμμουδιές κοντά στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από την φωτιά έχουν προκληθεί ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αργότερα, σήμερα το πρωί, ξέσπασε και μία τέταρτη εστία πυρκαγιάς πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο.

Τραγωδία στο δάσος της Δαδιάς

Ανείπωτη τραγωδία στο δάσος της Δαδιάς, στον Έβρο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν την Τρίτη το μεσημέρι 18 νεκροί σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση 18 απανθρακωμένες σοροί. Οι έρευνες συνεχίζονταν στο σημείο, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις ανέφεραν πως πρόκειται για μετανάστες.

Δύο παιδάκια ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους που βρέθηκαν απανθρακωμένοι κοντά στο χωριό Άβαντας στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και εικάζεται ότι είναι μετανάστες, αφού δεν έχει δηλωθεί κανένας αγνοούμενος στην περιοχή.

Τραγωδία στη Δαδιά: Έκτακτη είδηση σε μεγάλα διεθνή μέσα οι απανθρακωμένοι μετανάστες

«Ήταν συνολικά δέκα οχτώ απανθρακωμένοι, όλοι τους άντρες, και δυο εξ αυτών ήταν παιδάκια. Βρέθηκαν όλοι σε ομάδες δυο-τριών ατόμων σε μια απόσταση πεντακοσίων μέτρων, προφανώς ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν και κάποιοι εξ αυτών είχαν καεί μέσα σ ένα μαντρί. Όπως μου εξήγησαν οι αστυνομικοί που με συνόδευαν, η περιοχή αποτελεί πέρασμα παράτυπων μεταναστών, στην διαδρομή από τα σύνορα προς τα ενδότερα, μέσω του ορεινού όγκου της Ροδόπης» είπε ο ιατροδικαστής Παύλος Παυλίδης που εξέτασε μακροσκοπικά τις σορούς.

Ο κ. Παυλίδης εξήγησε ότι οι σοροί θα μεταφερθούν αύριο στο νοσοκομείο για νεκροψία-νεκροτομή. Φήμες περί εντοπισμού και άλλων οχτώ σορών, σε διαφορετικό σημείο δεν επιβεβαιώθηκαν από τον ιατροδικαστή.

Την ίδια ώρα, μήνυμα εκτάκτου ανάγκης εξέδωσε η οργάνωση παροχής στήριξης σε πρόσφυγες Alarm Phone.

Σύμφωνα με την ανάρτηση της οργάνωσης, οι μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί σε δύο νησίδες στον Έβρο εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται.

Όπως αναφέρει η ομάδα αλληλεγγύης, πρόκειται για δύο ομάδες προσφύγων οι οποίες αριθμούν αθροιστικά περίπου 250 άτομα και έχουν εγκλωβιστεί σε δύο νησίδες του ποταμού, τονίζοντας ότι το πύρινο μέτωπο τους πλησιάζει επικίνδυνα και με γοργούς ρυθμούς.

«Οι φωτιές πλησιάζουν πολύ κοντά μας τώρα. Χρειαζόμαστε βοήθεια το συντομότερο δυνατό» είναι το μήνυμα των προσφύγων.

Κόλαση φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη – Αγωνία για τις αναζωπυρώσεις

Μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού στην Αλεξανδρούπολη καθώς στο λιμάνι της έφτασαν 52 εγκλωβισμένοι λουόμενοι με πλωτά σκάφη. Οι πολίτες μετέφεραν τις δύσκολες στιγμές που έζησαν καθώς δεν είχαν τρόπο να μετακινηθούν ενώ έβλεπαν τη φωτιά να πλησιάζει.

Διάσπαρτες είναι οι εστίες κοντά στον οικισμό της Μεσημβρίας και συνεχείς αναζωπυρώσεις στην περιοχή. Το χωριό έχει κυκλωθεί από τις φλόγες και έχουν σταματήσει τα εναέρια μέσα. Στην περιοχή δεν υπάρχει ρεύμα ενώ σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Προς τις Σάππες πρέπει να μετακινηθούν οι κάτοικοι στην Λεπτοκαρυά, σύμφωνα με μήνυμα που εστάλη από το 112 μετά τις 20:00 της Τρίτης.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετώπισε και Σαμοθράκη, καθώς διεκόπη η ρευματοδότηση λόγω των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στον δήμο Αλεξανδρούπολης, προκαλώντας «τεράστιες καταστροφές στο δίκτυο διανομής».

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, ο ΔΕΔΔΗΕ καταβάλλει προσπάθεια να μεταφερθούν γεννήτριες στο νησί προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών στην ηπειρωτική χώρα.

Ο δήμος ζητά την κατανόηση των πολιτών, καθώς το εν λόγω πρόβλημα επηρεάζει και την υδροδότηση – και ζητά λελογισμένη κατανάλωση νερού.

Διάσπαρτα πύρινα μέτωπα στον Ασπρόπυργο – Κάηκαν εργοστάσια και αποθήκες

Στον Ασπρόπυργο η φωτιά καίει από το πρωί και -σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες- φαίνεται ότι υπήρξαν τρία διαφορετικές εστίες φωτιάς, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Το βράδυ της Τρίτης η εικόνα ήταν σαφώς καλύτερη από αυτή που ίσχυε το μεσημέρι. Η φωτιά ήταν στο Ασπροβούνι, με την πρόσβαση  να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ έχει πέσει η ένταση των ανέμων.

Aπό τη φωτιά στον Ασπρόπυργο έχουν καεί αποθήκες εταιριών και εργοστασιακές εγκαταστάσεις, ενώ έως και το βράδυ ακούγονταν εκρήξεις που προέρχονταν από εύφλεκτα υλικά, από το εσωτερικό των εργοστασίων που είχαν πληγεί. Οι εστίες είναι διάσπαρτες και πυκνός καπνός καλύπτει όλη την περιοχή. Συγκεκριμένα το πρωί εκδηλώθηκαν τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς και συγκεκριμένα στις περιοχές Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή, Αμμουδιές κοντά στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου. Αργότερα ξέσπασε και μία τέταρτη εστία πυρκαγιάς πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα